jachud3 Napisano 8 Kwietnia 2009 Share Napisano 8 Kwietnia 2009 Z nudów zacząłem kleić taki oto modelik: Dokładniejszy in-box TUTAJ. Zacząłem go również, coby sobie przyspieszyć budowę P-40 na Projekt Pacyfik (gniew Ostacha może być okrutny... ) A więc, skromny początek: pomalowane śmigło na Flat Gull Grey MM: skleiłem bomby i wyciąłem oraz oszlifowałem koła (jedno na fotce, drugie 'się maluje': Mam nadzieję skończyć go dość szybko (patrz: może na maj się wyrobię ), kończę B-17 i ..... pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 8 Kwietnia 2009 Share Napisano 8 Kwietnia 2009 Zacząłem go również, coby sobie przyspieszyć budowę P-40 na Projekt Pacyfik (gniew Ostacha może być okrutny... Twisted Evil ) Ej no! Dziwna logika - zacząć nowe, żeby następne zacząć prędzej :P ale no rozumiem, że kolejka. Kaleczki tu dasz oczywiście jedyne właściwe szwedzkie? :P :P :P :P o, a propos, przypomniało mi się, że mam Gripena do skończenia :P ale ciiii to tajemnica! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 8 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2009 Kaleczki tu dasz oczywiście jedyne właściwe szwedzkie? :P :P :P :P Wiesz, że się nad tym mocno zastanawiałem? Ale przejrzałem malowanie - białe.... kłaść biały z pędzla.. no w sumie jeszcze ok ale patrzę do farb, znajduje białą, otwieram - kamień więc robię włoskie z bombami ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 8 Kwietnia 2009 Share Napisano 8 Kwietnia 2009 Też ostatnio miałem ochotę na tego dwupłacika, ale padło na Hanriota z Eduard'a (1/48) . Powodzenia w budowie sokoła . P.S. Też uważam, że włoskie fajniejsze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 9 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2009 Dzisiejsza dłubanina + 'malowanina' kokpit częściowo sklejony, machnięty flat gull grey: kolektor spalin NA RAZIE pomalowany na rust H113, wszelkie inne okopcenia wylotów zrobię później: dokleiłem do połówek kadłuba stateczniki poziome i dolne płaty: i spasowanie na sucho: pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 9 Kwietnia 2009 Share Napisano 9 Kwietnia 2009 Zostaw go bez górnego płata będzie śmiechowo wyglądał XD Ale ten kokpit to w ogóle nie widać, że ma farbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 9 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2009 Zostaw go bez górnego płata będzie śmiechowo wyglądał Moja matka, jak zobaczyła złożonego Sokoła na sucho, powiedziała: "I już? Tak wyglądał? Czego to Ci Włosi nie wymyślili...." Co do farby - tak ma być Zobaczymy, jak będzie kontrastował z kamuflażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 9 Kwietnia 2009 Share Napisano 9 Kwietnia 2009 Chyba prościej montowac skrzydła po połączeniu połówek.. Fajnie że się wziąłeś za chyba najładniejszy dwupłat...No,obok Fury'ego i Gladiatora Kibicujem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Hej! Bedę tu zaglądał, bo podoba mi się ta maszyna. Mnie też zdziwiło to, że wkleiłeś dolny płat przed połączeniem połówek kadłuba. Czy na pewno trzymają odpowiedni kąt? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 10 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2009 brabazon, Marudek - kąt trzymają, sprawdzałem Poza tym, łatwiej (przynajmniej dla mnie) wkleić je teraz, gdyż po sklejeniu połówek ciężko byłoby mi utrzymać geometrię maszyny z dwoma kiwającymi się na kleju płatami... A co do spasowania to przeanalizowałem dogłębnie instrukcję Italeri i stwierdziłem, że wygodniej będzie wkleić, poszpachlować i wyszlifować teraz, niż później bawić się razem z górnym płatem. Podobno są problemy z zastrzałami... pożyjemy, zobaczymy ;) Dzięki za zainteresowanie P.S.: Ach, zapomniałbym. Jak widać, jest do wykonania mało sznurowania w tym modelu.. czy ma ktoś zdjęcia lub mógłby mi powiedzieć, czy owe 'wiązania' stykają się? W sensie czy mają punkt wspólny? Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 10 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Mam jeszcze jedno pytanie: na jaki kolor pomalować bomby? Italeri podaje Italian Olive Green, w necie natomiast znalazłem zdjęcia z bombami zarówno zielonymi, pół-zielonymi jak i szarymi. I co? Mogę machnąć na zielono? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 11 Kwietnia 2009 Share Napisano 11 Kwietnia 2009 A ja proponuję czystą konfigurację myśliwską-po co cos ma mu tam wisieć? Tak samo jak dość absurdalnie wygląda P.11 z bombami... Zrób wygładzoną sylwetkę Ślicznotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 11 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2009 brabazon, nie ma szans ;P jestem fanem podwieszania, więc bomby będą To jak z tym kolorem? I jak z naciągami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 12 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2009 Apdejt. Jest czas wolny, są efekty kokpit już zwashowany i wklejony złożone na sucho dwie połówki.... i jak pięknie wszyściutko widać w środku zagłówek w obróbce, proszę się nie bać, nie zapomniałem ;P skleciłem jeszcze silnik, na razie sklejony, nie szlifowany i na sucho wszystko, co zrobiłem dotąd oprócz kół i bomb oczywiście jak widać na zdjęciu pomalowałem już śmigło z tyłu czarnym. Zdecydowałem zrobić naciągi z ramki rozciągniętej nad ogniem po zamontowaniu zastrzałów. Jutro pewnie coś ruszy w kierunku podwozia i zastrzałów... na dziś tyle. pzdr. P.S.: jak nowe tło? :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 13 Kwietnia 2009 Share Napisano 13 Kwietnia 2009 Zdecydowałem zrobić naciągi z ramki rozciągniętej nad ogniem A nie prościej z żyłki? Mocno naciągniesz, to konstrukcja też się usztywni. Chociaż w sumie mało tych linek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 13 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2009 Właśnie dlatego, że jest ich mało, lepiej dla mnie będzie z ramki zrobić. Zresztą wizja wiercenia w plastikowej części o grubości circa 0,7 mm mi się nie uśmiecha, zwłaszcza, że nie mam czym wiercić :P A z ramki elegancko, szybko - nie muszę wiercić, na gotowe zastrzały przyklejam i będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 13 Kwietnia 2009 Share Napisano 13 Kwietnia 2009 W moim też z ciepłej ramki robiłem , mimo iż większy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 13 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2009 No i ładnie wyszło Widzę, że machnąłeś bomby w takie pół-kamo... ja pomalowałem na zielono, chyba nie będzie źle? Co do Sokoła to skleiłem kadłub, silnik, karabiny oraz filtr pod kadłubem. Skleiłem i poszpachlowałem także podwozie, zaraz szlifuję. Najprawdopodobniej jutro zrobię fotki i zastrzały.... i to chyba będzie wszystko nawet szybko mi poszło.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 13 Kwietnia 2009 Share Napisano 13 Kwietnia 2009 Będzie dobrze... to tylko bomby przecież Swoją drogą mam tylko 2 zdjęcia Falconów z bombami i na obu bomby są jednokolorowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 13 Kwietnia 2009 Share Napisano 13 Kwietnia 2009 Właśnie dlatego, że jest ich mało, lepiej dla mnie będzie z ramki zrobić. Zresztą wizja wiercenia w plastikowej części o grubości circa 0,7 mm mi się nie uśmiecha, zwłaszcza, że nie mam czym wiercić :P A z ramki elegancko, szybko - nie muszę wiercić, na gotowe zastrzały przyklejam i będzie No w sumie, to czemu nie... Ciekawe, jak Ci to wyjdzie . Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 17 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Dopiero teraz daję fotki dopadło mnie małe przeziębienie i nie miałem jak pstrykać. Zdjęcia: skala 1:72! Okolice podwozia i zastrzałów jeszcze nie szpachlowane, trochę szpachli mi odpadło przy wlocie filtra, muszę poprawić I jak się podoba? :P Jak tło? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Poboba mi się;) Tło może być, nie daje po oczach, nie rozprasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 źle kółko spiłowałeś (ostatnia fota) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 17 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Kółka są ruchome :P więc jest dobrze, po prostu się przekręciło przy zdjęciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Ale maleństwo, podziwiam cierpliwość i samozaparcie, ja bym nie dał rady A sam modeli prezentuje się ładnie, czekam na ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi