Focus Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 (edytowane) Witam! Wszystkich w moim pierwszym wątku warsztatowym na modelworku. Wszelkiego rodzaju sugestje odnosnie budowy tego modelu mile widziane. Sam model jest juz dość wiekowy ma ponad 20 lat dawne ESCI teraz Italeri. Do nauki może być . Szkoda było by zmasakrować M-113 z Trumpentera np. Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez Focus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 A co on taki pozamykany? Czy da się w nim zrobić otwarte włazy czy trzeba ciąć? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 23 Marca 2009 Autor Share Napisano 23 Marca 2009 Model generalnie można zrobić z otwartymi wszystkimi włazami bez wycinania producent przewidział taką możliwość. Niestety nie czuje sie jeszcze na siłach aby wykonać wnetrze i je eksponowac dlatego mój będzie zamkięty A plan jest taki: 1. jako podkład chcę go pomalować na czarno humbrol 33 2. potem 155 humbrol olive drab 3. suchy pędzel 90%155+10% 34czyli białej 4. sidolux pocałości 5. kalkomanie (włoskie) 6. sidolux poraz drugi 7. wash z czarnej błyszczącej humbtolki alifat nafty 8. kurzenie pył z glinki ceramicznej 9. brudzenie sadza, grafit z ołówka 10. lakier matowy 2 Revella na całość i do galerii Czy dobrą kolejność ustaliłem czytając porady na modelworku? Uprzejmie proszę o uwagi jeżeli coś pomyliłem albo pominołem. wszelkiego rodzaju sugestie chętnie zastosuje przy budowie . Pozdrawiam Focus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 7. wash z czarnej błyszczącej humbtolki alifat nafty Ale czemu wash z błyszczącej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Chyba dobra kolejność. Sam z niej może skorzystam jeśli można przy moim modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Model generalnie można zrobić z otwartymi wszystkimi włazami bez wycinania producent przewidział taką możliwość. Ha! No to widzę, że to jest całkiem przyzwoity model! Dawaj do przodu z budową. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 24 Marca 2009 Autor Share Napisano 24 Marca 2009 Jeżeli przedstawiona kolejność budowy nie budzi większych zastrzeżeń no to do relacji. Mycie a może lepiej było włożyć go do zmywarki? No i pomalowany Humbrol 33 Black jako podkład. Schnie na czarnym tle. Na primaportal.net znalazłem takie zdjęcie. na kolor 155 Humbrola Oliv Drab to mi raczej nie wygląda. Są jakiś pomysły? Może psiknąć 155 i lekko 116 albo 163 bo 66 to chyba raczej nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Model troche leciwy (ex-ESCI) ale niezly. Ma kilka wad: - uproszczone peryskopy - geski "bezzebne" - kola jedno- zamiast dwurzadowych. Osobiscie polecalbym Trumpetera, chociaz tez ma swoje wady. Wymiarowa roznica to 1 mm szerokosci kadluba (u Trampka). Sam pojazd bardzo "rozwojowy", wersji chyba wiecej niz Shermana. Tylko taka sugestia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 26 Marca 2009 Autor Share Napisano 26 Marca 2009 Coś tam zacząłem oklejać, ale zarzuciłem to, bo i tak pędzelkiem czarne elementy się poprawi. A po washch suchych pędzlach i brudzingach to i tak będzie to, co najmniej pięciona warstwami jeszcze pokryte. Malowanie 155 humbrol prawdopodobnie sidolux i wash ściemni ten kolor zobaczymy na ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 28 Marca 2009 Autor Share Napisano 28 Marca 2009 jest to mój pierwszy łoś Jak wam sie podoba? Nakładać kalki czy przemalować jeszcze raz 155 i wash do poprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 Witam! Dobrze, że tu podejrzałem jedną fotkę. Już miałem w swoim m113 zalepic z rozpędu ten otwór na lewym boku, z przodu A tu dziura jest faktycznie. Jeśli chodzi o kolor-mój będzie malowany dark green Vallejo,kwestia gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 28 Marca 2009 Autor Share Napisano 28 Marca 2009 Czas minął kalkomanie już są i nawet jedna gąsiennica przypełzła. Zapraszam do oglądania i czekam na sugestie odnośnie wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 Uważam, że po tych wszystkich zabiegach kolorek całkiem ładnie spasował. Wygląda moim zdaniem bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tukidyndas Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 Pozwolę sobie zasugerować 2 sprawy. Moim zdaniem wash był za mocny. Powinien podkreślić załamania w bryle pojazdy, a nie go wysmarować na ciemno. Może za słabo ścierałeś. W planie mówiłeś o suchym pędzlu. Nie wiem jakie masz doświadczenie z mieszaniem farb humbrola, ale jeżeli do stosunkowo ciemnego koloru dodasz 10% białego to otrzymasz zasadniczo taki sam kolor, lub różniący sie na tyle minimalnie, że przy zastosowaniu suchego pędzla nie będzie widać różnicy. Mieszając humbrole, najlepiej zawsze do koloru jaśniejszego dodawać odrobinę drugiego, ciemniejszego i wymieszać, zobaczyć co wyjdzie i tak, aż uzyskamy pożądany kolor. W ten sposób można sobie wybadać proporcje przed ryzykowaniem zamieszania wymieszania większej ilości farby, która może sie zmarnowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 29 Marca 2009 Share Napisano 29 Marca 2009 Ale żeś babola strzelił... wizjery, narzędzia, lina mają swoje kolory, ale ty ich nie pomalowałeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 29 Marca 2009 Autor Share Napisano 29 Marca 2009 Wszystkie uwagi dokładnie przeczytałem i postaram się z nich skorzystać a tym czasem w działku wyminiłem lufę na igłe od zastrzyków φ 4.5mm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 29 Marca 2009 Autor Share Napisano 29 Marca 2009 Po suchym pędzlu i drugim sido. Zostało jeszcze - podmalować drobne elementy typu peryskopy, liny, reflektory itd. - pomalować i zamocować karabin, anteny - podmalować gąsiennice. - no i brudzenie. Macie jeszcze jakieś pomysły co by można było zrobić przy tym modeliku aby wyglądał dobrze? Może odpuścić brudzenie bo po tym mocnym washu to i tak wygląda na styrany, a może zastoaować tylko kurzenie ? Licze na podpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 29 Marca 2009 Share Napisano 29 Marca 2009 Dobrze idzie. Ja bym go tylko delikatnie przykurzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 29 Marca 2009 Autor Share Napisano 29 Marca 2009 Kurzenie ok ale jak to utrwalić Czy kurzenie do pierwaszego deszczu 100% ralizmu. [Po kurzeniu poleciałem po całości matowym lakierem Revella 2 i po kurzeniu nie ma śladu a jak są to bardzo symboliczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi