Skocz do zawartości

Königstiger Dragon 1/35 pz. abt. 501(?)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Na razie nie mam materiałów do skończenia tamtej diorki z Tygryskiem porsche, więc wykąpałem w krecie starego henschla z przed 2 lat i przemalowalem Czołg jest dosyć dobrze udokumentowany (znalazłem 3 zdjęcia). Nie wiem tylko do, ktorej jednostki należał. Czy do 503 batalionu we Francji czy do 501 na froncie wschodnim, niektóre źródła podają tak a inne tak. Podpowiadajcie. jak są jakieś błedy to może uda się je jeszcze poprawić . Zapraszam do komentowania.

Na początek trzy zdjęcia prawdziwego czołgu

Tiger2-5.jpg

012x.jpg

101x.jpg

I model:

P1010856.JPG

P1010857.JPG

P1010858.JPG

P1010860.JPG

P1010861.JPG

P1010862.JPG

P1010864.JPG

P1010866.JPG

P1010870.JPG

P1010859.JPG

P1010863.JPG

Napisano

Dodaj przewód od lampy. Model prezentuje się nawet dobrze ale jest na mój gust za bardzo przykurzony. Jest dobrze!

Napisano

Gaśnica powinna być w Dunkelgelb. Zainwestuj w płyny do kalek, nawet Mr. Mark Setter od Gunze - starczy na lata, bo numery na wieży nie siadły za ładnie.

Za dużo kurzu, model pod nim ginie i robi się strasznie płaski.

Napisano

a kółka dziwnie ubrudzone, tak jakby czołg stał i nagle zapadał się w błoto, ale z kolei bród na błotnikach byłby niewyjaśniony.

Napisano

Hmmm 503 raczej nie bo kiedyś widziałem model czołgu Tygrys II dowódcy 3 Kompanii 503 SPzAbt z wrześńia 1944 podporucznika Rambowa o numerze właśnie 300 lecz numer był koloru czerwonego z białą obwódką .Ale to chyba nie jest ten sam czołg .Bp i malowania się różnią

Napisano

Czolg wyszedl calkiem niezle.

Pracuje na takim wlasnie modelem - Tygrys o numerze 233, 503 sPzAbt., Budapeszt 1944

http://www.fprado.com/armorsite/TIGER-2%20PICS/King-in-Buda.jpg

To Tygrys o numerze 300, nalezacy do 503 sPzAbt z tego samego okresu.

Pierwsze zdjecie ktore zamiesciles, to rowniez Tygrys z 503 aPzAbt w trakcie malowania

Napisano
Zainwestuj w płyny do kalek, nawet Mr. Mark Setter od Gunze

Właśnie chodziłem za tym preparatem, ale w sklepach go nie był a mia się pojawić dopiero pod koniec września.

tak jakby czołg stał i nagle zapadał się w błoto,

Tak bywało z tygrysami

Za dużo kurzu, model pod nim ginie i robi się strasznie płaski.

Zetrę trochę

EDIT.... I waląc tyle kurzu sugerowałem się wypowiedzią reggy'ego, że zimmerit był zbieraczem syfu.

Napisano

Moim zdaniem ten model jest zdecydowanie lepszy od tego z zimowym kammo na dioramce. Zdjęcia niektóre za ciemne a niektórym brak ostrości. Doświetl je lub nie zasłaniaj aparatem lub podstawką pod aparat.

Reggy już napisał, że zbyt dużo kurzu i model ginie w nim.

Ogólnie pracuj dalej bo postęp jest.