BRh_positive Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=KI-K48010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 10 Marca 2009 Share Napisano 10 Marca 2009 Żadna niespodzianka. 1) wiemy od jakiegoś czasu z innego tematu o tym modelu 2) model jest... kiepski. Strasznie obwisły dziób, ponoć kiepskie kalki itp IHMO lepiej kupić Tamiyę + żywice wolfpacka + kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 A co jest takie kiepskie? Istnieje jakies omowienie z pomiarami, fotkami, dowodami itp? Chetnie bym poczytal, na jakiej podstawie i w jaki sposob ocenia sie tzw. kiepskosc tudziez doskonalosc modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 (edytowane) 2) model jest... kiepski. Strasznie obwisły dziób, ponoć kiepskie kalki itp IHMO lepiej kupić Tamiyę + żywice wolfpacka + kalki. Faktycznie też moim zdaniem jest kiepski. Z forum ARC można od niedawna wyczytać (od człowieka pracującego w Kinetic) że polak i F-16I od nich, już w wersji w pudle będą miały poprawione wymiary min. spodniej części dziobu (obwisła jak na przedstawionym zdjęciu przez erkamo). Pewnie naprawią niektóre błędy wymiarowe które miały F-16A MLU i ich D (o tych wadach można poczytać link1, link2, link3 i kilku innych tematach na ARC) Jednak widać, ze zdjęć modelu polskiego F-16D że ma on kolejne błędy. Zbiorniki CFT są skopane (moim zdaniem za wysokie), 6 wyrzutni flar na garbie?! Złe wypustki reflektorów na wlocie powietrza. Kalki wyglądają na ciemniejsze niż od TwoBobs, mają też błędy merytoryczne.... Jednym słowem, nie przekonuje mnie zestaw. Poczekam do przyszłych wakacji na wersję D od Tamiya (jeśli takowa się ukaże), jeżeli nie, przerobię chyba, ich doskonałego, C + dodatki. Edytowane 12 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Hmm, z trzeciego linka pochodzi ta fotka. Jest to zdjęcie Kinetica i nałożonej, zielonej maski, powstałej z obrysu prwadziwego samolotu. Wg mnie nie jest z tym nosem tak źle. U góry widoczna jest Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Może z samym profilem wzdłużnie samolotu nie widac tak uchybień ale całość naprawde wygląda dość dziwacznie...gdy porównywałem Tamke z której będę robił Sufe z dodatkami Isracastu...jakos jest duża różnica...oglądając wspomniany gotowy model i gotowy model Tamki...podzielam i jestem za sredniochłodnym podejsciem kolegów z ARCa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Jak wygląda nie poprawiony dziób Kinetic, łatwo porównać: I tak bym określił, z tych zdjęć zestawów które można znaleźć, że mnie Kinetic nie przekonał. Kwestia gustu, a pieniądze na co wydam to mój wybór ;) Jednym mi zapunktowali. Wybór polaka, a nie jak to miało byś HAF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 erkamo, fotka wrzucona przez Ciebie to poprawiony dziób przez jakiegoś modelarza. Ja po prostu czekam na jakieś ciekawe dodatki do modelu C Tamiyy. Jest faktycznie prawie doskonały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 young Czy model z 1 fotki mozna wykonać z pudła tzn w pudel jest taka wersja z takimi kalkami .jesli tak to gdzie to można kupić i za ile ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 To nowy zestaw Kinetic, nie wiem jak będzie w tym przypadku z dziobem, czy poprawione mają być tylko D 52+ i I, czy ten też... Jeśli by wierzyć, to wszystkie fotki, łącznie z nowymi zestawami, które ukazały się dotychczas, przedstawiają jeszcze nie poprawiony dziób (patrz zdjęcia polaka) a już w pudle ma być lepiej. link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 young A w Polsce to idzie dostać ??? Mi się niesamowicie to malowanie i kalki podobają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Z tego co się orientuję, nie. Do kupienia dopiero od paru dni, widziałem tylko na LM... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 young No to odpada zwłaszcza że cena kosmiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frosty Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Ja ze swojej storny też polecam Tamiye - doskonałe wykonanie... Boli jedynie poteżny szew na owiewce (ale polerka + sidoluks czynią cuda )... ale za to dają w setawie AIM9 X. Co do dodatków, to koniecznie zestaw woflpack'a "dragsuit housing" + zasobnik Sniper XR od shull24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Czy ja wiem czy kosmiczna cena? Tańszy niż nowe Tamiya o +/- 5-10 dolarów, plus przesyłka, wychodzi licząc średni kurs dolara około 180zł... Niestety w czasie wysokiego dolara, trzeba się liczyć z takimi wydatkami (już tęsknię za ostatnimi wakacjami, gdy C block 50 kupiłem za około 110zł z przesyłką, po dolarze za 2zł coś...), ale to i tak lepiej, w porównaniu z pewnym polskim sklepem który wystawił nowego C/N od Tamiya za 275zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Uważam, że jak już ktoś się decyduje na modele z tak wysokiej półki to warto dołożyć te paręnaście dolców i kupić Tamiyę, trochę poprzerabiać ją. Bo efekt będzie na pewno lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 erkamo, fotka wrzucona przez Ciebie to poprawiony dziób przez jakiegoś modelarza. Faktycznie. Z tego co widać, nie narobił się za wiele i uzyskał niezły rezultat. Z drugiej strony. skoro Tamiya jest doskonała to...jest to zabawa dla prawdziwych fanów i miłośników przeróbek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Na cenę podaną przez Kinetic nie ma co marudzić. Za bardzo opadnięty dziób można łatwo poprawić. W cenie dostajecie garb, CFT, chyba Snifera X. Dla przykładu dodam, że chcę zakupić zestaw CMK w skali 1/72 do budowy naszego Efa w wersji D, ale kosztuje on... 100zł plus CFT za 20 zł czyli 120+ 40 zł za model= 160 zł w skali 1/72!!!!. Trochę nie teges, dodatkowo trzeba przerobic kilka innych rzeczy. Zaczynam się zastanawiać czy czasem nie zamówić sobie większy samolot z Kinetika właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 young Wiesz 180 zł a ja kupiłem model italki za 32 zł wiadomo jakość nieporównywalnie gorsza ale cos za coś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Dokładnie. Każdy kupuje modele na swój portfel i na swoje zapotrzebowanie na detale. O to w tym wszystkim chodzi. Ale w tym wątku dyskutujemy o wyższości jednego nad drugim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Już mam CFT z CMK , podałem tylko ile to kosztuje w porównaniu do modelu z Kinetik, model 1/72 będzie tyle samo kosztował co 1/48. a co powiecie na alternatywę z Kinetika. Wymaga dorobienia zasobnika na szmatę, zmianę "bąbli" na wlotach powietrza. http://www.hobbyeasy.com/esupplier/images/HOBBY1234/HAS09857B.jpg Chyb abędzie lepszy wymiarowo i bez baboli z opadającym dziobem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 Już mam CFT z CMK , podałem tylko ile to kosztuje w porównaniu do modelu z Kinetik, model 1/72 będzie tyle samo kosztował co 1/48. a co powiecie na alternatywę z Kinetika. Wymaga dorobienia zasobnika na szmatę, zmianę "bąbli" na wlotach powietrza. http://www.hobbyeasy.com/esupplier/images/HOBBY1234/HAS09857B.jpg Chyb abędzie lepszy wymiarowo i bez baboli z opadającym dziobem. Chyba Ciebie pogieło z przeróbką Sufy na D52+... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 W czym problem? Przecież nie zakłada się się tych wszystkich anten co ma Sufa. Przeróbki wymaga garb, ma ciut inne anteny Garb wymaga przedłużenia, to jakiś jest problem? Skoro wszyscy marudzą na Kinetica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 Jakby się uprzeć, to można i z nowej Hasy robić naszego D, ale czy to nie lepiej kupić, wcześniejszy ich produkt w malowaniu HAF? Wiem że tam żywice, a tu plastik, ale zobaczymy co z ceną nowego zestawu... CFT z Kinetica też chyba nie są idealne.... Ja tam widzę "garba" na górnej linii zbiorników, tak około zaczynając od trójkąta, do połowy długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 Owiewka chyba też zbyt stromo się zaczyna. Co myślicie? Złudzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi