Yonex13 Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 (edytowane) Witam wszystkich. Relacja modelu Tankietki, którego dostałem razem z nagrodą w konkursie modelarskim, który odbył się 13 czerwca i zająłem 2 miejsce Firma: RPM Skala: 1:35 Pudło przedstawia się tak: Szkoda że nie dorzucili do modelu figurek miałem mały plan na small dioramkę... Części ramkach są dobrej jakości, mało nadlewów i śladów po wypychaczach. RPM daje możliwość założenia gąsek, albo gumowych, albo z plastiku jeszcze nie wiem które wybrać. Mam trzy typy malowań do wyboru, przynajmniej tyle podaje instrukcja. 1: 2: 3: Teraz jakieś poparcie historyczne: 1: Niestety jest kłopot wujek google pomógł w dwóch przypadkach ale w tym jest bezradny. 2: 3: Ja chyba wybiorę właśnie to pierwsze malowanie. Najbardziej mi się podoba i fajnie wygląda. Jeżeli możecie, pomóżcie fotką z pierwszym typem malowania Edytowane 14 Czerwca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 A może pokusisz się o przeróbkę tego modelu na TK-3 z działkiem 20mm? Nie wymaga to wielu modyfikacji, trzeba dodać jedynie niszę z działkiem i zlikwidować lewe (patrząc od przodu) drzwi od "maski". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Co do przebudowy na egzemplarz modelowy z nkm 20 mm to sprawa nie jest taka prosta w przebudowie jak twierdzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 13 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2009 i zlikwidować lewe (patrząc od przodu) drzwi od "maski". Chodzi ci o te pokrywy na masce tak? Może się pokuszę i przerobię Go... trzeba dodać jedynie niszę z działkiem A ta nisza to co to? To jest ten pierścień który wyprowadza działko na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 TK-3 z 20 mm nkm wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Jarekk, ja nie widzę specjalnych trudności w takiej przeróbce. Yonex13 zapomniałem jeszcze dodać, że góra kadłuba nieco inaczej wygląda niż w normalnym TK-3 Tutaj masz zdjęcia TK3 z działkiem: I jeszcze link do galerii z kartonowym TK3 którego zdarzyło mi się kiedyś skleić: http://www.konradus.com/forum/read.php?f=1&i=141141&t=141141&v=f&filtr= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 13 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2009 Tylko że jest mały kłopot to działko 20mm jest dość wysuniętę przed pancerz Oto miejsce mi chodzi, będzie kłopot z przeróbką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 (edytowane) Pierwsze zdjęcie to TKS z 20 mm nkm. Do przebudowy jest: - cała góra przedziału bojowego, - przód z nową obudową nkm-u, - należy usunąć prawe drzwi osłony przekładni. To mało, jeśli się nie ma planów? Piotr D, w Twoim modelu kartonowym brakuje peryskopu i jednej linii podziału blach u góry, ponadto obudowa działka w/g planów jakie posiadam nie była tak symetryczna jak u Ciebie. Z przodu wygląda to tak jakby Twoją obudową zwichrowano w lewo. Edytowane 13 Czerwca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 13 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2009 Do przebudowy jest: - cała góra przedziału bojowego, A tak troche dokładniej to jakie miejsca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Rzeczywiście, z pierwszym zdjęciem dałem ciała, wstawiłem nie to co chciałem. Brak planów nie stanowi specjalnej przeszkody. Sporo widać na zdjęciach, a to czego nie widać można trochę pozmyślać i nikt nam nie udowodni, że jest źle. Skoro ja dałem rade zaprojektować model kartonowy tej wersji, znaczy że się da:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Plany TK-3 z 20 mm nkm zostały zamieszczone w artykule L. Komudy "Przeciwpancerne tankietki" cz 2 w magazynie Militaria z 1993 roku. Nie przesadzajmy ze zmyślaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 13 Czerwca 2009 Share Napisano 13 Czerwca 2009 Jarekk, ja doskonale zdaję sobie sprawę z braków w moim modelu, między innymi dlatego został on wydany w zwykłej wersji, z karabinem maszynowym. Projektowałem go korzystając jedynie z TBiU oraz Karaluchy przeciw panzerom. Wtedy jeszcze nie wiedziałem, że istnieją plany TK-3 z działkiem. Gdzieś w czeluściach kompa mam wersję poprawioną, ale i z niej nie jestem zadowolony więc pewnie nigdy nie ukaże się w druku. Myślę że na tym możemy zakończyć tego offtopa;-) Niech Yonex prześpi się teraz z decyzją czy model przerabiać czy nie. W razie czego pomogę na tyle na ile dam radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 13 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2009 (edytowane) Jutro z rana jakoś wam powiem... Nie chce zepsuć modelu szkoda mi go...Na 68,5% nie będę go przerabiał. Ale zostaje jeszcze 31,5%.No ale to już powiem wam jutro. Edytowane 14 Czerwca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 13 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2009 No spore jest to działko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoony Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Do przebudowy jest: - cała góra przedziału bojowego, To mało, jeśli się nie ma planów? Tylko połowę - dwie przednie klapki Znowu przewartościowywanie planów masz niezłe fotki wystarczy a skąd pewność że plany są dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Jeśli już, to proszę o cytowanie moich postów w całości. Nie napisałem, że to przebudowy jest tylko góra kadłuba! Znane są tylko DWIE fotki zrobione skośnie. Masz argumenty, że plany L.Komudy są złe? W takim razie pisz do Panów Tarczyńskiego, Jońcy, Jędryki i Komudy z uwagami do ich planów i wiedzy. Dyskusja bez sensy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Yonex13 - cieszę się, że ktoś zabrał się za nasze karalce wreszcie, bo osatnimi czasy wysyp 7TP na forum jest aż przytaczający ;) Dlatego tankietki są mile widziane. Chłopaki sobie zaraz skoczą do gardeł więc trzeba trochę wyluzować. Jakośc modelu - nie przesadzaj, wiadomo że jest kiepski, części są źle spasowane, nie trzymają do końca wymiarów, są grube jak pancerz JS II. Zobaczysz, że sklejanie to mordęga. Przeróbka na wersję z nkm - ciężka sprawa, ale jeśli czujesz się na siłach to walcz. Materiały - wieczorem będę w domu to postaram Ci się coś wrzucić (szkice itp). Malowanie - tutaj niestety tylko literatura, jeśli nie masz knig, to przeszukaj forum odkrywcy. Zbyszek wrzucił na naszym forum sporo fot TK-3 z Bielska Białej rekonstruowanej przez Panzergrześnia i p. Adama Rudnckiego. A tak w ogóle to nie zrozumiałem, malowaie japońske czy to 3barwne wojenne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 14 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2009 Malowanie to w którym pasy kamuflażu łączy czarny cienki pasek. Mam pytanko jak wy byście prezbudowali tą nisę z działem Zdecydowałęm się. na 80% przebudowuję. A moim materiałem do zrobienia nisyz działkiem będą (chyba je znacie plastykowe ściąćgi. Właśnie takie: Plusem jest to iż się wyginają. Co o tym myślicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Się da Tylko czy masz części do TKS z działkiem które czasami są dostępne w modelach TKS? Osłonę z lufą i kawałek przedniej płyty? Prototyp który chcesz zbudować był malowany w trzeci Twój kamuflaż. Nie masz tu wyjścia. PS: W Militaria i Fakty nr 33 masz również plany TK-3 z nkm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Ten TK-3 ma kamuflaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Yonex ja mam te MiFy zeskanuje Ci wieczorem TK-3 z nkm, będzie Ci łatwiej. Materiał jest ok, ale nie wiem czy nie na zbyt giętki, zobaczysz sam. Koniecznie musisz mieć ten kolisty klosz do dziaka, jeśli nie masz (nie ma pewnie w zestawie TK-3) to ja mogę poszperać w moich szpargałach. Jarkku o jakim kamuflażu piszesz ? Ten prototyp był już w tym 3 barwnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 14 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2009 Wiecie co zdecydowałem że nic nie będę zmieniał. Sorki za tą decyzję po tak długim czasie, ale stwierdziłem, że nie chce zepsuć modelu tym bardziej że jest nagrodą i zarazem pamiątką. Czyli robie według instrukcji. Oczywiście będą fotki z budowy. Jendrass1 Proszę nie pisz Yonex tylko Jonasz tak mam na imię, jeśli możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 A ja na przekór Twojej decyzji powiem tak. Jeśli czasami masz ochotę pójść dalej niż in-box to masz teraz dobrą okazję! W tym modelu nie ma za bardzo co popsuć. Tak na prawdę to zależy jak masz opanowany warsztat (cięcie i klejenie polistyrenu, szpachlowanie, nitowanie). Wcale nie dużym nakładem pracy możesz zrobić tego karalucha. Elementy do nkm-u może ktoś Ci sprezentuje, jeśli nie nasz ich. Zachęcam PS. Plany masz już obiecane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 14 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2009 No nie wiem, nie jestem taki pewny czy tam nie ma co zepsuć. Szkoda mi by go było. No i działka też nie mam. A to trzeba mieć działko razem z tym kloszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Wiecie co zdecydowałem że nic nie będę zmieniał. Mądrze Model z NKM 20 kosztuje 13zł, więc nie rozumiem przebudowy, tego modelu do tamtej postaci... Ale oczywiście zrób jak uważasz... Jeśli czasami masz ochotę pójść dalej niż in-box to masz teraz dobrą okazję "in-box" to fotki zawartości pudełka. Domyślam się, że chodzi Ci o "budowę prosto z pudła", a jeśli tak to jest to "OOB" - "out of box" pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi