Marudek Napisano 8 Kwietnia 2009 Share Napisano 8 Kwietnia 2009 Witam i zapraszam do galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyznat Napisano 8 Kwietnia 2009 Share Napisano 8 Kwietnia 2009 Kurde aż mnie nabrała ochota żeby sobie tez sklejć hydroplan Model jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 8 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2009 Hej! Dzięki Partyznat jak się dobrze przyjżeć to widać kilka baboli. Mam nadzieję, że nauczę się w koncu robić wash. A do hydroplanów szczerze zachęcam - sam zacząłem budować już kolejny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cparty95 Napisano 8 Kwietnia 2009 Share Napisano 8 Kwietnia 2009 Fajny samolot, a jaka to firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 8 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2009 Hej! To jest model rosyjskiej firmy ICM w skali 1:72. Może kiedyś uda mi się położyć łapki na modelu Classic Airframes w 1:48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 8 Kwietnia 2009 Share Napisano 8 Kwietnia 2009 Model prawie genialny Prawie , bo naciągi jakieś takie obwisłe Ci wyszły PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 8 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2009 ZIO BY NAITT - dzięki za komentarz. Taka opinia od specjalisty - aż się zarumieniłem . A z tymi naciągami niestety masz rację. Nić którą stosuję do naciągów nie jest elastyczna - trzeba było zainwestować E-Z Line (cienka i elastyczna, używana przez profesjonalnych modelarzy na zachodzie). Próbowałem posznurować model przed przyklejeniem górnego płata, ale zastrzały nie trzymały na tyle pewnie, żebym mógł dobrze naprężyć linki. Musiałem więc wkleić płat i malować z założonymi już naciągami. Nie zamaskowałem ich w żaden sposób bojąc się, że mógłbym je poluzować. Po kilkukrotnym malowaniu aero, a potem pędzelkowaniu czarnym akrylem - delikatnie mówiąc sflaczały. Podziwiam Twoją technikę - najpierw wszystko czysto pomalowane, a na koniec naciągi. Przy kolejnym modelu postaram się ustalić kolejnoć montażu tak bym nie musiał psikać po naciągach. No i może do tego czasu będę już miał artystyczne farby olejne do zrobienia wash'u. Dzieki za cenną uwagę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 8 Kwietnia 2009 Share Napisano 8 Kwietnia 2009 Jak widać można skończyć ten model i to z powodzeniem Trochę ci się skrzywił prawy pływak. Natomiast bardzo dobrze leży górny płat. Mój projekt konkursowy poległ na tym elemencie Powiedz w kilku słowach jak go montowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 9 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2009 Hej! kwiatektatek to właśnie Twoja relacja zachęciła mnie do tego modelu. Trudno było rozplanować budowę ze względu na naciągi, które przechodziły przez pływaki, a nie zastrzały. Z tego powodu poprzewlekałem nici już w trakcie montażu pływaków. Przyklejenie pływaków do reszty samolotu też nie było łatwe. Żeby to sobie ułatwić przymocowałem je Blue-tackiem do płaskiej powierzchni i dopiero wtedy przykleiłem resztę płatowca. Niestety nie zauważyłem przy tym, że prawy pływak "uciekł" mi nieco do środka... Poza tym zamiast dzioba, mogłem obciążyć czubki pływaków - dałoby to lepszy efekt. Zresztą wszystko to zobaczysz w fotorelacji z budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 9 Kwietnia 2009 Share Napisano 9 Kwietnia 2009 coś pięknego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 9 Kwietnia 2009 Share Napisano 9 Kwietnia 2009 Model wyszedł ci fajnie. Czysto sklejony i pomalowany. Co do naciągów poeksperynentuj z żyłkami wędkarskimi. Są termo kurczliwe i po zbliżeniu na niedużą odległość jakiegoś rozgrzanego przedmiotu, np gwoździa, ściągają się przez co można uzyskać realistyczny naciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
footribe Napisano 9 Kwietnia 2009 Share Napisano 9 Kwietnia 2009 wow, ładnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 9 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2009 Hej! Dzięki za pozytywne opinie. Naciągi z żyłki pewno wkrótce przetestuję Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 9 Kwietnia 2009 Share Napisano 9 Kwietnia 2009 A z górnym płatem miałeś jakieś problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 10 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Hej! Widząc jakie problemy miałeś przy budowie swojego modelu - za płat zabrałem się bardzo ostrożnie. Często przymierzałem na sucho i odkryłem, że zastrzały na końcówkach skrzydeł są za krótkie. Musiałem dorobić je samemu w wersji dłuższej o jakieś 3mm. Dziwne to trochę, bo jeśli dobrze pamiętam w Twoim modelu musiałeś wydłużać zastrzały podtrzymujące srodkową część płata (co by wskazywało, że u Ciebie zewnętrzne zastrzały były za długie). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi