Ostach Napisano 23 Sierpnia 2009 Share Napisano 23 Sierpnia 2009 Mam nadzieję, że Ostach się nie pogniewa, że oddałem jego torpedę,Nie ma problemu Właśnie tak jakoś mi wyglądała znajomo. Miłego używania pozdrawiam P.S. Kup aero inwestycja w modele o klasę lepsze.... P.S. 2 Przejdź na 1:48 ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 24 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2009 P.S.Kup aero nwestycja w modele o klasę lepsze.... Na razie zostanę przy pędzlach Może kiedyś... ale jeszcze nie teraz. P.S. 2Przejdź na 1:48 ;) Jak zafundujesz trochę półek na modele to dobra Na razie to miejsca brak... nie wiem jak Welliego upchnę pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dewertus Napisano 24 Sierpnia 2009 Share Napisano 24 Sierpnia 2009 Zastanawiam się jeszcze nad producentem (MPM, Italeri, Trampek?) Czekam na postępy prac Podobno Italerka jest lepsza niż Trumpeter. : Nie bardzo Model Trumpetera jest lepszy od Italeri, ktore jest przepakiem MPM'u... W dodatku ten sam proceder stosuje Airfix. Take wiec za ok 50 PLN można nabyć ciut gorszy model Airfixa (MPM). Ja tak zrobiłem ze swoim Willim - miałem Trumpetera wersję B.III i ją sprzedałem bo potrzebowałem wersję Mk Ic (która kupiłem własnie w opakowaniu Airfixa - róznica w kasie poszła na inny, dodatkowy model Co ciekawe, z całej trójki (Airfix, MPM, Italeri) ten sam model najtaniej sprzedawany jest własnie przez Airfix'a pzdr. Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiusz Napisano 24 Sierpnia 2009 Share Napisano 24 Sierpnia 2009 Ten mpm-owski wellington jest o tyle ciekawy, że można zbudować wersję mk IV, czyli tę używaną głównie przez Polaków. ( Oczywiście polskie dywizjony używały innych wersji). Inną rzeczą jest jakość tych modeli. Proszę o rady i przepraszam za off topic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 1 Września 2009 Autor Share Napisano 1 Września 2009 Ajć, dawno mnie tu nie było Ale dostałem energetycznego modelarskiego kopa przez początek roku szkolnego () więc zamieszczam zdjęcia bo znając życie to update'y będą coraz rzadziej Sklejony kokpit i miejsca nawigatora oraz radiooperatora: Torpeda już gotowa: Herculesy na swoich miejscach, obudówki 'się szpachlują': No i na sucho złożona jedna gondola podwozia: Śladów po wypychaczach nie usunąłem, bo i tak ich nie będzie widać... tak, wiem, leń ze mnie Jak widzicie, spróbowałem odtworzyć fakturę drewna na ściankach działowych i na stoliku nawigatora. Jak mi wyszło - oceńcie sami. Cały kokpit jeszcze przed washem, dlatego wygląda tak płasko. Kolejne zdjęcia będą, jak posunę się z budową... czyli sam jeden Bóg wie kiedy pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 1 Września 2009 Share Napisano 1 Września 2009 Torpeda już gotowa: A nie bo śrub nie ma :P Ale te zdjęcia strasznie przekłamują kolor wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 1 Września 2009 Autor Share Napisano 1 Września 2009 A nie bo śrub nie ma :P A właśnie że ma Ale te zdjęcia strasznie przekłamują kolor wnętrza. Bo z fleszem robione, ale Picasa tego nie ukryje. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 2 Września 2009 Share Napisano 2 Września 2009 Czołem wszystkim Widzę panie jachud3 ,że cos zaczyna się dziać w temacie tak trzymaj a wszyscy niech trzymają kciuki za ten fajny projekcik. Pozdrawiam Albert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Września 2009 Autor Share Napisano 2 Września 2009 Ej ej, jakie "panie":!: Po imieniu proszę, Jasiek jestem Dzięki za zainteresowanie pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 4 Września 2009 Autor Share Napisano 4 Września 2009 Niespodzianki. Każdy je lubi, ale niekoniecznie takie: Na zdjęciach gościnnie mój scyzoryk do podtrzymania konstrukcji do zdjęć, wybaczcie za taki 'kolorowy akcent'). Brakuje ok. 1 cm. Nie ukrywam, że się z lekka załamałem. Wszystko posprawdzane z instrukcją po 15 razy, każda część wnikliwie analizowana... ale jednak No i nie wiem zbytnio co z tym fantem zrobić. Myślałem o takim rozwiązaniu: -biorę kawałek plastiku o odpowiedniej grubości (w częściach nieużywanych już nawet znalazłem takową), docinam odpowiednio, koryguję kształt i wtedy powinienem z długością być o.k. Za to 'ożebrowanie' przegrody mam zamiar wykonać z rozciągniętej nad ogniem ramki. Jakieś inne sugestie? pzdr. P.S.: Wszystko na sucho, więc jakieś tam paproszki się wdarły na elementy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 4 Września 2009 Share Napisano 4 Września 2009 chyba dobre rozwiązanie. Możesz jeszcze próbować masą plastyczną która po zaschnięciu będzie plastikiem. Oby bombka ładnie zakryła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 5 Września 2009 Share Napisano 5 Września 2009 Zawsze jeszcze możesz dokupić komorę bombową z CMK . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 5 Września 2009 Share Napisano 5 Września 2009 Wszystko posprawdzane z instrukcją po 15 razy, każda część wnikliwie analizowana... ale jednak Ja nie wiem, ale oni z tego TRUMPETERA to chyba są jacyś niedorozwinięci są. Miałem podobny problem w moim Bf 109 tam akurat brakowało jedynie malej części silnika. Mimo wszystko jest to żenujące bo modele tej firmy nie należą do najtańszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 5 Września 2009 Autor Share Napisano 5 Września 2009 Zawsze jeszcze możesz dokupić komorę bombową z CMK . Niby tak, ale jako że fundusze mam ograniczone, wolałbym zaoszczędzić na coś innego (czyt. Lancaster w 1/72 ) Mimo wszystko jest to żenujące bo modele tej firmy nie należą do najtańszych. Dokładnie. Pamiętam, że dałem za ten model już po zniżce dla stałego klienta około stówy. Jednak następnym razem trzeba będzie wybierać sprawdzone firmy... Nigdy więcej samolotu od Trumpka pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 5 Września 2009 Share Napisano 5 Września 2009 Myślę że bardziej zamaskujesz owy brak nie przez dorabianie plastiku od końca, tylko przez rozcięcie gdzieś ok 2/3 długości i wstawienie tam odpowiedniego elementu. Uważam że w taki sposób bardziej ukryjesz brak i zrobisz dodatek bardziej podobny do tego oryginalnego elementu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 5 Września 2009 Autor Share Napisano 5 Września 2009 Hmmm, też dobry pomysł w sumie Dzięki afruch Tylko że i tak będę musiał dorabiać to ożebrowanie... a chyba lepiej dorobić do końca, bo forma nie jest 'ściśnięta', a za krótka... zobaczymy. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 5 Września 2009 Share Napisano 5 Września 2009 Widać, że ta druga część też niedolana jest. Co do rozcinania części w środku to może być problem bo jak wstawisz kawałki to obie przegrody nie będą miały takiego samego wyglądu. Zrobi się przesunięcie w detalach. Najlepiej jednak dosztukować samą końcówkę. Na upartego można zrobić odcisk lewej i prawej strony końcówki w jakiejś masie. Zalać czymś a po wyschnięciu skleić połówki i wkleić do przyciętej oryginalnej części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 5 Września 2009 Autor Share Napisano 5 Września 2009 Co do rozcinania części w środku to może być problem bo jak wstawisz kawałki to obie przegrody nie będą miały takiego samego wyglądu. Zrobi się przesunięcie w detalach. Najlepiej jednak dosztukować samą końcówkę. I tak właśnie zrobię. Dzięki Widać, że ta druga część też niedolana jest. Ano jest, jest.. ale tym się akurat nie przejmuję, bo upchnąłem i zaszpachlowałem więc powinno być git ;P Poza tym i tak luk będzie zamknięty... pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 7 Września 2009 Autor Share Napisano 7 Września 2009 Dobra, zrobiłem: Fajerwerków nie ma, ale ja jestem zadowolony Te 'plamy' po kleju to tylko ślady, spokojnie wszelkie naddatki usunięte. Oczywiście zostało poszpachlować wszelkie dziury tam, gdzie przegroda nie przylega do podstawy i wkleić jeszcze jakiś klin na samą końcówkę, coby się łatwiej szpachlowało, ale to pikuś Tak więc pierwszy schodek mam za sobą, mam nadzieję, że więcej ich nie będzie pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 7 Września 2009 Share Napisano 7 Września 2009 Dla mnie bardzo ładnie Zwłaszcza że to duże nie jest, masz u mnie piwo :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 7 Września 2009 Share Napisano 7 Września 2009 Kulturka Nie chcę zapeszać, ale podejrzewam, że jeszcze kilka niespodzianek Cię w tym zestawie czeka :/ Ale dasz rade pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 8 Września 2009 Autor Share Napisano 8 Września 2009 Dla mnie bardzo ładnie Kulturka Dzięki! Nie chcę zapeszać, ale podejrzewam, że jeszcze kilka niespodzianek Cię w tym zestawie czeka :/ Tak patrzyłem po częściach i przeglądałem etapy montażu i myślę, że jeśli jakieś problemy będą, to najprawdopodobniej będzie to kabina tylnego strzelca Trumpek tak to pogmatwał, że nie wiem, czy mogę najpierw wkleić, czy najpierw pomalować Co do reszty rzeczy już zrobionych, to jeśli w najbliższym czasie największy młodzieżowy demotywator (szkoła :/ ) mnie niczym nie zaskoczy, to powinienem dać jakieś sensowne fotki pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 8 Września 2009 Share Napisano 8 Września 2009 Trumpek tak to pogmatwał, że nie wiem, czy mogę najpierw wkleić, czy najpierw pomalować Daj skan tego fragmentu instrukcji to pomożemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 14 Września 2009 Share Napisano 14 Września 2009 Coś na wzorzec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 14 Września 2009 Autor Share Napisano 14 Września 2009 Nie przekonują mnie końcówki łopat na żółto... a tak to może coś podpatrzę. Na warsztacie na razie cicho bo mnie jakoś wena opuściła (ma to związek z masakrycznym malowaniem ożebrowania i oczywiście żeby zrobić krok wprzód muszę zrobić dwa w tył ) Poza tym mój aparat 'wybył' na wycieczkę i wróci w sobotę dopiero. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi