Paweł Czarnocki Napisano 21 Października 2006 Share Napisano 21 Października 2006 Witam. Hummer skończony. Warsztat pusty a w pudłach pełno modeli. W nocy słyszę jak jęczą: Mnie sklej !! Nie, to mnie sklej teraz !! Zamknijcie się do cholery teraz mnie będzie sklejał !! Znudziłem się już modelami w których wszystko pasuje i jest cacy. Więc wyjąłem sobie BMD-1 ze SKIFA. Aż mnie dreszcze przechodzą. Już przy wycinaniu części z ramek, miałem przedsmak tego co mnie czeka. Tak więc liczę na duchowe wsparcie z Waszej strony bo jak nie to skończę w kaftanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 21 Października 2006 Share Napisano 21 Października 2006 Bez przesady z tym kaftanem, rękawki przydługie poluzują i mozesz kleiś dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 22 Października 2006 Share Napisano 22 Października 2006 wsparcie w takim temacie jak najbardziej mnie kusi ten sam modelik ale Zvezdy... ciekaw jestem, który lepszy? niedawno wyszła książeczka MHobby z porównaniem modeli Skifa, Zvezdy i bodajże EE ale nie mam jej niestety w łapkach... pozdrawiam, Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 22 Października 2006 Autor Share Napisano 22 Października 2006 ciekaw jestem, który lepszy?niedawno wyszła książeczka MHobby z porównaniem modeli Skifa, Zvezdy i bodajże EE ale nie mam jej niestety w łapkach... Mam BMD 2 z EE i jest dużo lepszy od SKIFA. Proszę bardzo. Sklejona wanna kadłuba. Trochę szpar jest ale nie jest tak źle. Zdecydowanie za miękkie tworzywo, skalpel się głęboko "wcina" zamiast usuwać nadlewki. Tutaj wstępnie przypasowałem górę kadłuba i ........ pasuje !! A tutaj wycięte już z ramek 192 małe czarne robaczki. Pasują do siebie, więc chyba się nie targnę na swoje zdrowie przy ich montażu. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 22 Października 2006 Share Napisano 22 Października 2006 Witam wszystkich Widzę Pawle że zacząłeś ten modelik. Z tego co piszesz to sporo pracy przed Tobą. Wiem co masz na myśli pisząc o modelach Skifa, bo sam teraz mam przeprawę z SA-10. Ale dla chcącego nic trudnego. Tak więc napewno sobie z nim poradzisz. Trzymam kciuki. Poniżej linki które mogą się przydać: http://members.at.infoseek.co.jp/buk_2m/BMD1/BMD_01.html http://members.at.infoseek.co.jp/buk_2m/BMD1/BMD_02.html http://members.at.infoseek.co.jp/buk_2m/BMD1/BMD_03.html http://members.at.infoseek.co.jp/buk_2m/BMD1/BMD_04.html http://members.at.infoseek.co.jp/buk_2m/BMD1/BMD_05.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 5 Lutego 2007 Share Napisano 5 Lutego 2007 temat żyje czy już umarł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 7 Lutego 2007 Autor Share Napisano 7 Lutego 2007 temat żyje czy już umarł Siemka Gizmo. Model na razie leży w pudełeczku. Robiłem Abramsa z Dragona a teraz będę robił fińskiego Leoparda 2A4. Może po Leosiu dokończę tego BMD. Ale na pewno dokończę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 26 Września 2008 Share Napisano 26 Września 2008 zabieram się za BMD (SKIF) i chciałbym zobaczyć koniec tej już przyrdzewiałej historii. No? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 26 Września 2008 Share Napisano 26 Września 2008 Kotlecik odgrzany to zadam pytanko.Czy ta aluminiowa lufka jest w zestawie czy jest osobno kupiona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 27 Września 2008 Autor Share Napisano 27 Września 2008 Kotlecik odgrzany to zadam pytanko.Czy ta aluminiowa lufka jest w zestawie czy jest osobno kupiona? Lufkę dokupiłem w Jadarze. Modelik jak to SKIF, trzeba zagryźć zęby i kuć, kuć , kuć ale coś z tego da się zrobić. Właśnie jestem po przeprowadzce do nowego mieszkania i niedługo warsztat ruszy to dokończę ten pojazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 28 Października 2008 Share Napisano 28 Października 2008 Ponieważ u mnie parce jak najbardziej postępują (oczywiście nie "podsiadam" tematu), ale wszystkich strugających skifowski BMD-1 przestrzegam przed ślepym czytaniem instrukcji. Montując układ jezdny należy zwrócić uwagę na to, by zamienić miejscami cz. 55E z 57E. Tu więcej przydatnych obrazków: http://www.photoka.info/bmd/index.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 3 Listopada 2008 Share Napisano 3 Listopada 2008 By koledze Pawłowi C. nie pakować się w Jego temat, ale aby i ów nie "zardzewiał" pozwolę sobie oscylować w okół BMD-1, i by Autor zachwycił Społeczeństwo Modelwork dalszymi odcinkami relacji kiedy pojazd doczeka się swojej kolejki. Do swojego BMD przewiduję (na razie) dwóch desatników. Kierowcę: pierwsza faza malowania: i dowódcę, na tym samym etapie, tu głowa osobno: Gotowe twarze i dłonie, mundur w fazie barwy podstawowej: czy ruscy czy ukraińcy się jeszcze zobaczy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 3 Listopada 2008 Share Napisano 3 Listopada 2008 ale drastyczne sceny :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 4 Listopada 2008 Autor Share Napisano 4 Listopada 2008 By koledze Pawłowi C. nie pakować się w Jego temat, Ja nie mam nic naprzeciw. Proszę się "pakować". Muszę odgrzebać tego skorupiaczka i dokończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 Ponieważ Autor udzielił mi zezwolenia na grzebalstwo w Jego temacie, skwapliwie z tego skorzystam. Jako, iż na naszym ryku modeli BMD-1 w 1:35 można znaleźć przynajmniej cztery (ZVEZDA, Eastern Express, Alanger i omawiany tu SKIF) chciałem zwrócić uwagę dalczego zestaw SKIF'a jest innym. Nie dlatego, że kolor mydelniczek, które przetopiono aby go odlać był mocno-owocowo-zielony, a mianowicie, ów pojazd występuje w konfiguracji z innym PPK. Konurencja serwuje BMD z 9K14 Malutka. W przypadku Zvezdy jak i EE trzeba by się chyba podeprzeć waloryzacją Verlindena SKIF zamieścił dla odmiany 9M113 Konkurs, cześciej widywany na BMD-2 lub BTR-D. Co nie zmienia faktu, że 3 cześci jakie stanowią "replikę" są nikczemne. w prawdzie ModelPoint produkuje toczony kontener i żywiczną wyrzutnię 3539-1 (15USD) to się nie zdecydowałem. Podjąłem wyzwanie i sam zabrałem się za struganie: posiłkując się głównie uzupełnieniem Eduarda i z przodu: Co z tego wyniknie jeszcze się zobaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 27 Listopada 2008 Share Napisano 27 Listopada 2008 Kontynuując monolog PPK Konkurs, pojawiły się pewne postępy: dalej kolor podstawowy: i prawie gotowy "pepek" na zupełnie niegotowej wieży: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 27 Listopada 2008 Share Napisano 27 Listopada 2008 Fajne... hm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 5 Lutego 2009 Share Napisano 5 Lutego 2009 Jechali jechali i dojechali: Teraz Panie Pawle Pańska kolej i bez wymówek proszę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 5 Lutego 2009 Share Napisano 5 Lutego 2009 Fajnie wyszedl. Jedno pytanie: Skif napisal w manualu ze to Konkurs jest ? Pytam, bo BMD-1 smigaly z Fagotami. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 5 Lutego 2009 Share Napisano 5 Lutego 2009 Na tym BMD Paweł jest fagot... Z tym, że faktycznie korpus kontenera rakiety w tym modelu jest nie najlepiej odwzorowany i raczej przypomina wyrzutnie konkurs. Coś namieszali... Hm... Długość kontenera wyrzutni fagot to 1098 mm, a konkurs 1260 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 6 Lutego 2009 Share Napisano 6 Lutego 2009 Nie czuję się specjalnym ekspertem od przeciwpancernych pocisków kierowanych jednak trzeba powiedzieć, iż jeżeli elementy zestawu SKIF przypominają cokolwiek to faktycznie jest to kontener 9M111 Fagot. W praktyce różnice w wyglądzie Fagot - Konkurs są nie wielkie, a sam 9M113 Konkurs jeśli nie jest wersją rozwojową to na pewno następcą Fagota. W błąd wprowadza już opakowanie (instrukcja tylko utwierdza) gdzie jest napisane BMD-1P. W tym oznaczeniu faktycznie występowały wozy BMD-1 zmodrnizowane po 1978 i wyposażone w wyrzutnię pocisków 9M113 Konkurs. Poprawny napis na pudełku - skoro ustalilismy co jest w środku- powinien zatem brzmieć BMD-1M (czyt. z ppk Fagot) który to od połowy lat siedemdziesiątych XX w. wypierał poprzednika 9K14 Malutka. Reasumując: BMD-1 (9K14 Malutka) BMD-1M (9M111 Fagot) BMD-1P (9M113 Konkurs) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 10 Sierpnia 2011 Share Napisano 10 Sierpnia 2011 Nie zakładam Warsztatu, ani Galerii, bo sprawa nie warta tego, jednak aby zmobilizować właściciela wątku do dokończenia dawno dawno temu rozpoczętego modelu pokarzę, na Jego terenie, błyskawiczną relację z moich walk z BMD-1P: kolor podstawowy to zbyt ciemna Tamiya XF-61: gotowy: Panie Paweł... zachęcam do działania w tej sprawie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi