okonek Napisano 5 Stycznia 2008 Share Napisano 5 Stycznia 2008 O kurde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 11 Marca 2008 Share Napisano 11 Marca 2008 kolejna wizja rozwojowa chińskich Soremiennych (pierwszy z lewej ) Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemG Napisano 21 Marca 2008 Share Napisano 21 Marca 2008 Witam. Po raz pierwszy udzielę się na tym forum i mam nadzieję nie ostatni :-) Ostatnio szukając różnych źródeł właśnie o Sowriemiennych polecono mi tę stronę i musze przyznac nie zawiodłem się. To co zamieścił tu Jędrek z wsparciem innych kolegów to kawał doskonałej roboty. Przechodząc jednak do konkretów, moją uwagę zwrócił ten fragment dyskusji: hmm ale czy to malowanie jest ? Moim skromnym zdaniem to raczej wykladzina antyposlizgowa. w przypadku pokładu głównego jest to prawda (stąd często na zdjęciach widać przebarwienia) tak jak tu Przyznam, że mimo kilkukrotnej bytności na pokładach Nastojczywego i Biespokojnego podczas ich wizyt w Gdyni, śladu takiego wynalazku jak wykładzina antypoślizgowa nie zauważyłem. Powiem nawet więcej, przekonałem się, że jest tam raczej "wykładzina poślizgowa" ;-) Tak poważnie, z tego co pamętam pokłady są całkowicie stalowe, natomiast przebarwienie może wynikać z pewnego procederu uprawianego przez Rosjan. Otóż smarują oni pokład olejem, częściowo chyba ze względów "estetycznych" (żeby się błyszczały), a być może także w celach konserwacyjnych, o to jakoś nei zapytałem. W kazdym razie w przytoczonych przypadkach stąd właśnie wynikała brunatna i niejednolita barwa pokładu, który wyglądał praktycznie identycznie jak na zdjęciu powyżej. Jak wczęsniej wspomniałem, ostatnio nieco grzebałem po źródłach w poszukiwaniu danych o okręcie tego typu i jak się okazuje źródła sa sprzeczne (na co uwage zwrócił zresztą Jędrek przy okazji radaru wykrywania). Co koledzy myślą o odświeżeniu tematu i dodaniu porównania danych zawartych w publikacjach do tego co już zostało zaprezentowane w zakresie analizy dostępnych zdjęć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 21 Marca 2008 Share Napisano 21 Marca 2008 PrzemG - witaj na forum. Dzieki za smakowity szczegolik w temacie wykladzinowym Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Marca 2008 Share Napisano 21 Marca 2008 PrzemG Tak poważnie, z tego co pamętam pokłady są całkowicie stalowe, natomiast przebarwienie może wynikać z pewnego procederu uprawianego przez Rosjan. Otóż smarują oni pokład olejem, częściowo chyba ze względów "estetycznych" (żeby się błyszczały) Rzeczywiście ten sam "proceder" stosowaliśmy w OSP z wozami strażackimi przed różnymi uroczystościami. Jednak służąc w MW nikt już tak "pomysłowy" w przypadku pokładów ( na szczęście ! ) nie był . PrzemG - witam i zapraszam do zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 21 Marca 2008 Share Napisano 21 Marca 2008 Witaj PrzemG, cieszę się że podzieliłeś się z nami swoimi spostrzeżeniami, ten brązowoczerwono kolor pokładu do złudzenia przypomina stare gumoleum teraz przynajmniej stało się jasne, skąd się taki odcień bierze (sam niestety na pokładzie żadnego Sowriemiennego nie miałem okazji przebywać) w kwestii rozbieżności w źródłach to faktycznie można osiwieć (przechodziłem to ostatnio powtórnie przy Kirowie, ostatecznie podając zakres wartości skrajnych), najwięcej zgryzu mam przeważnie z Apalkowem i jego kilkutomową pracą Korabli WMF SSSR, oznaczenia radarów czy podawane wartości dość często odbiegają od innych źródeł od jakiś dwóch tygodni przymierzam się do przejrzenia tego tematu (m.in. sprawdzenia czy w moich zbiorach nie pojawiły się jakieś zdjęcia dokumentujące dotychczas brakujące nr burtowe) czeka też na przejrzenie broszura Pawłowa poświęcona tym pięknym okrętom Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemG Napisano 21 Marca 2008 Share Napisano 21 Marca 2008 Witaj PrzemG, cieszę się że podzieliłeś się z nami swoimi spostrzeżeniami, ten brązowoczerwono kolor pokładu do złudzenia przypomina stare gumoleum teraz przynajmniej stało się jasne, skąd się taki odcień bierze Cieszę się, że moje niefachowe (tj niemodelarskie ) uwagi na coś się mogą przydać. Postaram się jeszcze przejrzeć zdjęcia jakie zrobiłem tym okrętom, ale biorąc pod uwagę że ta bałtycka para jest doskonale obfotografowana, nie sądzę abym był w stanie coś nowego dorzucić. Niestety zdjęć tych za dużo nie jest, gdyż było to jeszcze w moim okresie przedcyfrowym i jesli chodzi o szczegóły to raczej oszczędzałem film w aparacie... w kwestii rozbieżności w źródłach to faktycznie można osiwieć (przechodziłem to ostatnio powtórnie przy Kirowie, ostatecznie podając zakres wartości skrajnych), najwięcej zgryzu mam przeważnie z Apalkowem i jego kilkutomową pracą Korabli WMF SSSR, oznaczenia radarów czy podawane wartości dość często odbiegają od innych źródeł Niestety to prawda, zwłaszcza u Apalkowa jest moim zdaniem wiele uproszczeń i uogólnień. No ale trochę go tłumaczy kompleksowość jego pracy. No nic, jutro przygotuję spis rosyjskich źródeł broszurowo-książkowych wspominających o naszych tytułowych niszczycielach, które się u mnie gdzies podziewają (źródła, nie niszczyciele ). Po uzupełnieniu listy będziemy mogli przystąpić do krytycznej oceny publikacji i miejmy nadzieję dojść do dalszych pożytecznych wniosków Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Postaram się jeszcze przejrzeć zdjęcia jakie zrobiłem tym okrętom, ale biorąc pod uwagę że ta bałtycka para jest doskonale obfotografowana, nie sądzę abym był w stanie coś nowego dorzucić. mmm... zdjęcia właśnie miałem o nie pytać, to nic że nie dużo i parka dobrze obfotografowana, zawsze się znajdzie coś nowego ze swojej strony z chęcią powitam ujęcia śródokręcia w miejscach mało widocznych czyli ściany nadbudówek pod pomostami (za wyrzutniami torped) jak i przejścia za wyrzutniami Moskitów, z chęcią też przyjrzałbym się znów tylnej ścianie nadbudówki rufowej a zwłaszcza windzie jaka się na niej znajduje a jeśli miałeś okazję robić fotki z poziomu powyżej głównego pokładu to już pełnia szczęścia Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 aktualizując dziś metryczki okrętów natknąłem się na stronie Atrina na takie zdanie: но первый экспортный вариант корабля был проработан ещё в конце 1970-х гг. для Польши czy ktoś posiada więcej informacji nt. temat? Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Jędrek, trzeba pisać do producenta... hm... czasem odpowiadają na e-maile...Intrygujące zdanie... Wiadomo, ze proponowali nam 1135, ale o tym nie słyszałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemG Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Jak wczoraj zapowiedziałem wrzucam tu listę znanych mi publikacji rosyjskich, w których poruszono temat niszczycieli 956. Dwie pierwsze pozycje są im poświęcone w całości (niestety drugiej nie posiadam), zaś następne, aczkolwiek dość obszernie, to jedynie wspominają o nich. 1. Павлов А.С.: Эсминцы первого ранга. Сахаполиграфиздат, Якутск 2000 2. Последний эскадренный миноносец ВМФ СССР. Под ред.В.Е.Юхнина. Санкт Петербург 2001. 3. Апальков Ю.В.: Корабли ВМФ СССР. Ударные корабли том II ч.1 Авианесущие корабли, Ракетно-артиллерийские корабли. Галея Принт, Санкт Петербург 2003. 4. Александров Ю.И., Апальков Ю.В.: Боевые корабли мира на рубеже XX-XXI веков ч.2 том 2. Эскадренные миноносцы. Галея Принт, Санкт Петербург 2004. 5. Кузин В.П., Никольский В.И.: Военно-морской флот СССР 1945-1991. Историческое Морское Общество, Санкт Петербург 1996. Jesli ktoś zna jeszcze inne publikacje zawierające użyteczne informacji o tych okrętach to proszę sie nie krępować i uzupełniać bibliografię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 22 Marca 2008 Share Napisano 22 Marca 2008 Jesli ktoś zna jeszcze inne publikacje zawierające użyteczne informacji o tych okrętach to proszę sie nie krępować i uzupełniać bibliografię po świętach (nie pamiętam z głowy autorów) coś o artykułach w prasie rosyjskiej Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 zanim dogrzebię się do artykułów trochę ze zdjęć mało znanych (część prezentowana już w innym wątku), źródłem forum Bronieprojektcija Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 i dokończenie: Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 Zimowe fotki widzę po raz pierwszy (o ile mnie skleroza nie dopadła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 26 Marca 2008 Share Napisano 26 Marca 2008 trochę dziś poszperałem za źródłami, wyniki przedstawiam poniżej, książki w których częściowo opisuje się projekt 956: Steven J.Zaloga – Slava, Udaloy and Sovremenniy; Concord 1034, Hong Kong 1992 А.В.Платонов – Советские миноносцы Часть II, Sankt-Petersburg 2003 С.С.Бережной - Советский ВМФ 1945-1995. Крейсера, большие противолодочные корабли, эсминцы; Морская Коллекция 1/1995 artkuły w prasie: trzy odcinkowy artykuł o projekcie 956 (część materiałów z niego została zaprezentowana wcześniej w tym temacie) С.И.Овсянников, В.И.Спиридопуло - Советский суперзсминец третьего пколения. Часть 1 формирование архитектурно-конструктивного облинка; История корабля 1/2004 (1) str. 4-13 С.И.Овсянников, В.И.Спиридопуло - Советский суперзсминец третьего пколения. Часть 2 последний „ждановский зсминец”; История корабля 2/2004 (2) str. 8-16, + przekrój perspektywniczny niszczyciela Гремящий С.И.Овсянников, В.И.Спиридопуло - Советский суперзсминец третьего пколения. Часть 3 отличительные особенности проекта 956; История корабля 1/2005 (3) str. 8-22 + plany niszczyciela Настойчивый w tym samym czasopiśmie wspomnienia związane ze służbą na niszczycielu Боевой Ю.Н.Романов - Нет такого „конца”, который смог бы меня перешибить!...; История корабля 2/2004 (2) str. 17-20 Ю.Н.Романов - Ну и шуточки у вас, господа!...; История корабля 1/2005 (3) str. 23-29 Ю.Н.Романов - „Боги войны” в Аденском заливе; История корабля 2/2005 (4) str. 41-46 wspomnień ciąg dalszy ale w innym wydawnictwie: Ю. Романов - Будни неизвестной войны войны; Флотомастер 4/2005 str. 24-28 Ю. Романов - Бинокль от главкома; Флотомастер 2/2006 str. 34-39, 46-47 oraz dwa artykuły z Tajfuna: А.Никольский - Последний советский зсминец; Тайфун 7/2000 (26) str. 2-7 oraz o pr.956 także w artykule: А.Б.Аверин – Погибаю, но не сдаюсь!; Тайфун 12/2000 (31) str. 27-36 2/2001 także coś dla modelarzy (również wcześniej w tym temacie): С.И.Овсянников - Зскадренный миноносец типа "Современный" plany wydawnictwa Гангут, nr 3 i.. to nie wszystko, muszę jeszcze poszperać, pamiętam że w Military Parade był artykuł o Sowriemiennych Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 6 Kwietnia 2008 Share Napisano 6 Kwietnia 2008 kilka fotek Адмирал Ушаков /źr. forum Balancera/ Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 11 Kwietnia 2008 Share Napisano 11 Kwietnia 2008 kolejna porcja detali Настойчивый walkaround cz.5 /źr. forum Balancera, użytkownik Takao/ Jędek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 11 Kwietnia 2008 Share Napisano 11 Kwietnia 2008 Настойчивый walkaround cz.6 /źr. j.w./ Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 11 Kwietnia 2008 Share Napisano 11 Kwietnia 2008 Настойчивый walkaround cz.7 Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 11 Kwietnia 2008 Share Napisano 11 Kwietnia 2008 Kurde, ja jednak ślepnę na starość. Dopiero teraz zobaczyłem malowanie poręczy (uchwytów) - to jest czarno-białe? Ciemnozielone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 11 Kwietnia 2008 Share Napisano 11 Kwietnia 2008 masz na myśli to? wygląda na czarno-białe Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 11 Kwietnia 2008 Share Napisano 11 Kwietnia 2008 Dokładnie to. Przez chwilę myślałem, że może są tam gumowe uchwyty, ale trwało to tylko przez chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 11 Kwietnia 2008 Share Napisano 11 Kwietnia 2008 a wiesz, jak oglądam wcześniejsze fotki (te czarno białe) to pomyślałem o tym samym, że są tam jakieś nakładki tymczasem ciąg dalszy i dwie ostatnie części Настойчивый walkaround cz.8 /źr. j.w./ Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 11 Kwietnia 2008 Share Napisano 11 Kwietnia 2008 dokończenie Настойчивый walkaround cz.9 Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi