Jędrek Napisano 19 Października 2007 Share Napisano 19 Października 2007 Настойчивый walkaround cz.3 Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 19 Października 2007 Share Napisano 19 Października 2007 Настойчивый walkaround cz.4 Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 20 Października 2007 Share Napisano 20 Października 2007 Fajne foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 20 Października 2007 Share Napisano 20 Października 2007 Piękne są te okręty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 20 Października 2007 Share Napisano 20 Października 2007 Tez tak kiedys myslalem i uwazam do dzisiaj, ze jest ladny ale po pewnym czasie stwierdzilem, ze jest jednak mojemu sercu blizszy inny okret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 25 Października 2007 Share Napisano 25 Października 2007 kolejna znaleziona przypadkowo fotka niszczyciela Стойкий /źr. Picasa Web Albums/ Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 25 Października 2007 Share Napisano 25 Października 2007 Fajny klimacik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 25 Października 2007 Share Napisano 25 Października 2007 z tego samego źródła (Picasa Web Albums) parę znanych lub mniej znanych zdjęć niszczyciela Боевой (fotkę z nr burtowym 720 umieściłem również w odpowiednim miejscu wcześniej w tym temacie ) i trzy zdjęcia z życia załogi Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 25 Października 2007 Share Napisano 25 Października 2007 kolejna znaleziona przypadkowo fotka niszczyciela Стойкий /źr. Picasa Web Albums/ Jędrek to ten na pierwszym planie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 25 Października 2007 Share Napisano 25 Października 2007 to ten na pierwszym planie? dobre pewnie to zamaskowana wysunięta szpica - zdjęcie zostało zrobione podczas służby Stojkiego w Zatoce Perskiej, a że rejon to był niespokojny od 10.1987 do 04.1988 pełnił służbę w Zatoce Perskiej (...) w tym czasie (...) dostając się pod artyleryjski obstrzał (16 trafień w kadłubie) to i maskowanie konieczne Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 31 Października 2007 Share Napisano 31 Października 2007 parę znanych lub mniej znanych zdjęć niszczyciela Боевой Ostatnio wpadlem na taka. A moze juz znana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 2 Listopada 2007 Share Napisano 2 Listopada 2007 Ostatnio wpadlem na taka. A moze juz znana znana ale nie wstawiana Беспокойный walkaround cz.1 Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 2 Listopada 2007 Share Napisano 2 Listopada 2007 Беспокойный walkaround cz.2 Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 14 Listopada 2007 Share Napisano 14 Listopada 2007 Arkady72 miał robić niszczyciel Окрылённый, plany się zmieniły ale z racji, że zostało mi parę przygotowanych zdjęć tego niszczyciela to je wstawię /źr. dodmedia.osd.mil, navsource.narod.ru oraz forum Balancera/ przy okazji uzupełniłem spis o kolejny nr burtowy niszczyciela Бурный (795, str.5) Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Listopada 2007 Share Napisano 14 Listopada 2007 Ano plany rzeczywiście się zmieniły i będzie ostatecznie "Rastoropny" nr burtowy 420. W związku z tym będę wdzięczny za wszelkie fotki i info na temat tego właśnie okrętu. To chyba jedna z mniej znanych jednostek tej serii... Jedną wiele mówiącą fotę mam: Trumpeter w swim modelu każe nadbudówki pomalować w nieco jasniejszym odcieniu niż kadłub. Co o tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 14 Listopada 2007 Share Napisano 14 Listopada 2007 W związku z tym będę wdzięczny za wszelkie fotki i info na temat tego właśnie okrętu taka mała fotokolekcja: /źr. dodmedia.osd.mil, navsource.narod.ru oraz forum fyjs i forum Balancera/ Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Listopada 2007 Share Napisano 14 Listopada 2007 Dzięki Jędrek, na niektórych fotkach rzeczywiście nadbudówki są wyraźnie jaśniejsze. Zastanawiają mnie tylko radioprzeźroczyste kopuły radarów, na białe nie wyglądają, raczej jasnoszare ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 14 Listopada 2007 Share Napisano 14 Listopada 2007 rumpeter w swim modelu każe nadbudówki pomalować w nieco jasniejszym odcieniu niż kadłub. Co o tym sądzicie ? nie jestem przekonany do tego pomysłu, równie dobrze można by stwierdzić, że na niektórych zdjęciach nadbudówki są ciemniejsze niż kadłub i akurat w przypadku pokazanego w instrukcji 698 prędzej bym powiedział, że ma na zdjęciach jaśniejszy kadłub... sam Rastoropnego bym machnął w jednym kolorze Zastanawiają mnie tylko radioprzeźroczyste kopuły radarów, na białe nie wyglądają, raczej jasnoszare skłaniam się ku bardzo jasnoszarym Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Listopada 2007 Share Napisano 14 Listopada 2007 Na pokazanych przez Ciebie Jędrek fotkach, konkretnie 5 i 6 od końca ( te zbliżenia na główną nadbudówkę i wyrzutnie Moskitów przy ośnieżonym nadbrzeżu ) wydaje mi się ,że wyraźnie kadłub jest ciemniejszy ? Zarydzykuję i na nadbudówki dam o kilka procent jaśniejszy odcień niż kadłub.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 14 Listopada 2007 Share Napisano 14 Listopada 2007 Tak to wyglada ale juz na fotce nr.7 od konca robionej tego samego dnia tylko z drugiej strony jakos tego nie widac. Artur zostaw wszystko w jednym kolorze bo trudno bedzie udowodnic po tych dwoch fotkach, ze tak wlasnie bylo a i sam model nic na tym nie zyska. Zaryzykuje nawet stwierdzeniem, ze pogorszy to jego wyglad ogolny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 14 Listopada 2007 Share Napisano 14 Listopada 2007 Okonek, przy swoim okręcie też nad tym się głowił (różne kolory nadbudówek i kadłuba). Przeglądałem wtedy sporo zdjęć i na większości kolory były identyczne, szczególnie na zbliżeniach dużych fotek (rozmiarowo dużych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 Nie mysl tylko daj jeden kolor. Albo daj odwrotnie jak to widac na dolaczonej fotce. Jak widzisz to sprawa oswietlenia Gdybys robil Okrylennego to mozna by poszales ale jak juz wczesniej pisalem na modelu pewnie nie wygladalo by to ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 Co do różnicy kolorów na tej nastrojowej fotce jest proste wyjaśnienie, które zresztą sam znam ze swojej pracy Otóż zwykle nadbudówki maluje się w całości rzadko. Mam na myśli prace konserwacyjne w trakcie eksploatacji a nie pierwsze malowanie stoczniowe. Później rdza, zacieki i obicia powstają głównie na burtach przy dobijaniu do nabrzeża itp... Tak więc burty są czesto malowane w całości od nowa. Wystarczyło, że bosman Sasza po ciężkiej nocy wyjął z magazynku bosmańskiego puszki z farbą z innym odcieniem ( jaśniejszym lub ciemniejszym ) i matrosi bez szemrania pojechali z nabrzeża wałkami tym co im dał.... Co do Waszych rad to się do nich chyba dostosuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 5 Stycznia 2008 Share Napisano 5 Stycznia 2008 tak przy okazji "bury" okonka w galerii mojego modelu przypomniałem sobie o ciekawym zdjęciu jakie miałem wrzucić do tematu a związanego z kolorystyką okrętów tej klasy /forum Balancera/ zielony pokład śmigłowcowy, reszta klasycznie (chyba - bo małą część okrętu widać na zdjęciu ) Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi