Archelaos Napisano 26 Czerwca 2009 Share Napisano 26 Czerwca 2009 Witam! To mój pierwszy post na tym forum, więc warto coś napisać o sobie. Jestem archeologiem, do modelarstwa wróciłem po paru latach (końcówka studiów, magisterka). Prezentowany model jest sprzed kilku lat i właściwie nie pamiętam dlaczego go nie skończyłem. Projekt jest świetnym powodem, żeby znów się nim zająć. Model powstał w podobny sposób jak drugi wz 29 w projekcie. To model GPM pomniejszony do skali 1:72, nity zrobione z kropelek wikolu. Malowane Pactrą (A35 i A21). Wiem, że nie jest idealny . Co powinienem poprawić w szczególności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 26 Czerwca 2009 Share Napisano 26 Czerwca 2009 Witam ! Przede wszystkim to powinieneś poprawić malowanie bo po pierwsze jest takie chropowate a po drugie zmienić farbe kamuflażu i zobaczymy co będzie dalej Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 26 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2009 Dzięki! Jakich kolorów powinienem użyć? A35 (zielona) wydaje się podobna do tego co widziałem na paru fotkach i wyremontowanym TKS-ie, ale to może tylko wrażenie. Brązowy pasuje już dużo mniej, fakt za chropowatość do pewnego stopnia odpowiada kurz, którego nie udało mi się do końca usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 26 Czerwca 2009 Share Napisano 26 Czerwca 2009 Witaj ! W polskiej broni pancernej specjalistą nie jestem a tymbardziej w jej kolorystyce ponieważ do końca odpowiedniki farb nie są tak dokładne. A pozatym co modelarz to inne kolory, ale jutro napiszę ci mniej więcej jakie proporcje jakich farb. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 26 Czerwca 2009 Share Napisano 26 Czerwca 2009 W temacie malowań pojazdów wrześniowych, przeoczyłeś chyba następujący wątek na forum: viewtopic.php?t=11050&postdays=0&postorder=asc&start=90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Archelaos Napisano 27 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2009 Poczytałem i nie jestem wiele mądrzejszy. Pobawiłem się trochę: Chyba najlepsza pod względem profilu kolorów fotka z Września jaką znam: moja interpretacja kolorów w oparciu o kolory bocznej płyty i kolory Jendrasaa z ww wątku TKS i kolorystyka 1: kolory próbkowane z uśrednieniem z bocznej płyty 2: kolory z poprzedniej fotki 3: kolory próbkowane j.w., ale z różnych miejsc na powierzchni czołgu 4: kolory Jendrasaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 Weź pod uwagę, że próbkowanie kolorów ze zdjęć daje za każdym razem inny efekt. To zdjęcie z TK-3 w ogóle bym sobie darował do tych celów, jest słabe, kolorowane, a w wóz jest brudny. Fotka "próbkowanego" TKS jest wykonana w namiocie więc też zapomnij o poprawności kolorów - zresztą dobrze to w Twojej pracy widać. Nie chcę być egoistą ale wydaje mi się, że kolory "moje" tj te na podstawie farb pactry (mieszane) i plansz barwnych z nowej monografii 7TP są przynajmniej ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 Bo trzeba czytać dokładnie wątek. Fabryczne kolory są znane dzięki instrukcji której kopię znajdziesz w drugim numerze Poligonu z tego roku na stronie 71! Specjaliści od barw już kilka lat temu monografii 7TP ocenili je w/g FS. MILITARIA vol.1 No.5 Czołg lekki 7TP cz.1 str. 46: - szaro-piaskowy - (FS 33303-33448) - oliwkowo-zielony - (FS 34127-34098) - ciemno-brązowy - (FS30032-30059). Na tym kolorowym zdjęciu z Miemcem trawa jest tak pięknie oliwkowa, tylko znajdź taką wokół domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 Jarek ale wiesz, że te dane sprzed kilku lat też nie są do końca prawdziwe, widziałem oryginalną farbę w Bielsku na kilku elementach i tak średnio pasowała. Powiedzmy że to kolory wg FS dobre materiał do rozpoczęcia właściwych poszukiwań. I tutaj zaczynamy równocześnie, po raz dwudziesty czwarty, dyskusję o wpływie czynników meteo, braku konserwacji i słabej jakości farb na kolory kamuflażu ;) Start ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 27 Czerwca 2009 Share Napisano 27 Czerwca 2009 Już mi się odechciało, idę modelistować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi