adam juszczak Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 Jakiś czas temu wpadły mi zdjęcia z walk w Poznaniu,a że akurat na stanie posiadałem model firmy ACE z którym nie wiedziałem co robić , zrobiłem taką dioramę,przedstawiającą w/w działo w obrębie Starego Miasta w Poznaniu.Model firmy ACE(koszmar)w skali 1/72.Figurki Preiser,gruzy moje własne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 Te ruiny rewelacja. Jak je robiłeś i z czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 12 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2009 Ruiny zrobione z gipsu modelarskiego , wylane na formę a potem łupane,rzeżbione,obtłuczone no i na koniec malowane + wszystkie możliwe techniki poprawiające wygląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 Masz + za "bliski sercu memu", lokalno-patriotyczny temat (jak na warunki poznańskie, gdzie gruz sypał się mocno, to armatka jakaś za czysta...). Tak gwoli ścisłości "to to" stało przy obecnym CK Zamek, w miejscu, gdzie obecnie jest droga oddzielająca plac Trzech Krzyży od Zamku (tak to wygląda na fotce z knigi "Festung Posen", działo z rozwaloną prawą częścią osłony). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 12 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2009 Niestety dysponowałem tylko 2-ma fotkami tego działa a z informacji wiem żę sobie za długo nie postrzelała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 Masz + za "bliski sercu memu", lokalno-patriotyczny temat (jak na warunki poznańskie, gdzie gruz sypał się mocno, to armatka jakaś za czysta...). Tak gwoli ścisłości "to to" stało przy obecnym CK Zamek, w miejscu, gdzie obecnie jest droga oddzielająca plac Trzech Krzyży od Zamku (tak to wygląda na fotce z knigi "Festung Posen", działo z rozwaloną prawą częścią osłony). Swój chłopak Adamie nie wiem jak to było z tym działem, ale skierowane było w stronę dzisiejszego ronda Kaponiera, a tam stało kilka wypunktowanych rusków T34 albo JS. Może jednak żniwko było, chociaż i tak Tygrys na cytadeli nakosił więcej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 moje serce Poznaniaka raduje się! piekny obrazek, aż prosi się o tabliczkę jakąś z podpisem. wyjątkowo ładne gruzy i ścianki chociaż działo faktycznie ciut zbyt czyste a tak przy okazji (to do Kazia) - wyprowadziłem się z Poznania 13 lat temu, ale nie pamiętam, żeby tam był jakis "plac Trzech Krzyży". popracuj nad topografią swojego miasta. teraz nazywa się ono Poznań. Nazwy Festung Posen używali okupanci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 Jeśli już to dwóch i to pomnikowych plac nosi imię kobieciarza i uwripołcia A. Mickiewicza Trzech Krzyży jest w Warszawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 Andrzeju - Festung Posen nawiązuje do krwawego, choć ciekawego okresu historii naszego miasta, dlatego jest tak, a nie po prostu Poznań. Zresztą na innych forach użytkownicy mają też "Posen" czy "Breslau" w podpisie i nikt ich za to nie goni ... A co do "Festung" w nazwie miasta, to ona się pojawiła niedługo przed przybyciem Krasnoj Armii. Przez okres wojny było samo Posen. Jendrass - tak, plac A.M. z dwoma krzyżami + obelisk po prawej (potocznie dla mnie "trzeci krzyż"). P.S. Na tej fotce z rozwalonym PAK-iem 43 jest on zwrócony w stronę byłej Akademii Rolniczej (to tak gwoli ścisłości, choć w stronę Kaponiery pewnie też działo "grzało"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jic Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 Bardzo Ładny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 16 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2009 tam stało kilka wypunktowanych rusków T34 albo JS. Może jednak żniwko było, chociaż i tak Tygrys na cytadeli nakosił więcej ;) _________________ prawdopodobnie 2 T-34 Na tej fotce z rozwalonym PAK-iem 43 jest on zwrócony w stronę byłej Akademii Rolniczej (to tak gwoli ścisłości, choć w stronę Kaponiery pewnie też działo "grzało")._________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cruenzo Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 No no fajna scenka! Mnie też się łezka w oku zakręciła, gdyż jestem Pyra ale niestety musiałem z Poznania wyemigrować do warsiawki naście lat temu. Wracając do wątku i fotki działa, to w magazynie MILITARIA był artykuł na temat walk w Poznaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 Dokładnie o tą fotkę mi chodziło, chociaż kołacze mi się po głowie jeszcze jedna gdzieś, może w muzeum na Cytadeli ?! W każdym razie super i dzięki za informację o tych dwóch T 34 Adamie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 Może ta? źródło:http://zhw.amu.edu.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam juszczak Napisano 25 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2009 Nie ma za co.Mam jeszcze coś takiego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 25 Czerwca 2009 Share Napisano 25 Czerwca 2009 Nie, ta o której myślę była robiona od strony dzisiejszego budynku WBK-Poczty, na prost tego głównego wejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi