Skocz do zawartości

King Tiger Porsche

QFLOWE

Rekomendowane odpowiedzi

Napatrzyłem się na te tygrysy na tym forum i też chce mieć jednego Mam model Tamyia 35169 czyli King Tiger z wieżą Porsche.

Zimmerit będę chciał zrobić z masy MILLIPUT (yellow-grey) natomiast mam prośbę do znawców tematu o to aby polecili mi co dobrze jest dokupić do tego modelu (gąsienice, jakieś siatki i inne blachy) w granicach zdrowego rozsądku bo w końcu mamy kryzys :-P

Pomyślałem o zestawie Eduarda ED 35376 albo Aber 35040, który z tych zestawów elementów fototrawionych kupić i czy coś jeszcze warto dokupić? Czy może ktoś wie czy w zestawie eduarda są siatki? Co myślicie o gąsienicach Hobby Boss 81002 do Kingtiger late production?

Będę wdzięczy za rzeczowe porady

Zastosowanie ich w przypadku Koenigstigera Porsche Turm będzie dużym błędem

Nie jestem specjalistą w związku z tym pytam, więc lepiej zostawić te z zestawu? Czy mógłbyś zaproponować jakieś inne, które nie będą dużym błędem a będą wyglądały lepiej od tych gumiaków z zestawu?

Czy mógłbyś zaproponować jakieś inne, które nie będą dużym błędem a będą wyglądały lepiej od tych gumiaków z zestawu?

Albo zestawowe, albo Friulmodel.

Co do blach, to można zainwestować w Abera 35040, można dokupić metalowe liny, bo mając zapinki blaszkowe, zakładanie plastikowych lin z zestawu jest mało sensowne.

Możesz pokusić się też o ewentualną wymianę osłon bocznych.

Co do zimmeritu, to pamiętaj, aby był bardzo drobniutki i precyzyjnie położony. Wszystkie 50 Koenigstigerów z wieżą prof. Porsche miało zimmerit kładziony fabrycznie, zatem był on bardzo dokładnie nałożony, co znajduje potwierdzenie w fotkach historycznych. Dlatego też jeśli już dość bardzo inwestujesz w ten model, to lepszym wyjściem jest kupienie żywicznego ATAKa - miedzy innymi dostaniesz w pełni żywiczną wieżę z gotowym odlewem zimmeritowym.

Pzdr

Dziękuję Ci, bardzo mi pomogłeś, rozważę wszystko co napisałeś. Na początku spróbuję samemu z tym zimmeritem bo zestaw żywiczny, który zaproponowałeś, jest powiedzmy delikatnie dość DROGI. Zamiast niego wolałbym jednak kupić równie drogie gąsienice. Jeśli chodzi el. fototrawione to zdecydowałem się na Abera i lin Karaya.

Jeszcze raz dzięki

QFLOWE - na pewno majstrzy bardzo przejmowali się tym, żeby kąty między paskami zimmeritu były proste

Na prawdę się nie martwili?:kopara: poważnie mówisz no co ty

Ja żartowałem odnośnie tego co było o zimmie napisane wyżej

Zamiast niego wolałbym jednak kupić równie drogie gąsienice.

A ja bym się tutaj zastanowił. Osobiście mając do wyboru w pierwszej kolejności brałbym zimmerit, a dopiero potem gąski - zwłaszcza że na gąski jest czas pod koniec budowy modelu.

ale podwozie miały chyba to samo prawda ?

Hmmm.... Jest trochę różnic, koło napędowe, gąsienice, itp. Długo by o tym mówić.

• 2 weeks later...
Jaką lufę powinienem kupić do tygrysa? Czy lufa 8.8cm KwK 43/2 L/71 będzie dobra?

Tak, to dokladnie ten model - 88mm KwK 43/2 L/71 Tiger B Porsche Turm.

Pozdrawaim i zycze powodzenia w pracach nad Tygrysem.

Ciekawostka, były KT z wieżą Porsche z późną lufą:

ktpor.jpg

Czyli taką:

http://www.exito.sklep.pl/index.php?products=product&prod_id=876

Ale to ciekawostka, gdyby ktoś robił ten konkretny egzemplarz ;)

Ale to ciekawostka, gdyby ktoś robił ten konkretny egzemplarz ;)

Dlaczego ten konkretny?! W 101 Batalionie czołgów ciężkich SS były Koenigstigery Porsche Turm z późną lufą, dodatkowo jest nawet udokumentowany na fotografii pojazd 114, a w tle kolejny (Williamson, G., "Schutzstaffel: Gwardia Adolfa Hitlera", Espadon, Warszawa, 1994, s.171)

Heh, wiem że było parę ;) Po prostu za bardzo "sprecyzowałem" mówiąc "ten konkretny" ;)

Ciekawostka, były KT z wieżą Porsche z późną lufą:

Zresztą po pozwala twierdzić, że było ich więcej! W przeciwnym razie napisałbym "Był KT z wieżą Porsche z późną lufą" ;)

Przy okazji, ja będę robił tego KT co jest na zapodanej przeze mnie fotce w tle.

• 1 month later...

Na razie model wygląda tak:

7ea813f7e30c606fm.jpg 1ae1198d2a592f7fm.jpg 203ca3cd294f6ba7m.jpg 934c9f5b4f3c2f72m.jpg

Nad tyłem jeszcze będę pracował :-P

Parę zbliżeń

37ca688695be0b1cm.jpg 2f8d29ecee35886cm.jpg 77163202457b2b26m.jpg bd3fe703d893a388m.jpg e647c0061e54e0e7m.jpg 85bfa95a4fca0d54m.jpg ba1e9a336a394b04m.jpg 9d73a4fe9fc7f29cm.jpg 2fe1cdbc741298bam.jpg 8f85449342cf0955m.jpg 1ce43811e805c1f6m.jpg d8f9ffb3ca08935dm.jpg 445d7c9493953a1cm.jpg

Nie jestem jakimś wytrawnym specjalistą od pancerki ogólnie kleję dla przyjemności. Oczywiście jeśli popełniłem jakieś błędy to chętnie się o nich dowiem bo nie wykluczone, że popełnię jeszcze jakiegoś tygrysa

P.S. dopiero na fotkach widać, że jeszcze troche poprawek mu się należy.

Za bardzo się świeci, zrób coś z tym.

No właśnie, nie świeci się tak w rzeczywistości to chyba brak umiejętności w obsłudze aparatu albo złe oświetlenie. W każdym razie będę go kurzył ale czekam na kurz w słoiczkach