Skocz do zawartości

Fiat CR.42 Falco - Italeri 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z nudów zacząłem kleić taki oto modelik:

DSC02814.jpg

Dokładniejszy in-box TUTAJ.

Zacząłem go również, coby sobie przyspieszyć budowę P-40 na Projekt Pacyfik (gniew Ostacha może być okrutny... )

A więc, skromny początek:

pomalowane śmigło na Flat Gull Grey MM:

DSC02816.jpg

skleiłem bomby i wyciąłem oraz oszlifowałem koła (jedno na fotce, drugie 'się maluje':

DSC02821.jpg

Mam nadzieję skończyć go dość szybko (patrz: może na maj się wyrobię ), kończę B-17 i .....

pzdr.

Napisano
Zacząłem go również, coby sobie przyspieszyć budowę P-40 na Projekt Pacyfik (gniew Ostacha może być okrutny... Twisted Evil )
Ej no! Dziwna logika - zacząć nowe, żeby następne zacząć prędzej :P ale no rozumiem, że kolejka.

Kaleczki tu dasz oczywiście jedyne właściwe szwedzkie? :P :P :P :P o, a propos, przypomniało mi się, że mam Gripena do skończenia :P ale ciiii to tajemnica!

Napisano
Kaleczki tu dasz oczywiście jedyne właściwe szwedzkie? :P :P :P :P

Wiesz, że się nad tym mocno zastanawiałem? Ale przejrzałem malowanie - białe.... kłaść biały z pędzla.. no w sumie jeszcze ok ale patrzę do farb, znajduje białą, otwieram - kamień więc robię włoskie z bombami ^^

Napisano

Też ostatnio miałem ochotę na tego dwupłacika, ale padło na Hanriota z Eduard'a (1/48) . Powodzenia w budowie sokoła .

P.S. Też uważam, że włoskie fajniejsze .

Napisano

Dzisiejsza dłubanina + 'malowanina'

kokpit częściowo sklejony, machnięty flat gull grey:

DSC02828.jpg

DSC02822.jpg

kolektor spalin NA RAZIE pomalowany na rust H113, wszelkie inne okopcenia wylotów zrobię później:

DSC02831.jpg

dokleiłem do połówek kadłuba stateczniki poziome i dolne płaty:

DSC02832.jpg

i spasowanie na sucho:

DSC02833.jpg

pzdr.

Napisano

Zostaw go bez górnego płata będzie śmiechowo wyglądał XD

Ale ten kokpit to w ogóle nie widać, że ma farbę

Napisano
Zostaw go bez górnego płata będzie śmiechowo wyglądał

Moja matka, jak zobaczyła złożonego Sokoła na sucho, powiedziała: "I już? Tak wyglądał? Czego to Ci Włosi nie wymyślili...."

Co do farby - tak ma być Zobaczymy, jak będzie kontrastował z kamuflażem.

Napisano

Chyba prościej montowac skrzydła po połączeniu połówek..

Fajnie że się wziąłeś za chyba najładniejszy dwupłat...No,obok Fury'ego i Gladiatora Kibicujem

Napisano

Hej!

Bedę tu zaglądał, bo podoba mi się ta maszyna. Mnie też zdziwiło to, że wkleiłeś dolny płat przed połączeniem połówek kadłuba. Czy na pewno trzymają odpowiedni kąt?

Pozdrawiam

Napisano

brabazon, Marudek - kąt trzymają, sprawdzałem Poza tym, łatwiej (przynajmniej dla mnie) wkleić je teraz, gdyż po sklejeniu połówek ciężko byłoby mi utrzymać geometrię maszyny z dwoma kiwającymi się na kleju płatami...

A co do spasowania to przeanalizowałem dogłębnie instrukcję Italeri i stwierdziłem, że wygodniej będzie wkleić, poszpachlować i wyszlifować teraz, niż później bawić się razem z górnym płatem. Podobno są problemy z zastrzałami... pożyjemy, zobaczymy ;)

Dzięki za zainteresowanie

P.S.: Ach, zapomniałbym. Jak widać, jest do wykonania mało sznurowania w tym modelu.. czy ma ktoś zdjęcia lub mógłby mi powiedzieć, czy owe 'wiązania' stykają się? W sensie czy mają punkt wspólny? Z góry dzięki za pomoc

Napisano

Mam jeszcze jedno pytanie: na jaki kolor pomalować bomby? Italeri podaje Italian Olive Green, w necie natomiast znalazłem zdjęcia z bombami zarówno zielonymi, pół-zielonymi jak i szarymi. I co? Mogę machnąć na zielono?

Napisano

A ja proponuję czystą konfigurację myśliwską-po co cos ma mu tam wisieć? Tak samo jak dość absurdalnie wygląda P.11 z bombami... Zrób wygładzoną sylwetkę Ślicznotki.

Napisano

Apdejt.

Jest czas wolny, są efekty kokpit już zwashowany i wklejony

DSC02834.jpg

DSC02835.jpg

złożone na sucho dwie połówki.... i jak pięknie wszyściutko widać w środku

DSC02836.jpg

zagłówek w obróbce, proszę się nie bać, nie zapomniałem ;P

skleciłem jeszcze silnik, na razie sklejony, nie szlifowany

DSC02839.jpg

i na sucho wszystko, co zrobiłem dotąd oprócz kół i bomb oczywiście

DSC02847.jpg

jak widać na zdjęciu pomalowałem już śmigło z tyłu czarnym.

Zdecydowałem zrobić naciągi z ramki rozciągniętej nad ogniem po zamontowaniu zastrzałów. Jutro pewnie coś ruszy w kierunku podwozia i zastrzałów... na dziś tyle.

pzdr.

P.S.: jak nowe tło? :P

Napisano
Zdecydowałem zrobić naciągi z ramki rozciągniętej nad ogniem

A nie prościej z żyłki? Mocno naciągniesz, to konstrukcja też się usztywni. Chociaż w sumie mało tych linek .

Napisano

Właśnie dlatego, że jest ich mało, lepiej dla mnie będzie z ramki zrobić. Zresztą wizja wiercenia w plastikowej części o grubości circa 0,7 mm mi się nie uśmiecha, zwłaszcza, że nie mam czym wiercić :P A z ramki elegancko, szybko - nie muszę wiercić, na gotowe zastrzały przyklejam i będzie

Napisano

No i ładnie wyszło Widzę, że machnąłeś bomby w takie pół-kamo... ja pomalowałem na zielono, chyba nie będzie źle?

Co do Sokoła to skleiłem kadłub, silnik, karabiny oraz filtr pod kadłubem. Skleiłem i poszpachlowałem także podwozie, zaraz szlifuję. Najprawdopodobniej jutro zrobię fotki i zastrzały.... i to chyba będzie wszystko nawet szybko mi poszło....

Napisano

Będzie dobrze... to tylko bomby przecież

Swoją drogą mam tylko 2 zdjęcia Falconów z bombami i na obu bomby są jednokolorowe...

Napisano
Właśnie dlatego, że jest ich mało, lepiej dla mnie będzie z ramki zrobić. Zresztą wizja wiercenia w plastikowej części o grubości circa 0,7 mm mi się nie uśmiecha, zwłaszcza, że nie mam czym wiercić :P A z ramki elegancko, szybko - nie muszę wiercić, na gotowe zastrzały przyklejam i będzie

No w sumie, to czemu nie... Ciekawe, jak Ci to wyjdzie . Powodzenia

Napisano

Dopiero teraz daję fotki dopadło mnie małe przeziębienie i nie miałem jak pstrykać. Zdjęcia:

DSC02863.jpg

DSC02862.jpg

DSC02858.jpg

DSC02859.jpg

DSC02861.jpg

DSC02864.jpg

DSC02867.jpg

DSC02871.jpg

skala 1:72!

DSC02873.jpg

Okolice podwozia i zastrzałów jeszcze nie szpachlowane, trochę szpachli mi odpadło przy wlocie filtra, muszę poprawić

I jak się podoba? :P Jak tło?

pzdr.

Napisano

Ale maleństwo, podziwiam cierpliwość i samozaparcie, ja bym nie dał rady A sam modeli prezentuje się ładnie, czekam na ciąg dalszy.