Skocz do zawartości

Pz. Kpfw. I Ausf A; Attack 1/72

mnowogro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

korzystając ze świeżych informacji na temat dopiero co wypuszczonej jedynki ausf B, w miłym sklepiku obejrzałem dokładnie wypraski jedynki Ausf A, zrobnionej przez Attack. Ku mojemu miłemu zdumieniu, model który trzymałem w łapkach miał bardzo miłe wypraski, bez wielkich nadlewek, jam skórczowych czy też widocznych ułomności utworzonych przy produkcji.

No to zaczynamy, na początek mały in-boxik:

Duże pudełko, duża cena, 46 zł.

PICT0044.JPG

W pudełku pustki ;) wielka instrukcja, niewielkie rameczki z PS, woreczek z częściami z żywicy oraz mała kalkomania.

PICT0050.JPG

Instrukcja dla ludzi lubiących poszperać o wozie który robią ;)

PICT0051.JPG

ale dość czytelna

PICT0052.JPG

kalkomania:

PICT0057.JPG

rameczki:

PICT0053.JPG

PICT0054a.jpg

naprawdę niewielkie nity - czy da radę to odsłonić w malowaniu?

PICT0054.JPG

PICT0056.JPG

Całkiem ładne gąski, oraz żywiczne osłony tłumików, zestaw saperski i ine drobne elementy.

PICT0060.JPG

PICT0061.JPG

PICT0062.JPG

Jeszcze nie wiem w jakim malowaniu zrobię wozik, ale marzy mi się jakieś w malowaniu dwubarwnym, sprzed II WW.

Poszukam też jeszcze czy wozy takie były w Afryce.

Poszukam też jeszcze czy wozy takie były w Afryce.

Były i w razie co służę fotkami. Zrób DAK, to najciekawsza "odsłona" malarska jedynek. Ten zestaw mógłbyś łatwo przerobić na afrykańskiego Flammpanzera I (jedyny problem to kalki). Widzę, że dali wspólną wypraskę do kilku wersji specjalistycznych. Można by z tego zrobić Befehla I A lub Munitionschleppera... W każdym razie ładnie oddali fakturę ryflu na błotnikach i te mikronity. Narzędzia OK, elemnty ukałdu jezdnego śliczne. Te kalki przypominją mi oznacznenia DAK ...

Tylko cena jest horendalna jak na 72 ...

P.S. Jakkolwiek go nie zrobisz, wywal plizzz przednie końcówki błotników. One nie pasują do bryły jedynek.

Właśnie poszperałem po dysku i znalazłem kilka fotek Ausf A z Afryki

I rzeczywiście też bez błotników przednich też występował

Niestety, jedyne rzeczy które nie wyglądają ładnie, to osłony wizjerów - akurat w Italce te elementy wyglądały porządnie

No cóż, koszt produkcji tej zabawki jest niewielki, kartonik dość tani, ale części żywiczne pierwsza klasa. Karabiny miodzio! Szkoda że na błotnikach zostały odlane łopaty i reszta... No i Wizjery mogły by być oddzielnymi częściami. Byłby wypasik

No to powoli raczkuje.

Przy sklejaniu wanny warto zwrócić uwagę na przednią płytę, wymaga odrobiny szpachlowania (wykonałem to za pomocą kleju) oraz wcześniejszego przypasowania - odrobina pilnikowania tu i tam.

Układ jezdny sklejał się bardzo dobrze, i w miarę równo wyszedł.

PICT0001.JPG

PICT0002.JPG

Niestety osłony wizjerów na wieży nie wyszły z formy zbyt ładnie, więc spróbuję je dorobić.

Poniżej poobcinane z osłon wieża i kadłub, oraz powycinane z kawałka plastiku osłony. Odpowiedni kszałt spróbuję wymusić zaostrzonym śrubokrętem.

PICT0003.JPG

Najpierw wyciąłem odpowiednich kształtów prostokąt, rogi zaokrągliłem, ostrzem skalpela wykonałem szczelinę, a następnie ostrzem śrubokręta wygiąłem, poprzez wgniatanie w warstwę papieru.

PICT0004.JPG

PICT0005.JPG

Chyba ciut za duże wyszły, ale to nie szkodzi.

Teraz jedziemy z nitami.

Dobrze, że nie robisz wnętrza . Do osłon wizjerów mam tylko 2 "ale" - narożniki zbytnio zaokrągliłeś (szpachla da radę, choć może makro za bardzo powyciagąło te detale i w realu są oki). Wytrasuj szczeliny obserwacyjne. Nie muszą być "na wylot", wystarczy głębsza linia i punktowy łosz, żeby później ładnie te szczeliny wyciagnąć.

Jakie nity chcesz dorabiać? Jednym z podstawowych wyróżników wersji A od B jest to, że A miała śrubowane osłony wizjerów (śruby wpuszczone, zlicowane z płytą, więc przy tej skali niewidoczne), zaś B nitowane (nity rozmieszczone tak samo jak śruby w A). Jeśli już porobiłeś osłony wizjerów, to pomyśl o brakującej rynience p.deszcz. nad głównym wizjerem kierowcy. No i spawy - widzę na razie tylko kilka...

Nie chcesz się zmierzyć z wykonaniem od podstaw amortyzatorów pierwszych kół jezdnych?

P.S. Ten Attack ma w swojej ofercie tylko warianty na bazie Ausf. A, czy Ausf. B też robi?

P.S. 2 Zetnij te 2 odbojniki z górnej płyty wieży i przeklej je na listwę mocujacą jarzmo (tą krawędź przed odbojnikami). Attack w z łym miejscu zrobił te detale.

Witam!

Ku mojemu miłemu zdumieniu, model który trzymałem w łapkach miał bardzo miłe wypraski

Ponieważ miałem okazję poprzyglądać się w realu wypraskom trudno mi się do końca zgodzić z tak entuzjastyczną oceną tego zestawu .

Po krótce to uzasadnię: niewątpliwie na tle innych produtów "Attacku" wypada korzystnie. Brak jest również konkurencji na rynku modeli plastikowych (jest chyba jeszcze tylko żywica "Modelltransu"). To plusy dodatnie .

Plusy ujemne to:

- wykonanie razem z błotnikami narzędzi - ciężko coś z tym zrobić ze względu na fakturę błotników .

- mieszane materiałowo gąsienice: mam spore wątpliwości co do takiego rozwiązania, chodzi mi o połączenie ich w całość i uzyskanie ich charakterystycznych zwisów, możliwe jednak że akurat ten "patent" się tutaj sprawdzi .

- koła mają coś za obłe krawędzie bandaży, ale może da się to skorygować obróbką

Moje zastrzeżenia to efekt jedynie malkontenctwa wynikającego z ceny zestawu i to tego "uboższego", bez "flaków" , tak poza tym to bardzo chętnie sobie popodglądam tn wątek bo bardzo mnie ten karaczan mimo wszystko nęci , tak więc życzę powodzenia przy budowie.

Pozdrawiam!

Będzie jednak w malowaniu trójbarwnym - znalazłem dość ładne zdjęcie:

Pz%20I%20w%20kamuflazu%203barwnym.jpg

Może ktoś może podrzucić inne fotki trójbarwnego kamuflażu?

Jakie to mają być odcienie?

@Kazio

Masz rację, wizjery ciut za bardzo przyokrągliłem. Jeszcze pomyślę czy poprawiać, czy też zostawić. Co do szczelin, to są - tylko że na tych fotkach ich nie ukazałem.

Amortyzatory - nie, model ma być relaksacyjny

Czy Attack produkuję też wersję B? Wg ich strony jeszcze nie, ale za to w produkcji będzie Flammpanzer I - jak podpowiadałeś na samym początku dyskusji.

Odbojniki poprawię.

@ Temir

" wykonanie razem z błotnikami narzędzi - ciężko coś z tym zrobić ze względu na fakturę błotników" - masz rację, w sumie to kuriozum, że w tym samym zestawie są najładniejsze lufy żywiczne, a jednocześnie taki glut jak te łopaty...

"- mieszane materiałowo gąsienice: "

Gdyby były w całości żywiczne, to byłby niezły wypasik, właśnie obrobiłem te zywiczne półkola i jest to bardzo ładnie wykonane. Plastikowe nieco odstają, ale zapodam fotki z etapów łączenia. Poczekajmy.

Co do kół, to jak zwykle - trzeba nieco przejechać pilniczkiem lub ostrzem i jest gites

Mam jedną fotkę tego tritonu z jakichś manewrów, ale nie wiele wniesie... Pewne odcienie to panzergrau i kolor podobny do rotbrauna, coś jak minia. A jaki ma być ten trzeci, nie wiem . Można by to sprawdzić patrząc na kolory proponowane przez DML'a w jego Ausf. A (1:35), tam chyba przewidzieli kalki do tych przedwojennych wozów...

w produkcji będzie Flammpanzer I

O, to fajnie, choć wystarczyłoby wymienić prawą lufę MG na igłę od strzykawki i konwersja gotowa.

kolor podobny do rotbrauna, coś jak minia.

Tutaj bym jednak polemizował. Ten odcień to wg moich informacji szedł w schokoladebraun (czy jak to się zwało).

Widzę, że produkt taki acepodobny. Narzędzia to rzeczywiście takie trochę glutki, ale z drugiej strony są spawy....

Widzę, że produkt taki acepodobny. Narzędzia to rzeczywiście takie trochę glutki, ale z drugiej strony są spawy....

Za jakością plastiku jest różnie, trzeba zajrzeć do pudła co tam drzemie sobie. Ale w dodatki żywiczne wymiatają - bardzo ładne.

Obejrzałem sobie ofertę Attacku w postaci żywicznych dodatków i modeli - jest tego trochę niezłego stuffu w 1/72. Ktoś wie, w jakim czeskim netowym sklepie można obejrzeć ich ceny?

Witam!

Ktoś wie, w jakim czeskim netowym sklepie można obejrzeć ich ceny?

http://www.modelimex.cz/

Narzędzia to rzeczywiście takie trochę glutki, ale z drugiej strony są spawy....

Spawy jest zdecydowanie łatwiej dorobić niż zrobić coś sensownego z tymi tutaj narzędziami

Pozdrawiam!