FAHR Napisano 19 Marca 2009 Share Napisano 19 Marca 2009 (edytowane) Witam Model skończony Osobiście jestem zadowolony z tego jak wyszedł, co prawda chciałem go obłożyć kilkoma "bambetlami", ale taki golas strasznie mi się spodobał, więc poddaję pod ocenę model w postaci jak na zdjęciach. Jako, że z planowaną dioramką nie wyrobię się na pewno przed końcem konkursu, darowałem sobie okurzanie i swoim zwyczajem poprzestałem na śladach eksploatacji oraz wycieniowaniu. Na kurz i piach przyjdzie czas w momencie zrobienia dioramy, ale to już zapewne po konkursie. Zapraszam do oglądania i oceniania. link do warsztatu: http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=12404 Na początek pigułka z dokumentacją: Pierwowzór, czołg z 11 Drezdeńskiej Dywizji Pancernej Ludowego Wojska Polskiego z Żagania. Zdarcia lakieru, żeby nie pytać czemu na srebrno Model Na koniec porównianie z młodszym modelem. Model poddaję pod ocenę Pozdrawiam Edytowane 28 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Napisano 20 Marca 2009 Share Napisano 20 Marca 2009 Moje szczere gratulacje. Model jak żywy. Bardzo mi się podoba. Polemizowałbym jednak co do koloru, albowiem z wozami z Żagania miałem styczność osobiście i wg. mnie odcień był jaśniejszy. Znacznie jaśniejszy. Cały czas będę twierdził że H-155 lub zamienniki to nie ta bajka. Osobiście do polskiego sprzętu stosuję zmodyfikowaną H-116. Ale mimo wszystko model jest naprawdę konkursowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 20 Marca 2009 Share Napisano 20 Marca 2009 Brawo !! Bravissimo !! Tak bez wazeliny - model super. Bardzo mi się podoba. Fajnie,realistycznie poobijany, poprzycierany, pocieniowany i ogólnie fajnie styrany pojazd. Dobrze, że nie wysypałeś na niego wiadra pigmentów. Układ jezdny jest widoczny, koła z lekka przytarte, zaakcentowane "brudzingiem" wyglądają o niebo lepiej niż utytłane toną błota które aż kapie z modelu na półkę . Podoba mi się wycieniowanie i ogólnie całe kolorystyczne wykończenie. Może ja też tak kiedyś będę umiał. Twoją metodę washowania modelu już przetestowałem na mojej Merkavie i wyszło fajnie. A mam tylko takie maciupkie pytanko: czy na przednich błotnikach na tych malutkich wytłoczonych "kwadracikach" nie powinno być 4 dziurek ? Podsumowując - na razie ten model jest moim faworytem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 20 Marca 2009 Autor Share Napisano 20 Marca 2009 Dzięki za opinie! Panzer >> masz rację i nie masz...ehehe... już wyjaśniam o co chodzi. Mam sporo zdjęć (także kolorowych) wozów z Żagania i powiem ci, że w zależności jaki okres z jakiego pochodzą, dostawa i w konsekwencji przynależność do danego poddodziału to kolory się różnią, tak ja to przynajmniej odebrałem. Kiedyś humbroll miał taki fajny kolor 142, on pasowałby idealnie do najwcześniejszych wozów na przykład. Ten mój znowu bardziej pasuje do późniejszych. Z drugiej strony, wiadomo pewne rzeczy troszkę przejaskrawiam, żeby było milej dla oka, sam rozumiesz. Aha i jeszcze jedna sprawa, trochę głupio mi się polemizuje z kimś, kto wszystko widział na żywca, pewnie jak to czytasz to się uśmiechasz pod nosem Paweł >> powinny być te dziurki, miałem coś w tym kierunku robić, ale to takie newralgiczne miejsce, że bałem się, że nie wyjdzie i tylko spsuje ogólny efekt, może jeszcze zaakcentuje to jakimiś cieniami. ps. wrzucaj zdjęcia semity po washu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Napisano 21 Marca 2009 Share Napisano 21 Marca 2009 Sory Fahr o ty kolorze to tak na marginesie albowiem model jest naprawdę super. Każdy modelarz widzi inaczej i to jest najważniejsze. Od dłuższego czasu przymierzam się do tej wersji 72-jki ale brak czasu te plany niweczy Kapitalnie moim zdaniem rozwiązałeś sprawę wieży. Jeszcze raz gratuluję i Pozdrawiam. Zdecydowanie będę głosował na ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 bardzo dobrze sobie poradziles,w czegolnosci podobaja mi sie obicia i suchy pedzel,zdecydowanie jedna z lepszych 72 na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 23 Marca 2009 Autor Share Napisano 23 Marca 2009 zdecydowanie jedna z lepszych 72 na forum Dzięks, szkoda tylko, że w sumie mało tych modeli na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Czegoś nie rozumiem-fajny czołguś, po Mistrzowsku wykonany,do tego w polskich barwach, a tak mało komentarzy! Mnie się podoba, ale ja się nie znam- jestem od latadeł. Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 3 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2009 Po przeczytaniu pewnego wątku na forum, wrzucam zdjęcia w formie bezpośredniej, tak żeby można było je obejrzeć bez odsyłania do fotosika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankista17 Napisano 3 Kwietnia 2009 Share Napisano 3 Kwietnia 2009 ładny Fajnie prezentuje się z brejdakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 3 Kwietnia 2009 Share Napisano 3 Kwietnia 2009 Cuda Panie, cuda, cudeńka !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi