Skocz do zawartości

B-17 F Memphis Belle Revell 4297 1:48

igi

Rekomendowane odpowiedzi

No to Mustanga narazie zostawiam(i tak czekam na płytki polistyrenowe). Biorę się za tą piękność Narazie sobie farby przygotowywuje do modelu, ale myślę, że dzisiaj jeszcze prace nad kabinką ruszą

Tutaj macie mój inbox:

viewtopic.php?t=13257

Pzdr. Igi

d042245dd5213744med.jpg

• Odpowiedzi 79
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Mały update Teraz wstawiam fotki teraźniejszego stanu, bo lece do kina wieczorkiem poprawki, lakier, kalki, jakiś brudzing i dzisiaj w nocy albo jutro foty już skończonego WNĘTRZA! Właśnie to jest całe wnętrze, jeszcze tablica przyrządów, a tak to wszystko. Model jest niesamowicie ubogi i coś czuje, że przez szybki nie będzie wyglądał za dobrze ale przynajmniej jest bardzo przyjemny Kolor foteli i tych torebek na dole drążków dobierałem na oko(mieszałem sobie) wg. zdjęć. polecam google: b-17 cockpit W instrukcji troszke inne kolory i inaczej by wyszło. Narazie mi sie podoba

0a55351d87e8a8b4m.jpg

ed2f255278e2d729m.jpg

Wielkie dzięki za miłe słowa Jachud mimo skali pewnie Twój i tak wyjdze lepiej W miare nowy, od kilku miesięcy dopiero jest ;] i pierwszy raz teraz był na allegro, przynajmniej nie ma go w zakończonych w 1:48 nie pojechałem jednak do kina, więc biorę sie do roboty i mam pierwszy dylemacik... Powie mi ktoś czy od strony bombardiera ta ścianka była zielona czy czarna? Wydaje mi sie, że zielona, przejrzałem mase zdjęć, kilka filmików i nie ma ścianki tego pomieszczenia... ;/ Na foto ta ścianka zaznaczona w trzech ujęciach

3d2e24707e71f6dem.jpg

Albo w ogóle prosiłbym fotke tej ściany, nie wiem jakiego koloru są drzwi, nie wiem, może je wyciąć, ale musze mieć zdjęcia pls

Dobra... jest update Znalazłem gdzieś w necie zdjęcie tej ścianki w czyimś modelu i tak samo zrobiłem jak ta osoba i nie jest źle I teraz wszystkich was najmocniej przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać. Otóż wiele rzeczy w tym modelu to mój pierwszy raz:

-brudzenie w postaci washa-nie mogłem sie oprzeć, wiele razy próbowałem na starych, rozwalonych modelach, ale na tym zaczęło mi wychodzić efekt tak mi sie spodobał, że nie mogłem przestać i za to przepraszam, bo troche przesadziłem ale mi sie podoba

-brudzenia w postaci drybrusha-też troszke przesadziłem, ale efekty też mi sie spodobały

--decalfix (na początku się załamałem, ale potem sie okazało, że kalki ładnie wyszły. Tylko strasznie odbarwia, ale po psiknięciu drugiej warstwy lakieru odbarwienia znikają )

No to foty(i mnie nie ochrzaniajcie tak bardzo ):

przed brudzeniem:

02748a5b970fe542m.jpg

c909aa7d3dd0cba9m.jpg

po:

4fbaa531ebfc9a73m.jpg

51c7cfb1f3472c29m.jpg

956a6f414f09e3a7m.jpg

de89e930381124ecm.jpg

9b3a5f99ac17fcd6m.jpg

19a0cd476e7263a4m.jpg

Na dzisiaj koniec i teraz tydzień przerwy chyba będę miał, za miesiąc egzaminy, trzeba się wziąść do nauki

Panowie mam dwa problemy i prosiłbym o pomoc. Oba problemy są związane z malowaniem...

1. Nie moge znaleźć zamienników dla farb fs.34201(revell 45) oraz fs.36173(revell 76) na pactre lub ewentualnie na model master acryl.

2. Nie potrafie określić malowania ogona. Więc tak...

-Na zdjęciach z IIwś widać, że miejsce na ogonie i plamki mają inny kolor...ogon jest jaśniejszy, a plamki ciemniejsze...

67370aa2c29b4f75m.jpg

-Wg instrukcji i modelu zrobionego przez Revella to miejsce na ogonie i plamki mają ten sam kolor...

820a5138c9551de7m.jpg

1b6945914a6757d8m.jpg

-Natomiast wg. pudełka ta część ogonu ma kolor oliwkowy jak reszta samolotu...

59da6562c962c54dm.jpg

Oczywiście najlepiej byłoby wzorcować się na zdjęciach oryginału, ale nie mam pojęcia jakie to kolory, bo zdjęcia są czarno-białe, a niestety dzisiejsze repliki Memphis Bell są całe oliwkowe. Może macie jakieś kolorowe zdjęcia oryginału, żebym chociaż mógł się zbliżyć do tego koloru ogona.

Z góry dzięki

Igi

Te przejaśnienia wynikają z tego że samoloty stały pod chmurką i farba płowiała... A elementy z innymi odcieniami mogą to być elementy wymienione w czasie remontów po misjach bojowych. JA bym tą ślicznotkę maznął podstawowym kolorem z założeniem że samolot jest po jednym z pierwszych lotów bojowych. Nie można założyć że pierwszym bo we wczesnym okresie Ofensywy Powietrznej a w tym okresie Ślicznotka brała udział, Samoloty były uzupełniane nieregulaminowymi NOSEARTAMI dopiero po pewnym czasie (po zapoznaniu się załóg z samolotem)

Jachud w instrukcji mam napisane, że plamki to 39 i tego będę trzymał, bo zamiennik tego, to pactra a31, którą mam i jest identyko jak ze zrobionego revellowskiego modelu

Kamil właśnie nie byłem pewien o co z tym chodzi, ale skoro tak, to maluje jak instrukcja każe

LordDisneyland pactra a106 nie pasuje to jest ciemna zieleń, a musi być jasna oliwka

WIELKIE DZIĘKI ZA ODZEW I POMOC

dobra trudno, kupie revellowskie farbki, kochana mamusia pewnie jak poczuje znowu olejną, to mnie zabije, ale co tam

Ups...właśnie...chyba kupie i tak 40 skoro jest lepsza, bo plamki będę robił chyba drybushem(są takie napaćkane patrząc na zdjęcia, a nie równe jak na zrobionym przez Revell modelu), więc jak coś zepsuje to zmyje, a akrylową na akrylowym lakierze będzie ciężko zmyć Przekonałeś mnie na 40 dzięki za pomoc

Hmmm... Krzuchu podoba mi się, ciemniejsze plamki rzeczywiście wyglądają dużo lepiej Dzięki za fote

Niestety do sklepu nie jade, więc zrobiłem zakupki na allegro za blisko 50 zł Niestety nie znalazłem tego kleju do szybek mr hobby

W związku z brakiem materiałów(mam nadzieje, że będą przed weekandem...jak nie, to chyba pójdę na pocztę i ich nawyzywam, listonosz mi ostatnio aviso nie wsadza ) zająłem się częściami do których mam materiały...efekty:

28ef3dc496d53d65m.jpg

Uwierzcie...skrzydła nie były łatwe do sklejenia...jak w jednym miejscu przyciskałem, to w drugim się odklejało przez co nawet gumki kiepsko działały. Z 2h zajęły mi łącznie z malowaniem, podwoziem itd.

I zacząłem wieżyczkę troche badziewnie wygląda, ale jest mała i i jak się na nią patrzy z odległości od około 10 cm, to wygląda ładnie.

72ac648bcb5583d3m.jpg

Jutro jeszcze nie ide do szkoły, więc mam dużo czasu a tu bida piszczy

Panowie macie może zdjęcia tej dolnej wieżyczki do B-17 ale wersji f? Są dwie wersje wieżyczek... Chyba, że mi napiszecie, którą wersję miała ślicznotka...

wersja I:

d5c703ad02ef5e31.jpg

wersja II:

87066b352fdfe806.jpg

A niedługo nowe foty i relacja

Witam.

Na początek ekipa ze "Ślicznotki"

021001-o-9999j-010.jpg

Trochę archiwalnych fotek innych egzemplarzy

15_lawley_cockpit.jpg

15_lawley_tail_lg.jpg

15_lawley_waist_lg.jpg

15_lawley_wreck_lg.jpg

na_b-17_06.jpg

Na koniec strona, która powinna cię zainteresować

http://www.memphisbelle.com/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

Mam nadzieję, że się przyda

Pozdrawiam

Cześć.

Przejrzałem temat od początku i tak. Pytałeś o wnętrze kabiny. Na twoim miejscu bym wywalił to co podarował Revell i zrobił to tak jak ma wyglądać. Powyżej dziuro-wejścia do kabiny nawigatora i bombardiera nie było ścianki. Po prostu na podłodze kabiny stała kolumna z całym panelem + jakiś stelażyk.

Jeśli idzie o malowanie. Ktoś napisał, że to kwestia wyblaknięcia. Nie prawda. Ciemni zielone "strzępy" to element kamuflażu malowanego wówczas w USAAF, podobne coś występowało także na innych samolotach, np.A20. Sam jasny kolor też jest zróżnicowany. Po pierwsze powierzchnie sterowe kryte były półtonem, owszem malowane potem, ale nie koniecznie zachowywały ten samo kolor co pomalowana blacha. Do tego powierzchnie sterowe bywały już w fabryce montowane pomalowane na nieco inny kolor niż reszta. Często tak było z pionowym statecznikiem i zewnętrznymi sekcjami skrzydeł (nie jestem tego pewien, ale tak by wynikało ze zdjęć).

Jeśli idzie o wersje. Pomiędzy F i G było znacznie więcej różnic aniżeli tylko wieżyczka pod nosem. Na przykład późna wersja F, czyli B-17 F-75 dysponował wieżyczką pod nosem. Często zależnie od linii produkcyjnej i czasu w którym samolot powstawał wersje trochę się przenikały. Mniej więcej jak z Mustangami w wersjach K i D. Fakt Slicznota jest wersją F pełną mordą. I to w dodatku wczesną, czyli B-17 F-1. Łatwo poznać po sekcji dziobowej. Późniejsza kopuła bombardiera (z mniejsza ilością ożebrowania), a dalej brak u góry wieżyczki astro.