Skocz do zawartości

StuG IV wczesny późny - Dragon 1/72 + Eduard + inne

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Prace ruszyły już całe eony temu i gdzieś tam w czeluściach internetu była ledwie zaczęta relacja. Ale ponieważ Nashorn jest obecnie na etapie "gdzie jest najtańszy zmywacz Wamodu", wracam do poczciwca.

Chociaż Dragon daje nam w pudle wersję późno-późną (trzy rolki) ja znalazłem pojazd, który jest wersją wczesno-późną tzn. ma już nowy km na nadbudowie, nowe wydechy, ale stare koła napinające i zimmerit oraz osłony boczne starszego typu. Ponieważ nie widać rolek przyjąłem założenie, że jednak będą to cztery, a nie trzy. Takie moje domniemanie.

Oto bohater zmagań:

018x.jpg

StuGIV.jpg

Trzecie zdjęcie (100% profil lewy) znajduje się na str.16 Militariów nr 261 "StuG IV". Powyższe znalezione w internecie bez podanego źródła pochodzenia.

Przypomnienie zawartości pudła Dragona:

P1010059.jpg

P1010060.jpg

P1010061.jpg

P1010063.jpg

P1010056.jpg

P1010055.jpg

Blaszka Eduarda:

P1010090.jpg

Sklejona wanna jeszcze przed przeróbką rolek podtrzymujących. Spasowanie części idealne. Doskonała jakość plastiku - świetny w obróbce!

P1010085.jpg

Stan na dzień dzisiejszy. Spasowanie blach Eduarda jest doskonale. Jedyne niedopasowania to moje błędy w kładzeniu. Będę to już korygował szpachlówką.

IMG_7822.jpg

IMG_7818.jpg

IMG_7812.jpg

Ciekawe uczucie jak się model podniesie do góry. Jest ciut cięższy i... zimny w dotyku Prace idą do przodu!

• Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

No na łączeniach trzeba będzie trochę szpachlą zrobić takie bardziej płynne przejścia i uzupełnić braki gdzie niegdzie, ale generalnie bardzo mi się to podoba. Tylko trochę za wcześnie pochwaliłem Eduarda, bo właśnie skończyłem przednie błotniki i muszę powiedzieć, żę w instrukcji walnęli babola, a ja jak owca za instrukcją poszedłem no i rozklejałem chlapacze, żeby je później skleić od nowa. I tak nie jestem w 100% zadowolony ale odrobina szpachli i powinno być gites

Napisano
Fajny ten blaszany zimmerit, ludzie nie polecają

Nie polecają w 1/35, bo jest beznadziejny. Nikt natomiast nigdy, nie narzekał na niego w 1/72.

Napisano

Witam!

Intryguje mnie (od dawna) ten zimmerit na górze płyty silnika czy on aby tam był

Inne pojazdy wyposażone w to cudo tj. Tygrys czy Pantera tego tam nie miały.

Nieznam zdjęć górnej części Stuga IV z zimmeritem - co oczywiście nie znaczy że go tam nie było - może ktoś rozwiałby tę wątpliwość

Pozdrawiam!

Napisano

temir przejrzałem mnóstwo zdjęć StuG IV i w rzeczy samej nigdzie nie widziałem takiego, które by to potwierdzało.

Napisano

Witam. Mam pytanie, bo kiedyś muszę się skusić na 1:72 od Dragona, jak ładnie pomalować zlane z kadłubem narzędzia?

Z góry dziękuje.

Pozdrawiam

Napisano

Walczymy dalej. Poniżej kilka zdjęć stanu na dzień dzisiejszy. To co na poniższym zdjęciu zaznaczyłem kółeczkiem to fikcja. Chodzi o mocowanie zapasowych ogniw do bocznej ściany nadbudowy. Oryginalnie były ona "nanizane" na pręt przez otwory na sworznie. Niestety w tej skali to jest awykonalne, a same ogniwa przyklejone do ściany wyglądały głupio. Ponieważ jednak tej ściany na zdjęciach nie widać zdecydowałem się na "what if" wierząc w inwencję załogi.

IMG_7880werk2.jpg

IMG_7881werk4.jpg

IMG_7882werk3.jpg

Na tym etapie niestety skończyło się łapanie modelu za co się chce i jak się chce. Wszędzie uchwyty, uszka i inne tałatajstwo...

Napisano

Tym razem po prośbie: czy ktoś mnie może poratować dobrym zdjęciem wewnętrznej strony włazu wieżyczki dowódcy ze StuGa? Rozumiem, że w III jest ta sama co w IV ale nie mogę się doszukać w necie jakiejś dobrej foty...

Napisano

Dalsze postępy... teraz przerwa - czekam na blachy parta. Dojdą jeszcze pierdułki w postaci liny i bambetli kilku. No i dwaj załoganci.

IMG_8034ed.jpg

IMG_8033ed.jpg

IMG_8030ed.jpg

IMG_8027ed.jpg

Napisano

Witam!

Wszystko piękne, cacy

Ino mam jedno "ale" dotyczące tego "pudełka" na zapasowe koła:

Mianowicie toto powinno stać na "nóżkach" na błotniku i być przytwierdzone do nadbudowy płaskownikami a nie do niej "przylepione plecami" - między burtą a "plecami" w górze części znajduje się odstęp, pudło stoi pionowo a nie przylega pod kątem - wzdłuż szedł też pręt zabezpieczający koła przed p. wypadnięciem lub szabrem .

Jak nie kleiłeś tego ustrojstwa klejem dwu składnikowym to powinno Ci się udać odlepić to bez problemu i uszczerbku na modelu i poprawić

Na czerwono starałem się nabazgrać (nieudolnie niestety ) jak to to wyglądało:

th_IMG_8027ed-1.jpg

Pozdrawiam!

Napisano

Eeee... więc tak. Masz rację co do przechyłu i płaskowników. To idzie na warsztat jeszcze raz. Mea culpa maxima. Jakoś mi się to omsło zupełnie. A co do przechyłu to mnie jedno zdjęcie zmyliło - tyle, że tam chyba gra świateł taka i kąt pod jakim stoi pojazd:/ Na innych jest tak jak mówiszs. Podpórki pod skrzynką i drąg blokujący koła są. Słabo to widać niestety. Drąg można zobaczyć na pierwszej i drugiej fotce. Podpórki na ostatniej - wyglądają dziwnie (płaskownik wygięty w C), ale takie są na jednym ze zdjęć, więc przyjmuje, że takie takie były stosowane również.

Ale masz rację - idzie to do poprawy generalnie... Idą też do poprawy te wajchy na włazie dowódcy. Są w złą stronę skierowane przy pozycji otwartej. Też teraz zauważyłem to dopiero na zdjęciu.

• 2 weeks later...
Napisano

Ponieważ Kubel mnie trochę wkurzył swoimi "spasowaniem inaczej" poprawiłem zasobnik na koła wg uwagi temira i zdjęć oraz powoli sztukuje załogantów. Dpszła też szmata zakrywająca wielką dziurę między saukopfem, a płytą czołową (na zdjęciach załogi albo to zakrywały właśnie taką szmatą, albo jakąś blachą) oraz lina Eureka XXL. Do 18.IV, czyli daty odbioru blach, nie ruszę już z niczym. Chyba tylko kółka jezdne zrobię.

P1010002.jpg

P1010007.jpg

Napisano

Ładne te fototrawione blaszki, ale chyba trzeba zaszpachlowac ich łączenie. Pozatym lampe wymieniłbym na cos z innego zestawu, jesli taki posiadasz. A i figurke kierowcy dałbym schowana, tak tylko zeby tylko glowa delikatnie wystawała.

Napisano

Co do figurki, to taki plan, że tylko głowa będzie wystawać mam w innym modelu, więc nie chcąc się powtarzać tutaj zrobiłem go od pasa w górę. Model nie będzie dokładnie reprezentował tego na zdjęciu tj. na placu pokazowym, ale pojazd, który właśnie rusza na front. Tak więc pancerniacy jeszcze rozluźnieni podziwiają okolicę

Lampa już jest z innego zestawu tj. z Hase. Oryginalna się zje.... przy wycinaniu szczeliny w pokrywie klosza.

Łączenia już są szpachlowane. Tego na zdjęciu dobrze nie widać. Można zauważyć na błotnikach. Tam widać trochę białej szpachli.

Napisano

Dowódca jest pijany a zaloga juz nie moze sie uporac z jego alkoholizmem

W sumie podoba mi sie taka historja, tez mam ten zestaw figurkowy

Napisano

A serio nie wiem czy wiesz ale do takich szpar to dobre moze byc to:

http://www.jadarhobby.pl/gunze-sangyo-p119-mrdissolved-putty-40ml-p-13808.html

Mam ale w tym wypadku średnio się nadaje bo paskudzi wszystko wokół. Staram się szpary uzupełniać White Putty i odciskać wzorek zimmeritu. Jak wyszło plus dodatkowe poprawki po nałożeniu podkładu.

Kierowca nie pijany, tylko wczuł się w rolę, a że typ charyzmatyczny chce pokazać kto tutaj rządzi Dostanie jeszcze lornetę do kompletu i będzie machał na pozostałych w kolumnie i darł się do kierowcy, że ma wreszcie jechać... Taka historyjka. Tak więc nie dostanie do łapy Flaschke 07

Napisano
Taka historyjka.

Dobra, dobra i tak jak patrze na figurki to widze ta sytuacje co razem z kolega TankRed uknulismy. Choc wszczesnie tak tego nie postrzegalem.

Pozatym to na luzie potraktuj te wyglupy moje.

Powodzenia w dalszych pracach.

Napisano

Nie dziękuję, żeby nie zapeszyć.... Czekanie na blachy zaczyna mnie dołować... :(

Z braku laku wezmę się za koła do obu pojazdów w takim razie... Albo nawet do trzech. Kugelblitzowi też zrobię... A co...

• 4 weeks later...
Napisano

Blaszky doszli... i od razu mnie wkurzyli. Póki co kupiłem jeden, dosłownie jeden, zestaw Parta, który mnie nie zirytował (zasobniki amunicyjne do Nashorna). A co mnie tak wkurzyło w tych blachach? Ano to, że z blaszki pt. "Ekrany do StuG IV" nie można ich zrobić, a raczej można, ale nie można ich już zawiesić. Idiotyzm ten pokazują zdjęcia. Nie chcę się nawet irytować, ale założę się, że brakujące części znajdują się w zestawie podstawowym blach do StuG'a. Tak oto prawdopodobnie Part wyrywa kasę z modelarzy. Ale ja się nie dam i brakujące elementy wykonam sam. Inny ogromny błąd to to, że ekrany boczne wiszą w rzeczywistości na kątowniku, a Part zrobił go jako płaskownik z zębami :/

Wszystkie panele póki co wiszą luzem... bo nie mają wyboru.

IMG_8496.jpg

IMG_8500.jpg

IMG_8502.jpg

Na koniec łyżka miodu do beczki dziegciu parafrazując przysłowie. Blacha jest dedykowana do starego i brzydkiego jak noc Revella, ale konstrukcje podpór pasują do Dragona po naprawdę minimalnych przeróbkach.