BaldPuma Napisano 31 Maja 2009 Share Napisano 31 Maja 2009 (edytowane) Witam Wszystkich Dzień 0 i kilka potem Zainspirowany tematem który założył Bodek66 "Polska w Iraku - Polski HMMWV M998 Hummer (1:35)" postanowiłem podobnie opracować mój projekt. Będę wykonywał izraelskiego Hummera: Memugana Model będzie wykonany z zestawu - Dragona M1114 + duuużo śmieci Jako wzór będzie następujący pojazd: MEMUGAN, oryginał na stronie http://news.webshots.com/album/569505007nXRMJm [zdjęcia pascalbausset] niestety zestaw fabryczny (żywica) nie specjalnie mi się podoba [zdj. A - http://www.retrokit.net/ dlatego będę się wzorował na LEGEND-arnej żywicy [zdj. B - http://www-legend.co.kr/00 ] A ; B cdn - Etap II - prototyp MEMUGANA + przygotowanie pancerza do wersji finalnej Pozdrawiam Wszystkich ŁysaPuma Edytowane 24 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 31 Maja 2009 Share Napisano 31 Maja 2009 OOO, wielki plus za temat Też mam w planach Memugana (konwersja Legend leży już w szafie ) Z niecierpliwością czekam na kontynuację relacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 31 Maja 2009 Share Napisano 31 Maja 2009 Coś pięknego! Współczesne i skala prawidłowa! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 31 Maja 2009 Share Napisano 31 Maja 2009 Coś pięknego! Współczesne i skala prawidłowa! Zgadzam się fajny temat, no i widać że będzie sporo wkładu własnego i poprawek. A no i jeszcze jeden plus, bo kolega z Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 31 Maja 2009 Share Napisano 31 Maja 2009 Nigdy nie byłem fanem wynalzaków zpod znaku IDF. Kibicuję ze względu na skalę. Foto w ramach inspiracji. Skala nasza, sfocony w Nachodze w 2008. Ten jeżyk na dachu to antena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 31 Maja 2009 Autor Share Napisano 31 Maja 2009 (edytowane) Ładny ETAP I - prototyp (przed dniem 0) (DRAGON - 1/72 HMMWV M1114 w/M2 & M1114 w/Mk.19 Up-Armored Armament Carriers + "kupa papieru") Memugan wpadł mi w oko - jest "tak brzydki że aż ładny" i na próbę zacząłem od prototypu (tak na szybko - 3 popołudnia) Wykorzystałem fotkę fragmentu zestawu żywicznego LEGEND znalezioną w internecie (sama kabina) - niestety nie mam linka więc nie zamieszczam - przeskalowałem na 1:72 i wydrukowałem na różnej grubości papierach - wyciąłem i efekt był taki: Jako że na zdjęciu były cienie, i zrobione było lekko skosem trzeba było poprawić min. drzwi - widac na zdjęciach (pasek na dole). Bagażnik, schowki boczne - moje chłodnica - trochę moja. Teraz podszedłem bardziej "naukowo " - zdjęcie powiększyłem - wydrukowałem i metodą "Króla Ćwieczka" i "skalówki" dopasowałem części tak aby pasowały i nie było przeciagów (szpary) Krok następny - nalepienie na ciemne tło - odwrotną stroną tak aby nie było widać brudów, nitów, itp [na dole bok pojazdu w 1:72) Teraz pozostało zeskanować i obrobić .... .....znowu wydrukować w skali 1:72, sprawdzić - poprawić błędy i cdn Edytowane 3 Czerwca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 BaldPuma - powodzenia w budowie, na razie super. Ten jeżyk na dachu to antena? To jest antena zagłuszająca sygnały detonujące ewentualne IED. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 Moj temat Moze to Ci sie przyda http://s120.photobucket.com/albums/o169/modelltrans/?action=view¤t=plasanhumvee.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 1 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2009 Dzięki pioter - planik się oczywiście przyda , dzięki kubisz za materiały ALL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 BaldPuma proszę o dwie rzeczy: wrzucaj zdjęcia na inny serwer niż ten #$@%&& fotosik i zdaje się, że obiektyw aparatu, którym robisz zdjęcia ma upaćkany lewy brzeg bo robi się tam straszne mydło. Przyglądając się zdjęciom Twojego polskiego Hummera widzę, że szykuje się zegarmistrzowska robota i naprawdę będzie co podziwiać. Szkoda, żeby to zniknęło przez nieostre i pomniejszone zdjęcia. Pozdrawiam i czekam na ciąg dalszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 1 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2009 (edytowane) Panzer4 Sir, Yes Sir ps. oczywiście miałeś rację - ślicznie był paluszek odbity samą krawędzią jeszcze raz dzięki Niestety zdjęć nie da się poprawić bo prototyp został przemielony - został sam kadłub. ps 2 - proszę o radę starych wyjadaczy - jakiej wielkości robić zdjęcia do 1:72? czy lepiej zamieszczać zdjęcia bez linków - jaka wtedy najlepsza wielkość?. Jaki najlepiej używać "fotoserwer"? sorki za "miliard" noob-owskich pytań Edytowane 2 Czerwca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 Witam, No super wreszcie będzie można podpatrzeć, a co najważniejsze podłapać wiele ciekawych technik modelarskich, bo tak jak ja nie uznajesz instrukcji i tego co fabryka daje do pudełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 1 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2009 Nooo, z technikami to lekko przesadziłeś to raczej antytechniki z gatunku jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 Chodziło mi właśnie o te nietypowe "techniki", bo nie sztuka zrobić coś z czegoś, sztuka zrobić coś z niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Ja jestem, po obejrzeniu zdjęć polskiego Humvee BaldPumy, spokojny o rezultat końcowy tego projektu, mimo że konieczna jest ogromna ilość przeróbek. Szczególnie w otwartym Hamerze Orev. Na szczęście autor ma sporo materiałów, umiejętności i chęci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 3 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2009 Dość gadania - czas zakasać rękawy Dzień 1 Godz 16.16 Zaczynam nietypowo czyli od drzwi i boków kadłuba. Podkładem będzie j/w wspominałem Dragonowski M1114. Przyjąłem drzwi najmocniej opancerzone czyli z wewnętrzną "wkładką okienną" opancerzoną i kratkami na zewnątrz. Szczegóły będą ze zdjęć ze str. picasaweb.google.commisha.lermanMiluim1150707# autor Michael Lerman Plan modelu natomiast ze str. http://s120.photobucket.com/albums/o169/modelltrans/?action=view¤t=plasanhumvee.jpg - jeszcze raz dzięki Pioter Krok 1 - przeskalowanie planiku do skali 1:72 a dokładnie do kadłuba Dragona Krok 2 - wydrukowanie na naklejkach - 2*2 (za mało) Krok 3 - "rypnięcie" wszystkiego na biurko (małe zielone na środku to drzwi z prototypu) Krok 4 - nalepienie kadłuba na folię półmatową (zgrzana 2 warstwy folia do laminowania) na planiku poprawka /niebieski/ osłona na prawym boku - przód. SuperGlue tylko do porównania wielkości. Krok 5 i pośrednie - wycinanka i przymiarki kadłuba - (musiałem dociąć ok 0,5 mm dołem) Krok 6 - wycięcie 2 kompletów drzwi z papieru samoprzylepnego Krok 7 - zamalowanie krawędzi (na czarno - ma to udawać wewnętrzne uszczelki gumowe ) i po odlepieniu folii ochronnej zabarwienie kleju (widać później przez okno spód naklejki) oraz nalepienie na bezbarwny plastik dwustronnie (plastik to przekładka z tuby z płytkami CD) - ma 0.9 mm + 2 papierki daje 0,98 co odpowiada ok 70 mm pancerza - dla porównania Dragonowskie drzwi do M114 mają 0,98 mm a pancerne do M998 1,07mm. Porównywałem wysokość zawiasów do grubości drzwi na ok. 10 obrazkach i wychodzi mi ze faktycznie mają ok 55-60 mm Krok 8 przymiarki Krok 9 - który powstał bo nastepny zatytułowałem 10 a 10 to więcej niż tylko 9 kroków dziennie - Przymiarka pod kalkomanię - zrobiona w PowerPoint Krok 10 - SPRAWOZDANIE - jeszcze tylko muszę wymyśleć jak zdjęcia z Photobucketa wrzucić wymysliłem za 2-gim strzałem koniec na dziś - 20.33 a ze zmianami tekstu 20.51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 Czy ty aby nie jesteś chirurgiem? Bo to co robisz to iście chirurgiczne zabiegi. A tak serio super "dłubanka". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 4 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2009 Dzień 2 Drzwi cd 1. wycięcie przygotowanych wczoraj drzwi / szlifowanie 2. Przygotowanie ramek wokół okien - 2 komplety - planuję min. 50% drzwi zrobić otwarte 3. Przymiarka do różnych siatek ps. ramka na fotce "poszła" do smieci. 4. Próba z siatką na 90% będzie ta z kranu - ale jeszcze zrobię przymiarkę z mniejszą Jutro pewnie przerwa a w sobotę/niedzielę montaż siatek, wykonanie zamków, zawiasów, klamek i uszczelek Pozdrowienia dla KIBICÓW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek66 Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 Witam, Myślę, że miałbym poważne problemy z tymi "maleństwami" Już nie te oczy, nie te ręce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 5 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2009 Załamałeś mnie - to znaczy że krasnoludki zrobiły mi to wszystko przy modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 6 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2009 (edytowane) Dzień 3 Drzwi cd Postanowiłem wykonać mocowania pancernego okienka wewnątrz kadłuba - pewnie będzie widać tylko na otwartych drzwiach ale zrobię komplet, 1. wzór; 2. wykonanie blach mocujących; 3. przykręcenie śrubami (z wikolu + srebrna farba) 1. 2. 3. Teraz zamki w drzwiach 0. wzór; 1. otwór na klamkę; 2. podstawy zamków; 3. montaż rygli i przygotowanie blokad; 4. tak to wychodzi; 0. 1. 2. 3. 4. Niestety - pogoda tragiczna, przy świetle sztucznym szkoda się bawić. Na jutro zostają pokrywy zamków ze śrubkami; uchwyty na drzwiach i może okienka. Edytowane 5 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 7 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2009 (edytowane) Dzień 4 Drzwi cd 1. Najpierw zamontowanie wewnętrznych blaszek i "nitownie"; 2. postanowiłem lekko przerobić zamki - wczorajsze wyszły troszkę za grube - nowe też by mogły schudnąć - ale nie mam juz cierpliwości /na zdj. różne fazy montażu/; 3. Dołożyłem uchwyty. 1. 2. 3. Pozostało (wewnątrz) zrobić panc. okienka, "przykręcić zamki", zmatowić uchwyty, uszczelka gumowa, klamki - ale te, to na koniec cdn Edytowane 5 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 8 Czerwca 2009 Share Napisano 8 Czerwca 2009 Bardzo ładnie jak na razie, cieszy oko zdetalowanie. Czekam na budowę wnętrza, bo jest tam co pokazać. Jedziesz dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 8 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2009 (edytowane) Dzień 5 Rozrywkowy bo mi się nudzi Zrobię sobie radio - Odstąpię trochę od wzoru z Legenda i dam radiostację i pozostałe elektroniczne ustrojstwo na innych półkach (chodzi o zestaw z tyłu kabiny). Legenda: 0. zdjęcie wzorca 1. jak to widzi Legend; 2.-3. różne ujęcia; 4. może się świecić 0. 1. 2. 3. 4. I szybki pomysł na podeścik strzelca - w Memuganach (tych co mam zdjęcia) jest z blachy łezkowej, alternatywa szukać odpowiedniego Abera albo ..... przypomniałem sobie że mam podłogę z Hummera Gunshipa Dragonowskiego 5. można malować albo zastosować folię śniadaniową i ewent dobrudzić (oczywiście trzeba lepiej docisnąć niż na przykładzie) 6. najlepiej gumką do mazania. 5. 6. Sorki za brudne łapy i marne światło Edytowane 5 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 21 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2009 (edytowane) Dzień 6, 7, 8. W sumie nie ma co opisywać więc tylko fotki: 1. Pierwsza przymiarka; 2. Opancerzanie boków - sorki niestety z bezbarwnego plastiku - słabo widać; 3. Pomalowanie gotowych szpejków 1. 2. 3. 4. Scalenie kabiny; 5. Tak wgląda złożona; 6. Zaczepy na masce 4. 5. 6. Części "prawie" gotowe, pierwsze od lewej drzwi będą zamknięte - reszta otwarta. Niestety jakość zdjęć marna - leje i ciemno cdn (plan na poniedziałek/wtorek: grill i wewnętrzne wyposażenie do zamontowania na ścianach) Edytowane 5 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi