TankRed1070 Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 (edytowane) Nudy nudy Szanowni Państwo! Kilka modeli rozgrzebanych a ja postanowiłem rozgrzebać jeszcze jeden w poszukiwaniu mocnych wrażeń. Taki: Inbox jest dostępny na stronach ACE: http://www.acemodel.com.ua/?p=model&id=221&s=&l=en Pudełkowe malowania co prawda są ciekawe ale mnie się zachciało czegoś naprawdę egzotycznego, czegoś, czego na tym forum jeszcze nie było. Był jakiś pojazd z wojny w Rodezji? Nie? To będzie!!! Wybór padł na jeden z wozów używanych przez "Black Devils" pod koniec lat '70 ubiegłego stulecia. Konkretnie będie to ten: A tak wyglądały pojazdy 'Black Devils' w całej okazałości: Dokumentacji jest na szczęscie sporo, a gdyby ktoś chciał poczytać (po polsku) co nieco o zapomnianej wojnie w rodezji to polecam następujące artykuły: http://historieodklamane.salon24.pl/98703,dramat-rodezji http://historieodklamane.salon24.pl/98704,dramat-rodezji-cz-ii Ale do rzeczy; pojazd, który chcę zbudować to AML-90 Eland - południowoafrykański klon francuskiego Panhard-a. Różni się oczywiście w szczegółach więc jako stary modelarski masochista bardzo się z tego cieszę. Co do prac, wygląda to na dzś tak: początki dłubania: Drzwi wycięte bo oczywiście będzie kawałek wnętrza. Przód wieży przeszedł mały tuning bo nie za bardzo zgadzał się z oryginałem. Boczne wloty powietrza wyposażyłem w siatki: Niestety okazało się że w Eland-zie troszkę inaczej to wygląda. Po przeróbkach i wymianie pokryw na blaszane wygląda to tak: A tu poprawiony kadłub, gotowa podłoga. Całość jako tako poszpachlowana i wyszlifowana: Sporo czasu kosztowało pocienianie błotników i "wyprowadzanie" kątów prostych ale zaczyna to jakoś wyglądać... A tu "przymiarka na sucho" Problem: OPONY: te używane w Rodezji mają inny wzór bieżnika niż francuskie. Brak mi pomysłu czym to zastapić. W ostateczności zostawię zestawowe ale może macie jakiś pomysł na zamiennik? Pozdrawiam! Edytowane 27 Września 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Jastrzębski Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Armia rodezyjska to wdzięczny i kolorowy temat. Mnie osobiście marzy się T55 ( z resztą polskiej produkcji ) z operacji Quartz. Co do samego modelu - widze że strugasz wóz opancerzony z kostki mydła. Ciekawe wyzwanie. Ta lufa to jakiś koszmarek ;/ Browninga z kołyską będziesz miał w Willysie Airfixa. Panopka z Quada Italeri wywal, plastelinowy ludek nie upiększy modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Jakub, dzięki. 1. Z tej lufy chyba da się coś wystrugać. Ten biały plastik znacznie gorzej wychodzi na zdjęciach niż w rzeczywistości. 2. Ludek z Italki robi jako skala. W swoim czasie przyjdą inni ;-) 3. Lepszego browninga znalazłem w greryhoundzie italeri tylko kołyskę trzeba będzie wystrugać. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 No nareszcie się doczekałem twojego warsztatu Słyszałem już od jakiegoś czasu, że będziesz szykował tego malucha z wielką lufą Kubek z kawą w ręce i podziwiam i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Jastrzębski Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Swoją szosą, mam 3 modele ACE i musze przyznać że jest pewna prawidłowość - pojazdy niemieckie są sklejalne bez zbytniego zadęcia ( mam Kfz. 17 który jest bardzo ładnym modelem), tymczasem nieniemieckie wyglądają jak strugane z mydła... z haubicy 105mm ( US ) to może z 5 elementów użyje, o Dingo nawet nie wspominam, chcąc budować model z otwartym przedziałem załogi doszedłem do wniosku że najlepiej będzie model wykonać od podstaw i kupić koła z ModelTransu... Co do M1919, masz jakikolwiek pomysł na kołyske? Wykonanie tak filigranowego detalu od podstaw średnio mi się widzi ( zwłaszcza jeśli miałbym ich robić więcej, a z 5-6 na pewno potrzebuje do swoich modeli ), zaś w formie blaszki widziałem ten element tylko w zestawie Parta do Staghounda. BTW: Oglądnij koła od Staghounda RPMu, bieżnik mają nieco inny, ale są z twardego plastiku więc łatwiej o poprawki niż na gumiakach ACE, a felgi chyba nie są bardzo różne ( ew można wyfrezować felge i wstawić tą z ACE ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Swoją szosą, mam 3 modele ACE i musze przyznać że jest pewna prawidłowość - pojazdy niemieckie są sklejalne bez zbytniego zadęcia ( mam Kfz. 17 który jest bardzo ładnym modelem), tymczasem nieniemieckie wyglądają jak strugane z mydła... z haubicy 105mm ( US ) to może z 5 elementów użyje, o Dingo nawet nie wspominam, chcąc budować model z otwartym przedziałem załogi doszedłem do wniosku że najlepiej będzie model wykonać od podstaw i kupić koła z ModelTransu... Ciekawe co piszesz. Do pudełek z ich niemcami nigdy nie zaglądałem ale może tak być chociażby z tego powodu że są to późniejsze modele. Co do M1919, masz jakikolwiek pomysł na kołyske? Wykonanie tak filigranowego detalu od podstaw średnio mi się widzi ( zwłaszcza jeśli miałbym ich robić więcej, a z 5-6 na pewno potrzebuje do swoich modeli ), zaś w formie blaszki widziałem ten element tylko w zestawie Parta do Staghounda. Nie mam jeszcze pomysłu ale pewno w swoim czasie się pojawi. U mnie o tyle łatwiej że mam jedną do wykonania (na razie...) BTW: Oglądnij koła od Staghounda RPMu, bieżnik mają nieco inny, ale są z twardego plastiku więc łatwiej o poprawki niż na gumiakach ACE, a felgi chyba nie są bardzo różne ( ew można wyfrezować felge i wstawić tą z ACE ). Właśnie nad wyfrezowaniem dumam. Mam koła z greyhound-a ale mają nieco inny kształt opony. Przyglądnę się temu Staghound-owi Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Kibicuje i cos musze dodac: kola z RPM-u o jakies 8 mm w srednicy za duze. Kola w plaskiku z takim profilem (na skos) jest ciezko. Jedyne ktore ewntualnie mialyby szanse to z Retrotank (Retromodel) do Bedforda. Profil jest troszeczke drobniejszy. Szerokosc o jakis 1-2 mm mniejsza. Ja w takich przypadkach rozcinam na dwie polowki i dokladam krazek o odpowiedniej srednicy. Ten model i wersje APC oraz Dingo mam tez od pewnego czasu na warsztacie (tak pomiedzy nastepnymi"matkami") i powiem ze jedyna zaleta ACE jest ciekawosc oferowanych modeli. Co do jakosci pojazdow z Wehrmachtu, to probowales Jakubie sklejic 1 tonowke ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 19 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2009 pioter, po dzisiejszych przemyśleniach chyba "wydziergam" jerno ręcznie i sklonuję. Jak będę wiedział co i jak zrobić to odezwę sie do Ciebie na priv-a w kwestii klonowania. Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Widzę, że przednie nadkola są nieco biedne. Możesz dać foto tyłu pojazdu - ciekawią mnie światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 19 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Widzę, że przednie nadkola są nieco biedne.Możesz dać foto tyłu pojazdu - ciekawią mnie światła. Zdjęć "odtylcowych" na lekarstwo bo "żurnaliści" wolą od przodu To jedno pochodzi ze strony: http://www.primeportal.net/tanks/jean_thomas_rembert/aml-90/ Co do świateł to ACE dało je w wersji fototrawionej więc nie ma bólu. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 20 Sierpnia 2009 Share Napisano 20 Sierpnia 2009 Tak patrze na ta fotke, i wydaje mi sie ze ACE dalo za szeroke opony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 20 Sierpnia 2009 Share Napisano 20 Sierpnia 2009 TankRed + ACE = Następny Pokaz Masochizmu Oczywiście takiego w najlepszym wydaniu, po którym nam szczęki poopadają Swój pojazd chcesz załadować bagażami tak jak te na zdjęciach? Pozdrawiam i powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikichomik Napisano 20 Sierpnia 2009 Share Napisano 20 Sierpnia 2009 pioter,po dzisiejszych przemyśleniach chyba "wydziergam" jerno ręcznie i sklonuję. Jak będę wiedział co i jak zrobić to odezwę sie do Ciebie na priv-a w kwestii klonowania. Dzięki i pozdrawiam. E co do klonowania mam tu jakąś taką stronkę, podeśle ci na maila A ja nie mam ochoty się uczyć tej pierońskiej historycznej Dłubie w garażu, dłubie przy modelu, czasem coś poczytam, ale mam ponoć jeszcze 4 tygodnie, to teraz jak narazie powolutku do przodku rozdział po rozdziale na luzie:) A co do twojej kostki mydła: po co zaczynasz kolejnego brzydala! Skończ najpierw te bliskowschodnie mastodonty i mutanty a nie ruszaj tej bryły... Czytając twoje posty też wpadłem na pomysł o sklonowaniu opon... Za chwile Ci to wyślę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 20 Sierpnia 2009 Share Napisano 20 Sierpnia 2009 Tak wygladaloby kolko od Bedforda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 20 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2009 Tak wygladaloby kolko od Bedforda Bieżnik prawie idealny ale chyba deczko za duże? Możesz podać jego wymiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 20 Sierpnia 2009 Share Napisano 20 Sierpnia 2009 Srednica 13,9 x 3,4 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 20 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2009 O! ten sam rozmiar. Warto się zastanowić. Dzięki. Widzę że też go rzeźbisz. Cieszę się że nie jestem sam! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 20 Sierpnia 2009 Share Napisano 20 Sierpnia 2009 Zbyszek, jesli stwierdziłeś, że koła od Bedforda się nadają to mogę Ci podesłać jeden komplet z zestawu (kupiłem żywiczne). jakby co to pisz/dzwoń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 20 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2009 Dzięki Andrzeju. Właśnie dziś zacząłem rzeźbić "matkę". Nigdy czegoś takiego nie robiłem i wydaje się to niemożliwe.... Ale kiedyś trzeba zacząć... Jak polegnę to się zgłosze po koła z Bedforda. DZIĘKI!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 21 Sierpnia 2009 Share Napisano 21 Sierpnia 2009 Radze na pasku a pozniej owinac. Przechodzilem ten koszmar przy M3 75 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 27 Września 2009 Autor Share Napisano 27 Września 2009 Dziś wielki dzień: zakończyłem wstępne formowanie opony-matki: Oczywiście trzeba jeszcze ją "dopieścić": poszpachlować i doszlifować gdzieniegdzie ale to już szczegóły. A tak wygląda wstępna przymiarka do pojazdu: Jest nieźle ... Zyć mi to nie dawało. Wreszcie można odetchnąć spokojnie... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonoece Napisano 28 Września 2009 Share Napisano 28 Września 2009 Whaoouh Co działa na tych kołach! Bravo ale masz racje, asa te są zbyt duże Really good work, but necessary! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 28 Września 2009 Share Napisano 28 Września 2009 tylko pamiętaj, żeby odlać ze sto sztuk i wystawić na Alle...o :-) w każdym razie do Benedyktynów Cię przyjmą jakby co.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 28 Września 2009 Autor Share Napisano 28 Września 2009 nonoece: sorry I don't get your point.. probably due to translation... could you say it again but in english? nonoece: nic z tego nie rozumiem. Możesz to jeszcze raz napisać po angielsku? Andrzej_LK: Dzięki. Nie wiem czy ktoś by to kupił. Skoro przez tyle lat więksi ode mnie tego nie wydali... ale dla znajomych zawsze się znajdzie ;-) Spoko nie taki diabeł straszny. Za to się przekonałe że DA SIĘ! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonoece Napisano 28 Września 2009 Share Napisano 28 Września 2009 No problem. Hi again. I said that you made a really good work with your wheel, and it was necessary due to original big Ace. "Bravo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi