Seb Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 Skala72 - zakładaj lepiej warsztat Prędzej kaktus mi wyrośnie Skala to taka maskotka forum, zawsze rano w pracy z wytęsknieniem szukam nowych topików w jego wątkach Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 25 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2009 Założę warsztat, spokojnie, zawziąłem się na tą Pantherę, swój in-box również wrzucę, ponieważ aparat cudem ożył. Co do gąsienic, to chyba jednak sqsze się na te metalowe. Co radzicie ?? Czy one są tak zrobione, że można je od razu montować, czy też trzeba powalczyć z nimi frezem lub pilnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 Co do gąsienic, to chyba jednak sqsze się na te metalowe. Co radzicie ??Czy one są tak zrobione, że można je od razu montować, czy też trzeba powalczyć z nimi frezem lub pilnikiem? Tak się zastanawiam, gdzie Ty się chowałeś ? Gąsienice "Friulmodel" dostępne są na ryku od wielu lat i wielu z nas je stosuje i było o nich wielokrotnie pisane. W pudełku znajdziesz ogniwka i zwój drutu do łączenia ogniw. Zdarzają się nadlewki,czy nie nawiercone do końca otwory, ale np w moim przypadku na 186 ogniw potrzebnych do Tygrysa takie niedoróbki to jakieś 3-4% wszystkich ogniw. Do montażu gąsienic potrzebne Ci będą: - wiertełko 0,5mm, - ostry nożyk do obcinania nadlewek, - kombinerki do przepychania drutu, - cążki do obcinania drutu. Montaż jest bardzo prosty, ale żmudny. Ja ostatnio przysiadłem i w 3h miałem gasienice gotowe. Pzdr Ps. Najtaniej Friule dostaniesz na Allegro, 95 zł + przesyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 25 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2009 Nie widziałem ogniwek na żywo, tylko podczas jakiegoś warsztatu, więc nie dziw się moim pytaniem. Co do ceny, to te akurat znam, allegro, świstak, ebay .... etc. sklepowe ceny też, które są trochę szajbnięte. Warsztat: viewtopic.php?t=15178 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 7 Października 2011 Share Napisano 7 Października 2011 Odgrzewam kotleta Czytam , czytam i oczom nie wierzę-od kiedy model ICM ma coś wspólnego z Italeri, to są absolutnie dwa inne światy, mam oba modele: http://www.perthmilitarymodelling.com/r ... m35361.htm Oraz http://www.militarymodelling.com/news/a ... asp?a=5067 Wykonanie części w modelu ICM to kosmos w porównaniu do Italeri, a w kategorii TANICH !! modeli, ICM powala wszystkie na kolana. Panowie , nie każdego stać na model pantery z Dragona za 180 zł, są też tacy w naszym kraju którzy chcą mieć w miarę dobry model za małe pieniądze (choć i model ICM w wielu sklepach zaczyna straszyć ceną!!!). Ja osobiście kupuję ICM (model wcale nie jest tak skopany jak twierdzą co niektórzy)choć stać mnie na Dragony ale wolę sklejać coś co ma 4 ramki niż 12. Jest jeszcze jedna sprawa - młodzi adepci sztuki modelarskiej (oczywiście chodzi o sklejanie zestawów plastikowych) nie bardzo się garną do budowy modeli ponieważ twierdzą że to zbyt pracochłonne, że wydadzą tyle kasy a malowanie nie wyjdzie i mama będzie zła że dała na model i nic nie wyszło, że teraz na forach nie wolno się pokazywać z tanim modelem bo zaraz zjadą jak gówniarza że ,,za co on się wzioł ?,,, ,,nie lepiej kupić Dragona ?,,. Jak myślicie dlaczego modelarstwo kartonowe upadło (tak, upadło!!!, wiem coś o tym), ponieważ wydawnictwa a tym samym projektanci prześcigali się w tworzeniu i wydawaniu modeli coraz bardziej skomplikowanych a co za tym idzie coraz droższych, a więc tylko dla nielicznych desperatów potrafiących spędzić 2 lata nad jednym modelem. W przypadku modeli plastikowych może być powtórka z rozrywki(chyba nawet już jest bo widzę na forach że dominuje skala 1:72 - bo jest jeszcze cenowo i technicznie do przełknięcia) i spadnie zainteresowanie drogimi i skomplikowanymi modelami. Generalnie - model Pantery z ICM jest dobry !!!, owszem ma kilka wad wymiarowych(ale w granicach 1-2 mm) spowodowanych technologią wykonania, ma też kilka baboli w postaci niedopasowania płyty z włazami oraz włazów nad przedziałem kierowcy i strzelca radiotelegrafisty, niedopasowania klapy nad silnikowej, za małych obudów wentylatorów, ale !! - nie ma najmniejszych problemow z ich dopasowaniem wystarczy lekko przeszlifować je na obwodzie i gotowe. Na zakończenie chciałem tylko dodać że : -nie reklamuję wyrobu ICM -Panterę z ICM polecam początkującym -Pantery z Italeri nie polecam nikomu(zmieniłem o nim zdanie sklejając właśnie panterę z ICM) -szkoda nerwów i pieniędzy(dlaczego ten model nadal ma tak wysoką cenę????) - na Dragony zawsze będzie czas-nauczmy się kleić tanio Pozdrawiam wszystkich a w szczególności początkujących - nie bójcie się pokazywać waszych modeli na forum, ono też jest dla Was !! Nie każdy rodził się mistrzem ale mistrzem można być , tylko trzeba chcieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Października 2011 Autor Share Napisano 18 Października 2011 Przypuszczam, że nic. Wtedy słyszałem, że to jedno i to samo, tzw. przepak, a teraz mam i jedną i drugą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi