Godfryd Napisano 10 Listopada 2006 Share Napisano 10 Listopada 2006 witam Zawsze możesz rozjaśnić barwe w kolejnych etapach np. przez stosowanie filtrów i suchych pasteli. Sam jeszcze nie próbowałem ale efekt ponoć niezły pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 10 Listopada 2006 Share Napisano 10 Listopada 2006 Ze juz nie wspomne, ze fabra po wyschnieciu jest tez troche jasniejsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OldMan Napisano 10 Listopada 2006 Share Napisano 10 Listopada 2006 Pactra po wyschnięciu jest ciemniejsza. Malowana pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek00 Napisano 10 Listopada 2006 Autor Share Napisano 10 Listopada 2006 tak ciemnieje po wyschnieciu ale da sie to jakos przebolec jak narazie jestem na odtluszczaniu czesci podwozia i malowaniu ich moze jeszcze dzisiaj skoncze to najtrudniej bedzie wanne pomalowac czy jak to sie zwie pozdrawiam jacek i dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 10 Listopada 2006 Share Napisano 10 Listopada 2006 (edytowane) Pactra ciemnieje? No to odwrotnie niz Humbrol... A swoja droga, to dziwne zjawisko... Edytowane 10 Listopada 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OldMan Napisano 10 Listopada 2006 Share Napisano 10 Listopada 2006 Jak będziesz malował wannę to pierwsza warstwę farby rozcieńcz sobie bardziej i tylko pomaluj całość. (Mogą byc prześwity plastiku). Natomiast zwróć uwagę na to, żeby nie było smug od pędzla. Nie staraj sie pomalować na gotowo za pierwszym razem. Druga lub trzecia warstawa rzadkiej farby dopiero powinna dobrze pokryć całość. I oczywiście odczekaj 24-48h pomiedzy malowaniem kolejnej warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OldMan Napisano 10 Listopada 2006 Share Napisano 10 Listopada 2006 Pactra ciemnieje? No to odwrotnie niz Humbrol... A swoja droga, to dziwne zjawisko... Też się nad tym zastanawiałem. Malowana aerografem nie ciemnieje tak bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Godfryd Napisano 10 Listopada 2006 Share Napisano 10 Listopada 2006 I oczywiście odczekaj 24-48h pomiedzy malowaniem kolejnej warstwy. Ja odczekuje jakieś 15 min. (ach ta moja niecierpliwość ) I w sumie nie żałuje. PO jakiś 24 godzinach nakładam kolejne plamy kamo itp. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek00 Napisano 10 Listopada 2006 Autor Share Napisano 10 Listopada 2006 a czy jak mam pomalowac wanne 2 lub 3 warstwami to reszte czesci tez czy moge reszte jedna warstwa i czy gosienice tez malowac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Godfryd Napisano 10 Listopada 2006 Share Napisano 10 Listopada 2006 Wszystko maluj warstwami- nie masz wyboru (no masz- robić gnioty) Gąki jak najbardziej :tak: We wgłębienia jakiś brąz, albo pastele, przeciarka na gun metal i powinno być git pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek00 Napisano 11 Listopada 2006 Autor Share Napisano 11 Listopada 2006 a o co chodzi z tymi pastelami to jakies specjalne musza byc czy takie zwykle podobne to kredek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spaceman Napisano 7 Stycznia 2007 Share Napisano 7 Stycznia 2007 Otóż dzisiaj byłem w Obi aby zakupić rozpuszczalnik/rozcieńczalnik i kilka innych dupereli i zobaczyłem na półce takie cuś. Co o tym sądzice. Na półce stało także kilka farb z oznaczeniami FS XXXXX (prawdopodobnie Federal Standard). Farby są półmatowe - jedwabny mat. Pojemność. Róznie w zależności od dostępności. Ja na próbę kupiłem białą - półmat. Znalazłem je na półce z farbami ftalowymi. Przy akrylach nie patrzyłem. Oczywiście jak na OBI wybór kolorów nie był imponujący. Producenta niestety nie zapamiętałem, ale mozna przypuszczać, że jest jeden z lepszych wytwórców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk Napisano 23 Lutego 2007 Share Napisano 23 Lutego 2007 Witam wszystkich poraz pierwszy. Jestem bardzo poczatkujacy, kupilem model M4A5 SHERMAN firmy TAMIYA skla 1:35, ze sklejeniem ogolnie nie bedzie problemu,raczej z malowaniem. Kupilem niezbedene farby firmy Humbrol wybralem je zgodnie z instrukcja. Ale wlasnie,potrzebuje waszej pomocy czy mozecie mi powiedziec co mam zrobic dokladnie od czego zaczac malowanie,czy mam je rozcienczyc,jezeli tak to z czym. Prosze was o pomoc bo pomyslalem ze bedziecie mogli sie podzielic ze mna swoim doswiadczeniem,jezeli nie macie ochoty pomagac prosze napiszcie odrazu bez zbednych kometazy. Dziekuje i mysle ze sie dogadamy. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek00 Napisano 13 Maja 2007 Autor Share Napisano 13 Maja 2007 model mam praktycznie skonczony (nareszcie ) zostaly mi kalki do zrobienia i mam jeszcze jedno pytanko jak robi sie to osmolenie na koncu lufy ? czytalem ze pastelami i ze trzeba je poskrobac na papierze sciernym ale jak chce to zrobic to cala pastela zostaje mi na tym wlasnie papierze wiec co mam zrobic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 13 Maja 2007 Share Napisano 13 Maja 2007 Witam, 1) jakich pasteli używasz? Bo do tego celu nadają się tylko suche pastele. 2) jeśli nie idzie ci na papierze to spróbuj zetrzeć na sitku z małymi oczkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek00 Napisano 13 Maja 2007 Autor Share Napisano 13 Maja 2007 uuu ja chyba mam olejne :/ wiec jutro bedzie trzeba skoczyc do sklepu po pastele suche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek00 Napisano 14 Maja 2007 Autor Share Napisano 14 Maja 2007 OK. Zakupilem juz suche pastele, i chce oczernic lufe. Moze mi ktos powiedziec jak to zrobic ? juz sie o tym naczytalem na forum ale sam juz niewiem jak to zrobic, wiem jedynie ze musze zetrzec pastele i co potem odrazu pedzelkiem naniesc ten proszek na lufe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 14 Maja 2007 Share Napisano 14 Maja 2007 Tak. Ja ścieram pastelę na małym sitku. Następnie biorę odpowiedniej wielkości miękki pędzelek i wcieram, gdzie trzeba. Najlepiej, żeby powierzchnia była matowa - wtedy się najlepiej trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek00 Napisano 4 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2007 Ok stug zrobiony jak będe miał fotki to dam ale mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie co byście mi radzili wrzucic na niego ? chodzi mi o jakies detale ale niewiem co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi