Skocz do zawartości

M35A1 Gun Truck "Nancy" 1/35

Hafes

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Korzystając z chwilowego bezrobocia udało mi się popełnić kolejne modelarskie "dzieło"

Model gun trucka zwanego "Nancy" firmy AFV w skali 1/35.

Kosztował mnie sporo roboty a jeszcze więcej nerwów i bluzgów, ale udało się jakoś go poskładać W budowie wykorzystałem zestaw blaszek Eduarda, ale szkoda na niego kasy jak się okazało. Wszystko można było zrobić we własnym zakresie.

Generalnie sklejał się kiepsko (plastik dziwny jak dla mnie). Dziury po wypychaczach w ilości przekraczającej wszelką przyzwoitość i w najbardziej widocznych miejscach (tragedia). AFV nie dołączył do zestawu podstawy pod wieżyczkę Maxona więc zmuszony byłem dorobić z plastikowych płytek. Tak samo skrzynia wsunięta w skrzynię ładunkową. Załatałem też dziurę pod wylot wydechu bo w wersji M35A1 wychodzi z tyłu nad kołami, a nie z prawej strony przedniego błotnika. Dodałem też M60 w szoferce i radiostację polową.

Model malowałem farbami Gunze i Pactra. Jest mocno zakurzony pigmentami bo chciałem zrobić Quada po powrocie z misji konwojowej.

Docelowo stanie na jakiejś małej dioramce. Figuranci z załogi już się robią do kompletu.

Zapraszam do oglądania

th_PICT0152.jpg th_PICT0154.jpg th_PICT0155.jpg th_PICT0156-1.jpg th_PICT0157.jpg th_PICT0161-2.jpg th_PICT0162.jpg th_PICT0163.jpg th_PICT0164.jpg th_PICT0165.jpg th_PICT0166.jpg th_PICT0167-2.jpg th_PICT0168.jpg

Edytowane przez Gość

Cieszę się, że się Nancy podoba.

Obić i zacieków zrobiłem całkiem sporo. W pewnym momencie stwierdziłem, że nawet za dużo, ale wszystko zakrył kurz z pigmentów Nie będę ich już dodawać bo nienaturalnie wyjdzie.

• 3 weeks later...

I mały apdejt

Trochę musiałem "Nancy" przerobić. Kalki zrobiły mi przykrą niespodziankę... Po dwóch tygodniach błona zrobiła się nagle żółta choć kalki siadły świetnie na modelu Nigdy się z czymś takim nie spotkałem. No, ale trudno. Trzeba było naprawić. Napis po prawej stronie został zlikwidowany i namalowany z ręki. Po lewej stronie zakryłem zdobyczną flagą Vietcongu. Szkoda mi numerów na masce ale nic się nie dało zrobić, więc zamaskowałem jakąś szmatą i siedzącym gościem z mapą.

Poza tym dodałem kilka bambetli i figurki Teraz robi się podstawka.

th_PICT0343.jpg th_PICT0344.jpg th_PICT0345.jpg th_PICT0346.jpg th_PICT0347.jpg th_PICT0348.jpg th_PICT0349.jpg th_PICT0350.jpg th_PICT0352.jpg th_PICT0353.jpg

Z zestawu firmy LEGEND PRODUCTION (LF0107) kupionych na Alledrogo. Według mnie są za małe, ale nie rzuca się to w oczy za bardzo. W jednej wymieniłem główkę bo była w hełmie tankisty na żywiczną też z LEGENDA.

Ostatnio można było kupić fajne rzeczy z LEGENDA w Lucky Model bez kosztów wysyłki

• 4 weeks later...

I wreszcie ostatnia odsłona. Podstawka zakończona i do modelu też mi już brakuje zapału, tak więc zostaje jak jest. Generalnie jestem zadowolony choć kilka rzeczy mogłem zrobić inaczej

th_PICT0123.jpg th_PICT0124-2.jpg th_PICT0125.jpg th_PICT0127.jpg th_PICT0128.jpg th_PICT0129.jpg

Jak zawsze wszelkie opinie mile widziane

• 8 months later...