pat Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 Witam. Jestem nowym uzytkownikiem tego forum.W dzieciństwie troszkę sklejałem modele kartonowe - z różnym skutkiem ;) . Ostatnio nachodziła mnie myśl, by skleic model plastikowy. Poprzeglądałem str. www i padło na ciężarówkę Renaut. W modelach plastikowych więc jestem nowicjuszem amatorem. Poprzeglądałem Wasze forum i zauważyłem że niektórzy przed nałożeniem już ostatniego koloru farby, najpierw malują dany element farbą podkładową - czy jest to konieczne?? I drugie pyt. które mnie również męczy to pasta do szpachlowania - która jest lepsza typowa dla modeli plastikowych, czy też może byc samochodowa?? No i teraz kilka foteczek tego co napaskudziłem. Muszę jeszcze kilka rzeczy wyszlifowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 Witam nowego kolegę! Podkład raczej jest wskazany bo może być tak że kolor wyżre plastik bez podkładu a poza tym podkład niejako wyeównuje powierzchnię i można go jeszcze przeszlifować. Szpachlówkę lepiej kupić modelarską tak mi się wydaje, ja mam Tamiya. Jak będziesz miał wątpliwości to pytaj śmiało, ktoś na pewno udzieli pomocy! Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 Witam, witam kolegę podkład jest potrzebny tak jak pisał krzysiek, wyrównuje drobne wgłębienia i w przyszłości jak byś chciał pomalować czerwony plastik na biało jest 100% prawdy , że przebije czerwony!!!!!! Szpachlówkę najlepiej modelarską polecam z firmy tamiya a nie polecam z frmy italeri. Życzę powodzenia na drodze modelarskiej i udanych modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 Tak a dodatkowo po użyciu podkładu widać, rożne ubytki, które można wyszlifować lub zaszpachlować. Co do szpachli używam tamiyę, szpachla ta ma tendencję do zapadania, więc trzeba albo dać trochę grubsza warstwę, albo dokładać po 2-3 razy. A teraz ja mam pytanie czy używasz aerograf czy malujesz sprajami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pat Napisano 22 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2009 Dzięki za zainteresowanie moim tematem. Areograf zostawiam narazie w spokoju. Na poczatek będę uzywał sprayu plus frabki z puszki i pędzelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 Na poczatek będę uzywał sprayu Zalecam farby Motip są bardzo fajne. No chyba że masz kasę to kupuj Spraje szczególnie modelarskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trucknology Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 Ja polecam Tamiya Spray, Motip nawet do niej nie dorasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 Może nie dorasta, ale cenowo, wychodzę lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 Witaj Od razu na wstępie co do budowy modelu powiem Ci abyś zaczął usuwać ślady po łączeniu , i inne tego typu sprawy . Dokładniej widać to z tyłu na zbiorniku powietrza oraz poduszkach w tylnym zawieszeniu A tak po za tym to Powodzenia Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 Może nie dorasta, ale cenowo, wychodzę lepiej. ale w modelarstwie liczy się jakość. Pomaluj pędzlem też będzie tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 miqs fajne porównanie. Ale czy mam kraść, żeby kupić spray Tamki? Nie każdego stać na super sprej, a Motipem nie maluje se źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 miqs a Ty czym malujesz jak nie Motipem?. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 miqs a Ty czym malujesz jak nie Motipem?. Pozdrawiam dobre, nawet o tym zapomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pat Napisano 2 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2010 po mega długiej nieobecności powrót. niestety od tamtej pory w zasadzie nic nie zbudowałem. od wczoraj złożony jest silnik. Chcę całą ramę i silnik walnąc podkładem a potem czarnym matem. Czy to dobry pomysł?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raben Napisano 2 Grudnia 2010 Share Napisano 2 Grudnia 2010 Tak jak najbardziej. Bardzo dobrze, że stosujesz podkład. P.S Kolego wysłałem Ci pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pat Napisano 3 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2010 Dobra lecimy dalej ostatnio troszkę czasu poświęciłem Magnumce. Kilka fotosków na przywitanie. Czekam na uwagi i porady & krytykę (ew. co zrobic inaczej, etc. lepiej...) A i dodam iż nigdy nie miałem doczynienia ze spreyami & farbkami tego typu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 11 Grudnia 2010 Share Napisano 11 Grudnia 2010 Trochę źle pomalowana turbosprężarka Tu masz od Magnumki, co prawda starszej, ale możesz się na tym wzorować, bo każde turbo tak rdzewieje na części gorącej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi