krzychu-onisk Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 PiotrLan kup sobie Olive Drab Tamiyi w sprayu, jest dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 12 Lipca 2009 Autor Share Napisano 12 Lipca 2009 Kolego PiotrLan malowałem Pactrą FS 34087 to A30 Pactry, Olive Drab bodajże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 Powiem tak myślałe że jestem sam jako świr i maniak w dziedznie (B-17) ale jestem za skoczony ile osob się interesuje tym prze cudnym i fantastycnym samotem.A co do modelu to to ma być ta nowość na 2009rprzecież to jest stary monogram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrLan Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 Igi mam pytanie z innej beczki (mam nadzieje że nikt mnie nie wyrzuci do innego działu), ponieważ czytam z działu "Jak to zrobić" i wiem wszystko i nic. A mianowicie sprawa idzie o preshading: nałożyłeś na plastik szary podkład emaliowy a na to akrylowe czarne paski i na to farbe końcową , wash i lakier? A co jeśli ja używam pędzelka zamiast aero? Czy to wogóle zadziała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 14 Lipca 2009 Autor Share Napisano 14 Lipca 2009 Firefly Vc też jestem zdziwiony, co chwilę jakieś nowe B-17 na forum Tak..B-17 to piękna maszyna, jedna z moich ulubionych niestety...Revell mógłby nad czymś popracować, a nie tylko przepaki matchboxa i monogramu... Ale w sumie mi to nie przeszkadza, bo model zawiśnie, ale jednakże za tą cenę powinno być więcej szczegółów... PiotrLan nikt Cię nie wyrzuci a czytałeś tajniki modelarstwa? tam jest wszystko ładnie wyjaśnione nałożyłem jako podkład białą mattową Humbrola, co było ogromnym błędem, ponieważ powierzchnia zrobiła się chropowata i teraz ta chropowatość paskudnie wygląda, potem czarne paski i na to farbę tak jak piszesz potem polakierowałem, kładę powoli kalki, potem lakier jeszcze raz i zrobie wash i okopcenia i jeszcze raz ewentualnie psiknę to lakierem niestety preshading bez aerografu nie wyjdzie, ale sam wash wystarczy, aby uzyskać ładny efekt brudzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrLan Napisano 19 Lipca 2009 Share Napisano 19 Lipca 2009 No to ok, ale jeśli na ten preshading prysnę farbą olejną to wyjdą te paski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 19 Lipca 2009 Share Napisano 19 Lipca 2009 Nie będą one tak wyraźne... ale tak, powinny wyjść. Przynajmniej tak twierdzę, obserwując inne relacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrLan Napisano 25 Lipca 2009 Share Napisano 25 Lipca 2009 Igi jeszcze jedno techniczne pytanko: Co polecasz na podkład (do aerografu), pisałeś że biały Humbrol jest do kitu więc czy specyfik Mr Surfacer będzie dobry czy coś innego? Drugie pytanko: Czy do robienia tak zwanych "przejść" dobry jest Maskol z Humbrola czy polecasz coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 25 Lipca 2009 Autor Share Napisano 25 Lipca 2009 W końcu Mr Surfacer jest stworzony jako podkład i szpachla, chyba najlepszy jest na podkład farby olejne też sa dobre, ale trzeba umieć je rozcieńczać(ja tego nie potrafię) Maskola do przejść nie używaj broń boże! zrywając maskol zrywasz go z farbą.. ja używałem masy Tack-It i naprawdę go polecam . Jest na allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrLan Napisano 26 Lipca 2009 Share Napisano 26 Lipca 2009 No to okej, ale czy ten Surfacer nie "zakleja" linii podziału blach lub detali np. na skrzydłach? A ten Maskol jest do czegoś przydatny jeśli będę miał tą masę Tack-It? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 26 Lipca 2009 Share Napisano 26 Lipca 2009 Nie, dużo traci na objętości podczas schnięcia i nawet dwie bardzo mokre warstwy raczej nie zakryją nitów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 26 Lipca 2009 Autor Share Napisano 26 Lipca 2009 Maskol zawsze się do czegoś przyda ja go najczęściej używam do malowania owiewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrLan Napisano 27 Lipca 2009 Share Napisano 27 Lipca 2009 Dzięki Wam za opowiedź "Słyszałem" że ponoć pod Pactrę nie trza podkładu. Może ktoś próbował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 27 Lipca 2009 Share Napisano 27 Lipca 2009 Raczej na pewno trzeba, mnie Pactra właśnie schodzi często z modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrLan Napisano 2 Sierpnia 2009 Share Napisano 2 Sierpnia 2009 Może ktoś jeszcze wyjaśni co to jest ten POSTSHADING? Bo z innych opisów nie jarze....... Czy to jest po maskowaniu powierzchni i nałożeniu pierwszego koloru kamuflażu to malujemy linie podziału na odsłoniętych panelach. Czyli po polsku ścemnaimy linie podzału troszeczke na sam koniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szczekan Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Pozwolicie że odkopię temat? A więc ile kosztowało to cudeńko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Cena na mojehobby.pl wynosi 115zł.99gr. http://mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=1324753 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szczekan Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Malutko skoro łosiek 2x mniejszy kosztował 140zł. A tak właściwie igi jak tam modelik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 25 Października 2009 Autor Share Napisano 25 Października 2009 stanął jak wszystkie moje prace modelarskie.. na nic nie mam czasu przez szkołę..jedynie coś tam dłubię przy Avro Rj35 Revella.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szczekan Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Mam pytanko a mianowicie czy usuwałeś wypukłe linie podziału? Też kupiłem tego cudaka :_) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 Nie usuwać tych linii są jak najbardziej poprawne w tym modelu. Blachy w samym samolocie były łączone na zakładkę co w modelu skutkuje tym że linie są zrobione wypukle. Jedynie gdzie się mogą zdarzyć wklęsłe linie to płatowiec. Tak jak już wiele osób tutaj wspomina. Podstawa do wykonania poprawnego modelu (obojętnie jakiego) to MATERIAŁ ZDJĘCIOWY. GOOOOOOGLE i naprzód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrLan Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 Kolego Igi, kupowałeś jakieś monografie do tej B-siedemnastki?? Jeśli tak to jakie warto kupić bo sprawdzałem to nie są najtańsze....... A tak wogóle do wykonania modeli jakie kupujecie najczęściej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 9 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2010 Szczerze mówiąc, to nigdy do żadnego modelu nie kupowałem monografii, zawsze liczę na internet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szczekan Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Do tego samolotu/bombowca chyba trudno znaleźć zdjęcia bo przeszukałem gógle i nic nie znalazłem oprócz zdjęć tablicy przyrządów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Do tego samolotu/bombowca chyba trudno znaleźć zdjęcia bo przeszukałem gógle i nic nie znalazłem oprócz zdjęć tablicy przyrządów To taki żart... prawda? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi