Skocz do zawartości

MIG-21MF "Fishbed J" Academy 1:48

krys

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w mojej nowej [i zapewne długiej] relacji .

Na warsztat powędrował MIG-21MF z zestawu Academy, który to jest hmm... nie najlepszy... 90% linii podziału blach nie zgadza się z oryginałem , no i niestety będzie trzeba ryć od nowa. W dodatku to nie jedyny szkopuł tego modelu [m.in. wnęki jak i golenie zapewne postaną od podstaw], ale wszystko w swoim czasie.

Model zamierzam zrobić w malowaniu [prawie wszystkie takie same ] takim jak poniżej. O samym samolocie wiem tyle, że został dostarczony jako drugi wersji MF [11.12.1972] i służył do roku '96, początkowo w 34 plm w Gdyni-babich dołach, a następnie w 10 plm w Łasku [niestety nie wiem od kiedy], a samo malowanie zrobię takie jak jest w MLP w Krakowie, czyli pewnie z końcówki służby [będzie na pewno o wiele czystszy od tego na zdjęciu ]. Przydałoby mi się jeszcze do pełni szczęścia zdjęcie z okresu służby w 10 plm [z MLP mam jego setki ]

0848957.jpg

Zacząłem nie wiem czemu od podwieszeń [docelowo zamierzam podwiesić mu zbiornik pod kadłubem, 2 wyrzutnie UB-32 i 2 rakiety R-13A].

Wyrzutnie UB-16 i UB-32 (wyloty z blaszek [nie wiem jak ten element fachowo się nazywa] dokleję do wyrzutni dopiero jak pomaluje go od wewnątrz, tylko jeszcze nie wiem na jaki kolor ):

th_PIC_0043.jpg th_PIC_0039.jpg th_PIC_0042.jpg

Zbiorniki [zamontowany docelowo będzie ten z prawej]:

th_PIC_0051.jpg

Fotel KM-1M, wiem, że "troszkę" mi nie wyszedł :

th_PIC_0044.jpg th_PIC_0045.jpg th_PIC_0046.jpg

I w tym miejscu mam poważny problem z blaszką Eduarda [albo raczej z trzema]. Według mnie cz. 35 i 36 są w większej skali (alba ja nie umiem tego poprawnie wygiąć), macie Koledzy modelarze fotkę poprawnie złożonego tego elementu, albo byście mi wytłumaczcie łopatologicznie jak to dziadostwo złożyć (ponad godzinę nad tym siedziałem i wyszło mi to co poniżej):

th_PIC_0047.jpg th_PIC_0048.jpg th_PIC_0050.jpg

Mam drobną prośbę- chodzi mi o numer boczny [tj. 6504] wydrukowałbym kalkę, ale właśnie nie mam kroju cyfr [dla skali 1:48], posiada ktoś w .jpg lub w .pdf kroje?

Pozdrawiam

EDIT: literówka

Edytowane przez Gość

Na warsztat powędrował MIG-21FM z zestawu Academy, który to jest hmm... nie najlepszy... 90% linii podziału blach nie zgadza się z oryginałem , no i niestety będzie trzeba ryć od nowa. W dodatku to nie jedyny szkopuł tego modelu [m.in. wnęki jak i golenie zapewne postaną od podstaw], ale wszystko w swoim czasie.

Oprócz rycia linii i wymiany wnęk i goleni jeszcze trzeba garb przerobić bo wiadomo, że Academowski MF tak naprawdę bisem jest.

Już poprawione, w nocy pisałem....

Dzięki Jarek

Jeszcze drobne pytanie- na jaki kolor pomalować kabinkę [chodzi mi o nr. farby Humbroll lub Revell], w instrukcji jest blue gray i nawet nie dali nr. FS [przy wszystkich jest ]?

To chłopie robimy równolegle MF-a Tylko ja pastwię się nad zestawem OEZ, głównie ze względu na garb (ale i nie tylko, tak jak wspominałeś, academy w konfrontacji z planami wypada blado...) Ten od Academy bardziej przypomina Bisa (jeśli nie szkoda Ci pieniędzy, jest do kupienia właściwy z Quickboost). Jeśli chodzi o wnętrze kabiny sam będę malował MM z serii Autentic dedykowany do wnętrza "USSR Interior blue/green"

Owocnego dłubania

Agamy nie mam jak kupić, więc pozostaje ModelMaster 2135

To chłopie robimy równolegle MF-a

Zapodawaj relacje, w grupie raźniej .

jeśli nie szkoda Ci pieniędzy, jest do kupienia właściwy z Quickboost

Chodzi Ci o garb ze statecznikiem z żywicy?, gdzieś na forum ktoś wspominał o czymś takim, ale w żadnym sklepie tego nie znalazłem [w Martoli są chyba ze 3, albo 4 zestawy do MIGa-21MF, ale tego nie ma/chyba/]

Planów niestety nie posiadam żadnych , więc nawet nie wiem, czy dobrze w nich leży (tak samo będę miał problem z garbem, aby go zrobić...).

Miałem nic nie ruszać w kokpicie (nie posiadam zbyt dużo zdjęć [ale to powinno się zmienić ]). Ale jak zobaczyłem fotkę fotela to postanowiłem troszkę go przerobić (powinno coś tam jeszcze dojść), musiałem odklejać niemalże wszystkie blachy (te blaszki z boku też odpadły)

Przed:

th_PIC_0053.jpg th_PIC_0054.jpg

Po:

th_PIC_0055.jpg th_PIC_0056.jpg th_PIC_0057.jpg th_PIC_0058.jpg

Dojdą jeszcze ze 3 dźwigienki i chyba koniec, pasów nie mam pojęcia, czy będą, zależy, czy uda mi się dojść ładu z blaszkami...

krys dzięki za zachętę, też myślałem czy by nie zamieścić wątku warsztatowego i wciąż jestem niezdecydowany Bo i dobrego aparatu nie mam chwilowo i warsztat mi się dłuuży niemiłosiernie od trzech dni siedzę nad awioniką (obiecałem sobie podłubać przy tym MF-ie) tak więc na razie nie mam nawet co pokazać... zobaczymy jeszcze ;)

Żeby zaś nie robić offtop, wiem że zbiorniki 490l też nie są idealne, a mnie szczególnie w oczy kole rozmiar stabilizatorów, porównaj je ze zdjęciami, są napewno na wysokie, może ukróć je o połowę? ;)

• 4 months later...
warsztat mi się dłuuży niemiłosiernie :Very Happy:

Właśnie widać komu się on dłuży...

Tak, żeby pokazać, że żyje- niemalże sklejone boki kokpitu i tablica przyrządów oraz celownik [folię dodam po malowaniu], to co nie przyklejone [parę dźwigienek] dodam po malowaniu, teraz za duże ryzyko, ale gorzej będzie to wszystko pomalować , kiedyś będzie trzeba się za nie zabrać , póki co zacząłem grzebać w przedniej wnęce podwozia i zaczynam zastanawiać się nad ryciem linii podziałowych w przednim segmencie kadłuba.

th_MIG21-22.jpg th_MIG21-23.jpg th_MIG21-24.jpg th_MIG21-25.jpg

Pozdrawiam i do następnego .

warsztat mi się dłuuży niemiłosiernie :Very Happy:

Właśnie widać komu się on dłuży...

Mój MF będzie się dłużył niemiłosiernie, bo trafił do szafki na zimę Robiłem też PFM-a i on został skończony. A że MF miał być od OEZa dlatego posłałem go w diabły

Efekty pracy robią wrażenie, więc trochę szkoda żeby to "popsuć" garbem z zestawu. Myślałeś nad żywicznym zamiennikiem?

Widziałeś na stronie muzeum? To chyba twój ;)

MIKOJAN_MiG.21MF_966504_6504_Sliwnski_Polska.jpg

• 1 month later...

Dziś bez zdjęć...

Mam jedynie pytanie- posiadacie fotki wnęki podwozia przedniego, dokładnie chodzi mi o prawy bok [dokładnie w tylnej jego części] i "podłogę" [a raczej sufit] w części środkowej/tylnej. Narobiłem tyle zdjęć a tych części akurat mam 1 zdjęcie i to w dodatku rozmazane .

Zdjęcia z budowy będą dopiero jak będzie co pokazać, zachciało mi się zmniejszać oryginał to mam teraz zabawę z drobnicą i analizowaniem fotek , ale się nie poddaję i powoli idę do przodu .

Myślałeś nad żywicznym zamiennikiem?

Oczywiście go zastosuję.

Widziałeś na stronie muzeum? To chyba twój ;)

Dzięki , teraz wiem, że nie było na nim tylko numeru i szachownic , teraz mam gorszy problem skąd zdobyć kalki ze smokiem 1ELM i orzełkiem z szachownicą .

Pozdrawiam i do zobaczenia niedługo /chciałbym.../ .

Dzięki , teraz wiem, że nie było na nim tylko numeru i szachownic , teraz mam gorszy problem skąd zdobyć kalki ze smokiem 1ELM i orzełkiem z szachownicą .

Bo kilka osób się pyta o to więc napiszę też tu. Sam nie miałem żadnego doświadczenia w tych sprawach, dostałem namiar na sklep http://www.mf-zone.pl/ który to zrobi odpłatnie tylko potrzebny jest projekt w grafice wektorowej. Więc spróbowałem się pobawić w rysowanie. Ściągnąłem darmowego Inkspace, otworzyłem w nim zdjęcie z godłem (poszukaj na płycie dodanej do specjalnego numeru Aeroplanu o Mig-21) i zacząłem na nim rysować. Na początku trzeba to rozgryźć ale potem idzie jak z płatka. Rysunek taki trzeba potem wyskalować. Jeśli mamy wymiary numerów bocznych, a te zawsze na szybkich były takie same, porównujemy na oko godła do nich i tak oto mamy podzielone przez skalę modelu godła do wydruku. Zapisujemy i wysyłamy. Po zapłaceniu otrzymujemy bardzo ładny jak na kalki własnego projektu wydruk.

4-5 godzin maksymalnie na rozgryzienie rysowania (chyba, ze już rysowałeś), a w zamian możliwości sporządzenia każdego godła jakie tylko zapragniesz. Ja już wybrałem i powiedziałem techmodowi i hi decal line, żeby się bujali z ich polityką tematyczną!

Mam nadzieję że się przydadzą.

Zdjęcia zrobiłem gdy 6504 znalazł się w MLP. Dobrze widać nazwisko pilota pod kabiną oraz nazwiska techników rożnych specjalności którzy obsługiwali tego MF-a.

c20d4d2b63e22aecm.jpg

Kalkomanie ze smokiem oraz godło 10 plm w 1/48 znajdziesz w publikacji Kagero TOPSHOTS MIG-21 MF

Krystek.

W czasie kiedy samolot służył w 10 plm nazwiska pilotów nie byly pisane na samolotach. Kpt. Śliwiński był lotnikiem, który odprowadził samolot lotem do Krakowa. Na pamiątkę tego lotu napisano jego nazwisko. Nazwiska techników też nie były pisane na samolotach.

Pozdrawiam. Dops01.