Skocz do zawartości

Tiger I Ausführung Afrika, Tamiya 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam podobnie w "trójce" tyle samo jest ogniw po jednej i drugiej stronie a jednak zwis inny....

Napisano

Witam

Model po prostu znakomity, a to że nie jest poobijany i nie wyjechał z bagna moim zdaniem nie może być zarzutem, powariowali ostatnio z tym niszczeniem i brudzeniem

P.S. Jednolite kamo podkreśla potęgę tego kolosa

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Napisano

Po wnikliwej analizie zdjęć archiwalnych nastąpiły zmiany, oczywiście wyrzuciłem wspomnianą przez Wodzika łopatę, ale co jeszcze ?

SS-1.jpg

SSS.jpg

Menażki i hełm się nie liczą

Napisano

Zgaduj zgadula?

Liny założone na odwrót i dodane wyciory. Czy coś wygrałem hehehe

To teraz następny krok ku pełni odwzorowania oryginału Proszę załadować ładunki do wyrzutników na wieży

Napisano
Liny założone na odwrót

Ha, i o to chodziło !

Głównie opieram się na 4-tomowej "monografii" wyd. AJ-Press i poraz kolejny przekonuję się, że nie ma co wierzyć tym kwitom.

Na trop wpadłem jak obejrzałem in-boxa afrykańskiego Tygrysa Cyber-Hobby i potem przypomniałem sobie jak na jakimś forum ktoś zaczynał budowę afrykańskiego Tygrysa Dragona w 72-jce. Tam liny też były "odwrotnie" założone i wtedy to wyśmiałem.

Zacząłem dokładniej przyglądać się archiwalnym zdjęciom i rzeczywiście jak byk widać, że na samym początku liny były mocowane tak jak to zrobiłem. Wycior miał dłuższe segmenty, 4 a nie jak później 6 i samo mocowanie było przesunięte do przodu.

Ja miałem prawo się pomylić, ale badacze tematu, autorzy monografii ?

To teraz następny krok ku pełni odwzorowania oryginału Proszę załadować ładunki do wyrzutników na wieży

Granaty zostały wystrzelone A poważnie to jakbyś nie zauważył, same wyrzutniki są złe, brakuje wycięć u wylotu. Będą wymienione na toczone Voyagera.

Pzdr

Ps. Nagroda brak

Ps.2 Jestem już też pewien na 100%, że nr na wieży powinien mieć czerwone wypełnienie co sugerował Wodzik. Niestety tego już nie zmienię.

Napisano

O serii wyd. AJ-PRESS było już pisane wiele razy że niestety ale posiadają liczne błędy merytoryczne. Autor monografii na temat tygrysa jest chyba jeden z tego co pamiętam Tadeusz Melleman. Często "badacze tematu" to osoby które znają język powiedzmy niemiecki czy angielski i ich badania ograniczają się do tego że spisują to co przeczytali w monografiach zachodnich na dany temat. I w tym momencie nie ma co pisać o jakichkolwiek badaniach w pełnym tego słowa znaczeniu. Fakt pozostaje tylko taki że dosyć sporo tych błędów popełnili i zgrzyt pozostaje. Jeżeli chodzi natomiast o model to tak jak i pozostałe tygrysy z Twojego warsztatu są naprawde godne uwagi. Jedynie co troszeczke rzuca się w oczy to własnie dosyć mało czytelny numer taktyczny na wieży. Mam nadzieje że wkrótce pojawią się nowe tygrysy.