Roobert Napisano 16 Maja 2009 Share Napisano 16 Maja 2009 Mój model biorący udział w projekcie wrześniowym skończony. Relacja z budowy znajduje się TUTAJ . Samo sklejanie nie jest kłopotliwe. Trzeba kilka rzeczy poprawić i poszpachlować ale to nie jest jakaś trudna rzecz. Malowany na przemian akrylami i olejami. Kolor khaki to Polish khaki I (A67) Pactry. Dolne powierzchnie to Humbrol 128. Wszystkie problemy, napotkane podczas budowy opisałem w warsztacie. Miał mieć podwieszone bomby ale nie dało rady ich przykleić. jako zaczepy dałem druciki ale gdy odwracałem model to pod własnym ciężarem odpadały. Model na półce prezentuje się zacnie i nawet spory jest. Tak jak wspominałem w warsztacie, niebawem obok niego stanie P.11c. Zapraszam do komentowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 16 Maja 2009 Share Napisano 16 Maja 2009 Śliczny Karaś , chciałbym zbudować kiedyś model tego samolotu , z warsztatu wyczytałem że jest dość trudny , tym bardziej Gratuluje pięknie wykonanej pracy Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 16 Maja 2009 Share Napisano 16 Maja 2009 To jest piękne! Gratuluje Wszystko idealnie, pięknie zrobiony! Też tak chciałbym kiedyś robić modele!!! Aż brak słów! A jak kalki? Były problemy? Bo podobno się nieźle rwą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz16 Napisano 16 Maja 2009 Share Napisano 16 Maja 2009 super wykonany samolot, czekam aż pojawi się P-11c w warsztacie bo też mam zamiar go złożyć ale w późniejszym czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 16 Maja 2009 Autor Share Napisano 16 Maja 2009 A jak kalki? Były problemy? Bo podobno się nieźle rwą.. Opisałem w wątku warsztatowym wszystko, jeden z ostatnich moich wpisów tam jest na temat kalek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hornet95 Napisano 16 Maja 2009 Share Napisano 16 Maja 2009 Świetna maszyna .Mnie się bardzo podoba.Mam nadzieje że P-11c będzie równie dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 16 Maja 2009 Share Napisano 16 Maja 2009 Kalka z tygrysem z lewej strony trochę Ci nie siadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 16 Maja 2009 Autor Share Napisano 16 Maja 2009 Owszem, bo się porozrywała. I tak cieszę się, że udało mi się ją wyratować jakoś. Jak poskładałem do kupy to nie miałem odwagi jej czymkolwiek ruszać, żeby nie rozeszła się . P.S. kurcze, tak patrzę na kalki w P.11 (w necie oczywiście) to obawiam się ich, bo wyglądają jakby ta sama firma je zrobiła . Zna może ktoś sposób jak zabezpieczyć takie słabe kalki przed nakładaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Central_14 Napisano 16 Maja 2009 Share Napisano 16 Maja 2009 Bardzo ładny, zwłaszcza ślady przybrudzeń na spodzie kadłuba i okopcenia. Wielki plus ode mnie za tematykę(lotnictwo polskie). Całość psuje niestety zmatowiony lewy reflektor, kalki, które gdzieniegdzie nie siadły. Samolot ma sporo odprysków farby co świadczy o jego zużyciu więc, należało by także przybrudzić troszkę bardziej płat w miejscu gdzie lotnicy wchodzą do kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 16 Maja 2009 Share Napisano 16 Maja 2009 P.S. kurcze, tak patrzę na kalki w P.11 (w necie oczywiście) to obawiam się ich, bo wyglądają jakby ta sama firma je zrobiła . Zna może ktoś sposób jak zabezpieczyć takie słabe kalki przed nakładaniem? Sklejałem kiedyś jedenastkę i kalki tragiczne nie były. Ale jakby co, to słyszałem, że dobrze jest przed nałożeniem potraktować je lakirem bezbarwnym. Ale nie próbowałem tego, więcej nie mogę powiedzieć. Model super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Gratuluję wspaniałego modelu! Czekam na kolejne Twoje relacje warsztatowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 Wycisnałeś z tego modelu naprawdę wiele. Bardzo ładne wykonanie, do minusów jednak zaliczę kolorystykę, wiem że ostatnio mi się podobała, ale po wizycie w MLP w Krakowie i po obejrzeniu sobie P-11c dochodzę do wniosku, że jakby ten kolor nie został przeinaczony, to jednak pomalowałeś karasia zbyt jasnym odcieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slimas Napisano 19 Maja 2009 Share Napisano 19 Maja 2009 ja robie ten model a jaka to firma czy mirage hobby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz16 Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 pewnie tak (wiem że PZL-11c w skali 1:48 to tylko mirage są) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 20 Maja 2009 Autor Share Napisano 20 Maja 2009 ... do minusów jednak zaliczę kolorystykę, wiem że ostatnio mi się podobała, ale po wizycie w MLP w Krakowie i po obejrzeniu sobie P-11c dochodzę do wniosku, że jakby ten kolor nie został przeinaczony, to jednak pomalowałeś karasia zbyt jasnym odcieniem. Co do P.11 w muzeum to czytałem, że właśnie na nim dali zły kolor. Wtedy chyba jeszcze nie wiedziano za bardzo jaki powinien być. Powinien być bardziej brązowy. Poniżej zamieszczam zdjęcie z "Model Hobby", (14)4, 2002, przedstawia ono fragment poszycia P.11. Pod niemieckim zielonym jest khaki. Na zdjęciach modelu może wyszedł jaśniejszy bo rozjaśniałem trochę zdjęcia i wiadomo, że zależy jakie światło jest i ustawienie aparatu to wyjdzie inaczej. Przystawiając zdjęcie z gazety do modelu mogę powiedzieć, że kolory są bardzo zbliżone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 Co do P.11 w muzeum to czytałem, że właśnie na nim dali zły kolor. Wtedy chyba jeszcze nie wiedziano za bardzo jaki powinien być. Powinien być bardziej brązowy Tak jakbyśmy my teraz wiedzieli jaki kolorek jest dobry.... Na IPMSie jest fajny artykulik o malowaniu naszych maszyn we wrześniu '39, polecam. O Krakowskiej P11 słyszałem dużo, jedni mówia że to kolor zły, inni (np. Widd) że wręcz przeciwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi