Skocz do zawartości

BMD 1 ojejku !!

Paweł Czarnocki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Hummer skończony. Warsztat pusty a w pudłach pełno modeli. W nocy słyszę jak jęczą: Mnie sklej !! Nie, to mnie sklej teraz !! Zamknijcie się do cholery teraz mnie będzie sklejał !!

Znudziłem się już modelami w których wszystko pasuje i jest cacy. Więc wyjąłem sobie BMD-1 ze SKIFA.

th_skf223.jpg

Aż mnie dreszcze przechodzą. Już przy wycinaniu części z ramek, miałem przedsmak tego co mnie czeka. Tak więc liczę na duchowe wsparcie z Waszej strony bo jak nie to skończę w kaftanie.

wsparcie w takim temacie jak najbardziej

mnie kusi ten sam modelik ale Zvezdy... ciekaw jestem, który lepszy?

niedawno wyszła książeczka MHobby z porównaniem modeli Skifa, Zvezdy i bodajże EE ale nie mam jej niestety w łapkach...

pozdrawiam, Jędrek

ciekaw jestem, który lepszy?

niedawno wyszła książeczka MHobby z porównaniem modeli Skifa, Zvezdy i bodajże EE ale nie mam jej niestety w łapkach...

Mam BMD 2 z EE i jest dużo lepszy od SKIFA.

Proszę bardzo. Sklejona wanna kadłuba. Trochę szpar jest ale nie jest tak źle. Zdecydowanie za miękkie tworzywo, skalpel się głęboko "wcina" zamiast usuwać nadlewki.

th_wanna.jpg

Tutaj wstępnie przypasowałem górę kadłuba i ........ pasuje !!

th_kadlubek.jpg

A tutaj wycięte już z ramek 192 małe czarne robaczki.

th_ogniwka.jpg

Pasują do siebie, więc chyba się nie targnę na swoje zdrowie przy ich montażu. ;-)

Witam wszystkich

Widzę Pawle że zacząłeś ten modelik. Z tego co piszesz to sporo pracy przed Tobą. Wiem co masz na myśli pisząc o modelach Skifa, bo sam teraz mam przeprawę z SA-10. Ale dla chcącego nic trudnego. Tak więc napewno sobie z nim poradzisz. Trzymam kciuki.

Poniżej linki które mogą się przydać:

http://members.at.infoseek.co.jp/buk_2m/BMD1/BMD_01.html

http://members.at.infoseek.co.jp/buk_2m/BMD1/BMD_02.html

http://members.at.infoseek.co.jp/buk_2m/BMD1/BMD_03.html

http://members.at.infoseek.co.jp/buk_2m/BMD1/BMD_04.html

http://members.at.infoseek.co.jp/buk_2m/BMD1/BMD_05.html

Pozdrawiam

• 3 months later...
  • 1 year later...
Kotlecik odgrzany to zadam pytanko.Czy ta aluminiowa lufka jest w zestawie czy jest osobno kupiona?

Lufkę dokupiłem w Jadarze. Modelik jak to SKIF, trzeba zagryźć zęby i kuć, kuć , kuć ale coś z tego da się zrobić. Właśnie jestem po przeprowadzce do nowego mieszkania i niedługo warsztat ruszy to dokończę ten pojazd.

• 1 month later...

Ponieważ u mnie parce jak najbardziej postępują (oczywiście nie "podsiadam" tematu), ale wszystkich strugających skifowski BMD-1 przestrzegam przed ślepym czytaniem instrukcji.

Montując układ jezdny należy zwrócić uwagę na to, by zamienić miejscami cz. 55E z 57E.

7cf9ecdf3bc51400.jpg

d8136490773b85ae.jpg

Tu więcej przydatnych obrazków:

http://www.photoka.info/bmd/index.htm

By koledze Pawłowi C. nie pakować się w Jego temat, ale aby i ów nie "zardzewiał" pozwolę sobie oscylować w okół BMD-1, i by Autor zachwycił Społeczeństwo Modelwork dalszymi odcinkami relacji kiedy pojazd doczeka się swojej kolejki.

Do swojego BMD przewiduję (na razie) dwóch desatników. Kierowcę:

pierwsza faza malowania:

91a74f71c3f2fa91.jpg

i dowódcę, na tym samym etapie, tu głowa osobno:

3e9ad8674722abaf.jpg

Gotowe twarze i dłonie, mundur w fazie barwy podstawowej:

d93c1905bcc001f1.jpg

ea4e24f0c37f9663.jpg

czy ruscy czy ukraińcy się jeszcze zobaczy:

652a220de0260594.jpg

• 2 weeks later...

Ponieważ Autor udzielił mi zezwolenia na grzebalstwo w Jego temacie, skwapliwie z tego skorzystam.

Jako, iż na naszym ryku modeli BMD-1 w 1:35 można znaleźć przynajmniej cztery (ZVEZDA, Eastern Express, Alanger i omawiany tu SKIF) chciałem zwrócić uwagę dalczego zestaw SKIF'a jest innym.

Nie dlatego, że kolor mydelniczek, które przetopiono aby go odlać był mocno-owocowo-zielony, a mianowicie, ów pojazd występuje w konfiguracji z innym PPK. Konurencja serwuje BMD z 9K14 Malutka.

W przypadku Zvezdy

5759ac40f2ef2c58.jpg

jak i EE

07ccfe207ed6456e.jpg

trzeba by się chyba podeprzeć waloryzacją Verlindena

a2a0c1d09a6decbd.jpg

SKIF zamieścił dla odmiany 9M113 Konkurs, cześciej widywany na BMD-2 lub BTR-D. Co nie zmienia faktu, że 3 cześci jakie stanowią "replikę" są nikczemne.

bbecb240b52e75f2.jpg

w prawdzie ModelPoint produkuje toczony kontener i żywiczną wyrzutnię 3539-1 (15USD) to się nie zdecydowałem.

2a05867a3f628a73.jpg

Podjąłem wyzwanie i sam zabrałem się za struganie:

8a5f97cf95104ef7.jpg

posiłkując się głównie uzupełnieniem Eduarda

f06e6c879f7b4def.jpg

i z przodu:

c8aafc7237329a4e.jpg

Co z tego wyniknie jeszcze się zobaczy.

• 2 weeks later...
  • 2 months later...

Na tym BMD Paweł jest fagot...

fagotm.jpg

03da78706b03f523.jpg

Z tym, że faktycznie korpus kontenera rakiety w tym modelu jest nie najlepiej odwzorowany i raczej przypomina wyrzutnie konkurs. Coś namieszali... Hm...

Długość kontenera wyrzutni fagot to 1098 mm, a konkurs 1260 mm.

Nie czuję się specjalnym ekspertem od przeciwpancernych pocisków kierowanych jednak trzeba powiedzieć, iż jeżeli elementy zestawu SKIF przypominają cokolwiek to faktycznie jest to kontener 9M111 Fagot. W praktyce różnice w wyglądzie Fagot - Konkurs są nie wielkie, a sam 9M113 Konkurs jeśli nie jest wersją rozwojową to na pewno następcą Fagota.

W błąd wprowadza już opakowanie (instrukcja tylko utwierdza) gdzie jest napisane BMD-1P. W tym oznaczeniu faktycznie występowały wozy BMD-1 zmodrnizowane po 1978 i wyposażone w wyrzutnię pocisków 9M113 Konkurs.

Poprawny napis na pudełku - skoro ustalilismy co jest w środku- powinien zatem brzmieć BMD-1M (czyt. z ppk Fagot) który to od połowy lat siedemdziesiątych XX w. wypierał poprzednika 9K14 Malutka.

Reasumując:

BMD-1 (9K14 Malutka)

BMD-1M (9M111 Fagot)

BMD-1P (9M113 Konkurs)

• 2 years later...

Nie zakładam Warsztatu, ani Galerii, bo sprawa nie warta tego, jednak aby zmobilizować właściciela wątku do dokończenia dawno dawno temu rozpoczętego modelu pokarzę, na Jego terenie, błyskawiczną relację z moich walk z BMD-1P:

bmd1aceimage5.jpg

bmd1aceimage2.jpg

bmd1aceimage1.jpg

kolor podstawowy to zbyt ciemna Tamiya XF-61:

bmd1aimage2.jpg

gotowy:

bmd1acefimage1.jpg

bmd1acefimage2.jpg

bmd2acebimage5a.jpg

Panie Paweł... zachęcam do działania w tej sprawie!