Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie siadła mi kalka, tak jak powinna - Academia tzn słaby klej.

Wyglądała, że jest ok, a po wyschnięciu odlazła.

Pozdrawiam Dariusz Beck

Napisano

A użyłeś Decal ixu Humbrola albo płyny MM lub Microscale?

Pozdrawiam, Marcin.

Napisano
A użyłeś Decal ixu Humbrola albo płyny MM lub Microscale?

Pozdrawiam, Marcin.

Użyłem płynów Gunze!

Dariusz Beck

Napisano

przed kalkami model potraktuj sidoluxem, później połóż kalki i pobaw się w brudzenie a na koniec jako że wszystko błyszczy pryśnij lakierem matowym lub pół-matowym. Kalki są pod nim więc nie będzie Cie martwić ich odpadanie

Napisano

Właśnie przyklejałem kalki Academy (bez płynów) i miałem ten sam problem - niby wyschła a jednak przy dotknięciu zostaje na palcu. Walnąłem na nie kolejną warstwę lakieru błyszczącego i chyba pomogło. Kalki z Academy trzeba KONIECZNIE zabezpieczyć lakierem PRZED weatheringiem - ostatnio pod niby wyschnięte kalki dostał mi się wash, co sprawiło, że całość wyglądała tragicznie.

Napisano

Bzzz. Kalki Academy siadają tylko na miejscowo nakładany Zmywacz Wamodu ;) Znaczy nałożyć kalkę i smarować ją zmywaczem, nie wejść na farbę. Wtedy jest szansa, że zmięknie ;)

Napisano

Mnie awaryjnie udało się zmiękczyć kalkomanię...wodą z octem.

Akurat nie miałem żadnego płynu i działałem w desperacji, ale zadziałało.

Napisano

też polecam sidolux, zawsze używam go przed nakładaniem kalek, bo wygładza powierzchnię, a efekt błyszczenia można potem zalakierować matem/półmatem.

W awaryjnej sytuacki mozna użyć sidoluxu jako "kleju do kalkomanii", wystarczy kropelka sidoluxu na tył kalkomani i przyklejenie do modelu (sidolux jest lekko lepki i przezroczysty), docisnąć i zmyć ewentualny nadmiar sidoluxu, potem mozna też przeciągnąć sidoluxem po wierzchu.

Napisano

Kalkomanie zawsze powinno kłaść się na powierzchnię błyszczącą (lepiej trzymają) i stosować dedykowane do nich płyny

Dla przykładu:

Ostatatnio nakładałem kalki na model Camaro, który ma już 24 lata. Po naklejeniu kalkomani pod filmem ukazała się biała mgła, odkleiłem je a nastepnie włożyłem do miseczki z wodą i pędzelkiem zmyłem z nich klej. Po tym zabiegu powierzchnię kasty posmarowałem płynem Micro Set i ponownie położyłem kalki, a po wygładzeniu pomalowałem kalkomanie Micro Sol. Kalki tak wżarły się w lakier, że gdy następnego dnia niczym nie zabezpieczoną oklejoną kastę myłem gąbką w wodzie z płynem do naczyń, kalki ani drgnęły Oczywiście po wysuszeniu modelu zabezpieczyłem wszystko clearem.

• 4 years later...
Napisano

To jeszcze nic.

Muszę powiedzieć, że nasze kalkomanie są niestety marnej jakości.

Akademiowskie to szajs totalny, podobnie jak nowe Techmody.

Jak dla mnie najlepsze są Revellowe i te Italeri.

Nikomu nie polecam też tych z "weekend edition"; sam model jest ekstra, ale kalki to nieporozumienie.