D.Beck Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 Nie siadła mi kalka, tak jak powinna - Academia tzn słaby klej. Wyglądała, że jest ok, a po wyschnięciu odlazła. Pozdrawiam Dariusz Beck Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 A użyłeś Decal ixu Humbrola albo płyny MM lub Microscale? Pozdrawiam, Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D.Beck Napisano 9 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2009 A użyłeś Decal ixu Humbrola albo płyny MM lub Microscale?Pozdrawiam, Marcin. Użyłem płynów Gunze! Dariusz Beck Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 przed kalkami model potraktuj sidoluxem, później połóż kalki i pobaw się w brudzenie a na koniec jako że wszystko błyszczy pryśnij lakierem matowym lub pół-matowym. Kalki są pod nim więc nie będzie Cie martwić ich odpadanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 Właśnie przyklejałem kalki Academy (bez płynów) i miałem ten sam problem - niby wyschła a jednak przy dotknięciu zostaje na palcu. Walnąłem na nie kolejną warstwę lakieru błyszczącego i chyba pomogło. Kalki z Academy trzeba KONIECZNIE zabezpieczyć lakierem PRZED weatheringiem - ostatnio pod niby wyschnięte kalki dostał mi się wash, co sprawiło, że całość wyglądała tragicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 9 Sierpnia 2009 Share Napisano 9 Sierpnia 2009 Bzzz. Kalki Academy siadają tylko na miejscowo nakładany Zmywacz Wamodu ;) Znaczy nałożyć kalkę i smarować ją zmywaczem, nie wejść na farbę. Wtedy jest szansa, że zmięknie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 10 Sierpnia 2009 Share Napisano 10 Sierpnia 2009 Mnie awaryjnie udało się zmiękczyć kalkomanię...wodą z octem. Akurat nie miałem żadnego płynu i działałem w desperacji, ale zadziałało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajot75 Napisano 10 Sierpnia 2009 Share Napisano 10 Sierpnia 2009 też polecam sidolux, zawsze używam go przed nakładaniem kalek, bo wygładza powierzchnię, a efekt błyszczenia można potem zalakierować matem/półmatem. W awaryjnej sytuacki mozna użyć sidoluxu jako "kleju do kalkomanii", wystarczy kropelka sidoluxu na tył kalkomani i przyklejenie do modelu (sidolux jest lekko lepki i przezroczysty), docisnąć i zmyć ewentualny nadmiar sidoluxu, potem mozna też przeciągnąć sidoluxem po wierzchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 10 Sierpnia 2009 Share Napisano 10 Sierpnia 2009 Kalkomanie zawsze powinno kłaść się na powierzchnię błyszczącą (lepiej trzymają) i stosować dedykowane do nich płyny Dla przykładu: Ostatatnio nakładałem kalki na model Camaro, który ma już 24 lata. Po naklejeniu kalkomani pod filmem ukazała się biała mgła, odkleiłem je a nastepnie włożyłem do miseczki z wodą i pędzelkiem zmyłem z nich klej. Po tym zabiegu powierzchnię kasty posmarowałem płynem Micro Set i ponownie położyłem kalki, a po wygładzeniu pomalowałem kalkomanie Micro Sol. Kalki tak wżarły się w lakier, że gdy następnego dnia niczym nie zabezpieczoną oklejoną kastę myłem gąbką w wodzie z płynem do naczyń, kalki ani drgnęły Oczywiście po wysuszeniu modelu zabezpieczyłem wszystko clearem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelożerca Napisano 10 Września 2013 Share Napisano 10 Września 2013 To jeszcze nic. Muszę powiedzieć, że nasze kalkomanie są niestety marnej jakości. Akademiowskie to szajs totalny, podobnie jak nowe Techmody. Jak dla mnie najlepsze są Revellowe i te Italeri. Nikomu nie polecam też tych z "weekend edition"; sam model jest ekstra, ale kalki to nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi