Ipkinss Napisano 13 Lipca 2009 Share Napisano 13 Lipca 2009 (edytowane) Witam! W końcu nadszedł ten dzień... Halifax w galerii! Po bardzo długim czasie i po wielu różnych przeciwnościach nareszcie skończyłem Halifaxa Miał być gotowy na I Zimowy Konkurs Modelwork ale po prostu nie wyszło i model przeleżał prawie rok nie ruszany... Niemniej spoczywając w kącie warsztatu ciągle przypomniał o sobie. W końcu zmotywowany świetnym Lancasterem HubertaK oraz tym, że po skończonym PWS-16bis nie chciałem zaczynać nic nowego dopóki nie skończę zaczętych prac wziąłem się ostro za Halibaga. Sam model to revellowski przepak Matchboxa co oznaczało wiele uproszczeń, a co za tym idzie również wiele przeróbek. Oto kilka z nich: - przetrasowanie wszystkich linii podziału blach - stworzenie od podstaw całych wnęk podwozia oraz chłodnic silników i chwytów powietrza - wymiana nosa oraz wnętrza na żywiczny zestaw Pavlii, a także budowa od podstaw pomieszczenia mechanika pokładowego Dodałem też nowe lufy do k. m-ów. Model przedstawia Halifaxa II mk Ia GRoA z 1586 Eskadry Specjalnego Przeznaczenia, z oznaczeniami 37 misji bojowych (w tym 18 ze zrzutami do Polski). Jednostka stacjonowała w 1944 roku w Campo Cassale pod Brindisi. Z samego modelu jestem zadowolony (zwłaszcza dlatego, że go jednak ukończyłem ) ale jestem również świadom jego niedociągnięć i błędów. Pewnie kilku z nich mógłbym uniknąć gdyby prace nie zostały zawieszone na rok. No cóż kiedyś zrobię Halifaxa Mk. VIII i na pewno będzie lepszy Tutaj link do warsztatu -> viewtopic.php?t=5007&postdays=0&postorder=asc&start=0 No to teraz już czas na fotki: Pozdrawiam i zapraszam do komentowania i krytykowania Ipkinss Edytowane 19 Lipca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 13 Lipca 2009 Share Napisano 13 Lipca 2009 Allle brudas Kawał świetnej roboty. Odwaliłeś herkulesową pracę z tym matchbox'em. Twoje przeróbki były inspiracją dla mnie przy Lancu Świetne malowanie, podobają mi się te otarcia na skrzydłach (Jak je zrobiłeś?). Jedno co mnie kuje w oczy to to srebrzenie się śmigieł Piękny Halifax a do tego polski Czekam na kolejnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 13 Lipca 2009 Share Napisano 13 Lipca 2009 Hmmm ... jakość zdjęć odwrotnie proporcjonalna do jakości modelu ... Na razie ode mnie tyle - poczekam na lepsze fotki . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 13 Lipca 2009 Autor Share Napisano 13 Lipca 2009 No cóż...fotki nie są moją najmocniejszą stroną. Jutro postaram się o lepsze warunki sesji a co za tym idzie lepsze zdjęcia. Jak tylko to zrobię nastąpi podmianka Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 14 Lipca 2009 Autor Share Napisano 14 Lipca 2009 Witam! Zamieniłem fotki. Są chyba trochę lepsze od poprzednich choć wiem, że daleko im jeszcze do dobrych HubertK dzięki! Jakby nie Twój Lancaster to Halifax pewnie jeszcze by leżał w schronie A otarcia na skrzydłach zrobiłem pędzelkiem 000 i farbą aluminium. Hehe na następnego trzeba będzie dłuuuugo poczekać Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krys Napisano 14 Lipca 2009 Share Napisano 14 Lipca 2009 Świetny Halifax . Oglądałem relacje od samego początku, no i warto było . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fistaszek Napisano 15 Lipca 2009 Share Napisano 15 Lipca 2009 Model super ,świetne malowanie oraz ładnie ubrudzony.Ale troszkę razi połączenie kabiny strzelca z przodu z prawej strony.Co nie zmienia faktu że jest piękny .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 16 Lipca 2009 Autor Share Napisano 16 Lipca 2009 Dzięki! Fistaszek za sprawą Pavlii oszklenie z vacu było bardzo ciężko dopasować do żywicznego nosa... no i racja, tak sobie to wyszło ale będzie to lekcja na przyszłość Cieszę się, że brudzenie się podoba Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Napisano 16 Lipca 2009 Share Napisano 16 Lipca 2009 Ta latająca skrzynia bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 17 Lipca 2009 Share Napisano 17 Lipca 2009 No taaaaaakkk.... człowiek wyjeżdża na wakacje, wraca (3499 nieprzeczytanych xD) a tu proszę, Halifax skończony, Łoś skończony... ehhh. szkoda gadać :P Baaaaardzo mi się podoba! Jedyne, co razi, to rzeczywiście oszklenie, ale można chyba przymknąć oko Duży kufelek ode mnie! pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 22 Lipca 2009 Autor Share Napisano 22 Lipca 2009 Witam! Dzięki jachud3! Dodaję 6 nowych fotek Halifaxa ponieważ przeszedł on kilka drobnych zmian. Koledzy modelarze z PWM-u odkryli kilka niedociągnięć, które w łatwy sposób mogłem poprawić Człowiek uczy się cały czas... Jak się okazało ta wersja nie miała węży do awaryjnego zrzutu paliwa. Nie zwróciłem na to uwagi sądząc, że było to standardowe wyposażenie dla każdego modelu... Rach ciach i po sprawie Dodałem także masy wyważające lotki oraz dwie anteny na spodzie nosa. Jako, że dotarł do mnie namiot bezcieniowy robię chyba trochę lepsze fotki, a zatem dwa zbliżenia na detale chłodnicy i podwozia I jedno zdjęcie ogólne Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi