Skocz do zawartości

BTR-152 wóz inzynieryjny 1:35 [Skif+Eduard+scratch]

stroju

Rekomendowane odpowiedzi

Wojtek będzie jeszcze sklejał przecież T-64 ze SKIFA.

Nic o tym nie wiem .....

Następny będzie Stryker MGS... na razie starczy skifów..

Dziś sobie dalej kontynuowałem prace:

BTR-152027.jpg

BTR-152028.jpg

BTR-152029.jpg

silnik i chłodnica oczywiście jeszcze nie przyklejona...

Ha a jednak były niebieskie, dzięki pomocy Barthassa, który podesłał odpowiednią stronę z malowaniami pojazdów libańskich: KLIK

Z tego co napisali malowali swoje pojazdy na niebiesko, gdyż ich teren jest pełen wzgórz, i gdy niebieski pojazd stoi na jego szczycie maskuje się na tle nieba...

W ogóle mieli bardzo ciekawe wzory kamuflażu.

Co do mojego modelu to na razie jest przerwa na dokończenie artykułów...

Stroju .ZE stronki nie wynika ze ten typ byl malowany na niebiesko. Raczej pojazdy pogotowia technicznego po szczytach nie jezdzily. predzej chowaly sie po dolinkach i krzakach , bo tam przede wszystkim zakladano bazy remontowe .Tak ze bym optowal za piaskowym malowaniem ,wydaje mi sie wlasciwsze.

Hmmm oglądają dalej ta stronkę natkąłem się na dwa niebieskie pojazdy, które popierają moje zdanie:

Niebieski halftrack z kompresorem, jest to raczej wóz zabezpieczania technicznego:

compressor.jpg

KLIK pod koniec strony.

I jasno niebieska ciężarówka holownicza:

Image4.jpg

KLIK pod koniec strony.

Jakoś większych zdjęć na razie nie, mam nadzieję że rzucą trochę światła na mój pomysł...

Poza tym jak zrobię niebieską to łatwiej będzie się odróżniała od twojej...

Juz to widac ze modelik wyjdzie cymesik.

To będziesz miał okazję zobaczyć na konkursie w Listopadzie (tak, bo zapomniałem kiedy dokładnie?). Mam plan ukończyć go przed tym konkursem... i będę miał 3 nowości: Szyłkę, Merkavę i to... Szyłka na wykończeniu, po niej zabiorę się znowu za BTRa....

ALe piękny ten model, oglądam każde zdjęcie z relacji, normalnie zszokowany jestem!

Bardzo mi się podobają twoje wynalazki!

Oby tak dalej!

A co do koloru niebieskiego.

Zauważyłem, że niektóre czołgi 2WŚ strony alianckiej miały malowanie piaskowo - błękitne. To też raczej nie przypadkowe....

http://www.anticsonline.co.uk/l.aspx?k=23604 tutaj przykładzik, czyżby było to związane ze w nocy na piasowych równinach lepiej się maskuję ten niebieski?

Zauważyłem, że niektóre czołgi 2WŚ strony alianckiej miały malowanie piaskowo - błękitne. To też raczej nie przypadkowe....

tutaj przykładzik, czyżby było to związane ze w nocy na piasowych równinach lepiej się maskuję ten niebieski?

Chodzi żeby nie wyróżniały się na tle nieba... jak ukażą się na horyzoncie, podobno bardzo skuteczne...

tutaj przykładzik

Nie za daleko szukałeś? : KLIK

Szyłka gotowa, na zachętę jedna fotka, warsztat i reszta fotek w Super Modelu, jednym z następnych numerów (tak to jest jawne zagranie marketingowe i reklama ) :

ZSU-23Shilka063.jpg

Niestety od BTRa odrywa mnie ten cudak, nie mogłem się powstrzymać przed zaczęciem, ale warsztat założę jak będę malował, bo od opisu sklejania nikt nie zmądrzeje, żadnej walorki, wszystko pasuje jak ulał, chyba raz coś tam piłowałem:

Zakupy008.jpg

Postaram się przymusić do prac nad BTRem, mam już fotki silnika, to może coś ruszę....

Stroju .Poszperalem w swoich materialach i rzeczywiscie rozne odcienie niebieskiego byly dosc popularnym kolorem maskujacym. Swoja droga zwroc uwage na odbicia farby na pojezdzie,wyjdzie Ci ze jednak orginal byl malowany na piaskowo, a niebieski to sprawka muzeum.

Szyłka gotowa, na zachętę jedna fotka, warsztat i reszta fotek w Super Modelu, jednym z następnych numerów (tak to jest jawne zagranie marketingowe i reklama ) :

Będę nieskromny i powiem, że moja Szyłka pomimo iż jest cała zielona to nie gorzej się prezentuje......