Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mianowicie film Sahara 1943 z Humphrey-em Bogart-em

siem.a gdzie ta sciagnales,sa napisy?

• Odpowiedzi 82
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

dweler, jak znam życie, zaraz ktoś palnie kazanie na temat własności intelektualnej i piractwa

Napisano

dweler- napisz do mnie na gg albo na pw, ale to póżniej bo nie jestem u siebie w domu . A o ile się nie mylę osoby które ściągają filmy nie są przestępcami (dopóki trzymają film na dysku--jeżeli na płycie to już są ). Piratem jest osoba która udostępnia ten film.

Napisano

Ile ja przesiedziałem na "stop-klatce" żeby zobaczyć jakie nr miał czołg , ale w końcu mam. U.S.A W 304.512 no i oczywiście białym wymalowane LULUBELLE. No właśnie. W sprawie farby i koloru zastanawiam się jaki dać kolor na czołg, bo nie jest ani khaki(przynajmniej tak mi się wydaje), ani w kolorze piaskowym i w jakim kolorze nr. boczne pojazdu(pewnie zrobię w czarnym, ale widziałem też w białym{{ biały odpada }} i niebieskim). Pozdrawiam

P.S.

Prosiłbym moderatora o zmianę w temacie. Mianowicie wykasować słowo Grant a pozostawienie Lee...o ile to możliwe.

Napisano

Chciałbym jednak się Was poradzić. jakie malowanie zastosować. Na filmie ciężko stwierdzić. W sklepie modelarskim mi poradzili żebym pomalował na piaskowy, ale nie jestem do końca przekonany do tego koloru. Zresztą wytłumaczę dlaczego. Mianowicie w filmie występują żołnierze brytyjscy i jak wiadomo w walkach w afryce mieli oni mundury w kolorze piasku a jak stoją (na filmie) obok czołgu to M3 jest przy nich jak prawie czarny(a oni są jasno-szarzy. Wiem że moje tłumaczenie jest na tzw. "chłopski rozum" ale chciałem jakoś Wam to przedstawić. Dla wyjaśnienia krótki odcinek z filmu z bohaterem (M3 Lee) i czołgistami LULUBELLE.

http://www.youtube.com/watch?v=EU2EzNKXOzw&feature=related

Proszę o odp.

Napisano

Jak chcesz zrobic wersję amerykańską, to one były oliwkowe, czasami jakieś piaskowe lub szare plamy. Ale na afrykańskim słońcu szybko blakły i do tego ten kurz .

Napisano

Dzięki Skoti . No to LULUBELLE będzie oliwkowa. Dodam jeszcze troszkę fotek.

>>Na tych dwóch plakatach widać kolor czołgu (oliwka lub khaki)<<

4b1a1eed7037caa1.jpg

b1875b21f17a3648.jpg

Tu jeszcze dwa plakaciki :

b6ffc4c1c2b431d1.jpg

456fe4979d4c90ad.jpg

A tu zdjęcia z kręcenia scen :

e6ff939c6f39fb16med.png

1a24d9573b86ca44med.jpg

45f6ea74a662139cmed.jpg

Zdjęcia czołgu którego tak dawno nie pokazywałem wrzuce jutro jak tylko słonko zaświeci

Napisano
Prosiłbym moderatora o zmianę w temacie. Mianowicie wykasować słowo Grant a pozostawienie Lee...o ile to możliwe.

Edytuj swojego pierwszego posta w tym wątku. Wtedy możesz zmienić też treść tematu.

Napisano

Dobra i kolejne zdjęcia.

Części przygotowane do lakierni

547073999af6f126med.jpg

Wnętrze wieży

5ba99ee9dd2761a1med.jpg

Wnętrze

85186dcef4ba674cmed.jpg

Starałem się pozostawić jak najwięcej otwartych włazów żeby coś było widać w środku, ale i tak za dużo nie będzie. Dlatego wyciąłem nawet okienko w wieży.

99158051bfb6d63dmed.jpg

I teraz uwaga. Jak Wam się podoba na razie. Za dużo, w sam raz czy może za mało kużenia??

5771318b80035ef0med.jpg

30f196ad0f987977med.jpg

60db98384876c358med.jpg

Proszę o opinię

Napisano

Wyczytałem w pewnej książeczce że M-trójki używane były też w ZSRR gdzie były znane jako "Groby dla sześciu braci" :P taka mała ciekawostka.

Napisano

Powiem tak. Chyba wszystko Sherman-o podobne było jeżdżącą trumną. Za to ja gdzieś wyczytałem że M3 jak dostał większym kal. i jeżeli cała załoga nie zginęła od trafienia to ginęła od poszatkowania przez nity (których w M3 jak wiadomo jest od cholery)

Napisano

afruch Fotki fajne, ale przeczytaj sobie temat od początku i zobaczysz że robię model który będzie odzwierciedlał M3 z filmu Sahara 1943. Więc wszystko co jest w czołgu na filmie mam zamiar przenieść na model. Ale i tak dzięki.

Wracając do modelu. Wygiąłem nawet lewy błotnik tak jak ma na filmie. Troszkę to widać na zdjęciu od spodu. Póżniej dodam zdjęcie porównawcze

P.S.

Ponawiam prośbę o ocenę kużenia.

Napisano

wyczytałem gdzieś że te czołgi były na paliwo lotnicze albo coś w tym stylu i gdy stały z właczonym silnikiem robiły chmurę czarnego dymu i nawet jeśli pocisk przeleciał prze tę chmurę to silnik wybuchał co kończyło zabawe i czołg nie był już do użytku.co oznacza że np.rura wydechowa powinna być zakurzona i to bardzo

Napisano
robię model który będzie odzwierciedlał M3 z filmu Sahara 1943

Robisz Granta, a w filmie jest Lee.

Bo dzięki drugiemu zdjęciu wiem jak powinny "wisieć" gąski

Nie sugerowałbym się drugim zdięciem, czołg na nim ma najprawdopodobniej zerwana gąsienicę. W sprawnym jest bardziej napięta.

Pozdrawiam.

Napisano
Nie sugerowałbym się drugim zdięciem, czołg na nim ma najprawdopodobniej zerwana gąsienicę. W sprawnym jest bardziej napięta.

Pozdrawiam.

Dokładnie. Napięcie gąsek jest u Granta identyczne jak w wczesnych Shermanach a z nimi fotek i ich układem jezdnym jest od groma, wiec można sobie łatwo znaleźć wzór ;p

Napisano

Robisz Granta, a w filmie jest Lee.

Już nawet temat poprawiłem. Model jest Grant ale posiada też części żeby zrobic Lee i to właśnie Lee robię. mart72 wiem że w filmie jest Lee,już do tego doszliśmy(nie po to studiowałem cały film). Tak to bym tylu zmian nie powprowadzał jakbym robił Granta ... w sumie to bym nic nie zmienił. A więc po raz kolejny mówię/piszę jakby nawet ktoś nie wierzył To jest Lee.

A co do gąsek to i może macie faktycznie rację .

Napisano

Już nawet temat poprawiłem. Model jest Grant ale posiada też części żeby zrobic Lee i to właśnie Lee robię. mart72 wiem że w filmie jest Lee,już do tego doszliśmy(nie po to studiowałem cały film). Tak to bym tylu zmian nie powprowadzał jakbym robił Granta ... w sumie to bym nic nie zmienił. A więc po raz kolejny mówię/piszę jakby nawet ktoś nie wierzył To jest Lee.

Ale się zawziąłeś

Model jest Grant ale posiada też części żeby zrobic Lee i to właśnie Lee robię

A które to części?

Napisano

Garant od Lee w zasadzie różnił się tylko wieżyczką dowódcy i typem radiostacji bo angole chcieli swoją wersje a nie amerykańską. W moim posiadaniu jest ciekawy artykuł o Lee/Garancie z fabrycznymi fotkami jak i z późniejszego okresu. Wiec jeżeli kolega Michalw jest zainteresowany to prześle na pw skan o ile mi drukarka znowu psikusa nie strzeli

Napisano

Nie zawziąłem się, po prostu chce zrobic jak najwierniejszą replikę M-3 z filmu. Części które są do zrobienia w zestawie Lee zamiast Granta to te rzeczy które pokazywałem wcześniej czyli np. inne błotniki, układ jezdny, skrzynie na tyle inna krótsza lufa i tak jak wspomniał KARPIU wieża (czyli w sumie dodatek na niej w postaci dod. stanowiska ka-emu). Czyli jednak troszkę tego jest. Żeby wiernie (przynajmniej się tak postaram) odtowrzyc filmową M trójkę tak jak wcześniej też pisałem wygiąłem błotnik i narzędzia porozkładam tak jak ma na filmie. Jak już go pomaluję zacznę wrzuca zdjęcia mojego Lee i LULUBELLE dla porównania.

P.S.

A Wy nadal nie powiedzieliście mi czy tak może byc przykurzony Mig-em czy nie ???

Żebym potem nie przedobrzył tak jak z PzKpfwII i zatopił go w Mig-u.

Napisano
Nie zawziąłem się, po prostu chce zrobic jak najwierniejszą replikę M-3 z filmu

Nie zrobisz, bo inna wieża jest w Grancie.

Napisano
A Wy nadal nie powiedzieliście mi czy tak może byc przykurzony Mig-em czy nie ???

Żebym potem nie przedobrzył tak jak z PzKpfwII i zatopił go w Mig-u.

Może być choć dla mnie ten kolor malowania powinien być jeszcze bardziej wyblaknięty/przetarty.

Nie zawziąłem się, po prostu chce zrobic jak najwierniejszą replikę M-3 z filmu

No to raczej a wykonalne, gdyż posiadasz model "General Grant" z zakładów Pullmana. nawet jak wywalisz osłony boczne to główne różnicę z Lee to: brak wieżyczki dowódcy, odmienny kształt wieży (u Granta jest powiększona, bo Brytyjczycy montowali radio czołgowe w wieżyce)

Dobra skan mi siadł wiec wstawię fotki, jakość nie najgorsza

DSCN5981.jpg

DSCN5983.jpg

DSCN5984.jpg

DSCN5985.jpg

DSCN5986.jpg

DSCN5987.jpg

DSCN5988.jpg

DSCN5989.jpg

DSCN5990.jpg

DSCN5991.jpg

DSCN5992.jpg