afruch Napisano 16 Września 2009 Share Napisano 16 Września 2009 (edytowane) Witam szanowną brać modelarską. Mam problem z pewnym samolocikiem. Położyłem surfacera. Na spód i boki błękit revell #49, na skrzydła i górę szarą mieszankę revell #76 i humbrol #33. Kamuflaż dopełniłem revellem #40. No i żółty na dziobie i ogonie. Jeszcze zostało na boku plamki domalować tylko trochę nie wiem jak. W instrukcji podane były tylko kolory RLM. Strasznie mnie gryzie to malowanie. Z jednej strony mi się podoba bo w miarę ładnie wyszło ale z drugiej strony trochę mi nie pasi bo myślę że kolory strasznie poprzekłamywane. Zmywać czy może być. Wiem wiem filtr wklejony w szalonym pędzie "o jak fajnie". No i jeszcze co to znaczy zafiltrować model wrzucić w filtry o co tu chodzi? Sami oceńcie po fotkach: Jeszcze dwa przeprosiny za zaczęcie warsztatu już na takim etapie prac. I drugie za jakość zdjęć ale nie mam dostępu do aparatu i robione były telefonem. Pozdrawiam Edytowane 17 Września 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
avemark Napisano 16 Września 2009 Share Napisano 16 Września 2009 kolory błędne , żółty nos za długi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 16 Września 2009 Autor Share Napisano 16 Września 2009 , żółty nos za długi Ale tak jest pokazane w instrukcjii, a jeżeli chodzi ci o ten malutki kawałeczek przed śmigłem to on żółty docelowo nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 16 Września 2009 Share Napisano 16 Września 2009 Na tą chwilę nic lepszego nie znajdę ale popatrz tutaj i zastanów się co jest nie tak w Twoich kolorach: http://www.ipmsusa2.org/reviews/Kits/Aircraft/icm_72_bf109e/icm_72_bf109e.htm A z tym pustynnym filtrem to troszeczkę przegiąłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 Zajrzyj też na tęstronę http://hobby.szeroka5.pl/shop_content.php/coID/181/product/Luftwaffe/XTCsid/3a87b04517dac908cd64249f3ca4c2fa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
avemark Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 Chodziło o to ,że żółty sięga aż pod owiewkę.Inne samoloty z tego okresu miały żółty nos do początku skrzydeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 Proszę bardzo może się jeszcze przyda Tek akurat jako jeden z niewielu miał aż pod owiewkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 17 Września 2009 Autor Share Napisano 17 Września 2009 O tym modelu mowa. Ten sam mam w instrukcji. No trudno będzie tak jak jest nie będe zmieniał tylko lekko poprawie i przyciemnię washem. Ale w kwestii malowania to proszę o wyrozumiałość mieszkam w małym mieście gdzie farby modelarskie są w jednym sklepie. I to tylko 3 kolory humbrol pare valejo no i kilka revelli w papierniczym. Więc pomalowałem na te kolory z konieczności że tak powiem. Teraz przeprowadzam się do Gdańska więc takich merytorycznych omyłek raczej nie planuje już popełniać. Dzięki za zdjęcia i linki na pewno okażą się pomocne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kerad Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 Zobacz tę stronkę swojego mesia pomalowałem dokładnie tak jak na zdięciu Na naszym forum zawsze, o ile to możliwe, wstawiamy bezpośrednio zdjęcia zamiast link do nich (ewentualnie miniaturkę, która jest linkiem do dużego rozmiaru) - jest nawet NATO odpowiedni zapis w regulaminie. Poprawiłem Twój post, jednakże usilnie proszę o zastosowanie się do naszych ustaleń. Moderator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kerad Napisano 17 Września 2009 Share Napisano 17 Września 2009 Sorki poprawię się na przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 14 Października 2009 Autor Share Napisano 14 Października 2009 Witam witam. Przez przeprowadzkę na studia nie miałem wogóle czasu nic robić przy modelach. Ale znalazłem troszkę czasu i zwashowałem i pokurzyłem/pobrudziłem messera. Zdaję sobie sprawę że jest mocno brudny, wash jest intensywny ale robię to drugi raz w życiu. Więc myśle że nie jest źle. Samolot ma kilka błędów merytorycznych. Min kolor, filtr oraz układ kamuflażu. Ale po zepsuciu go w ten sposób dostatecznie uznałem że dokończe go najlepiej jak potrafię aby przećwiczyć różne techniki. Oto zdjęcia, zapraszam do oglądania i proszę o komentowanie. Jedno zdjęcie z kombinowania kabiny pilota, Pierwszy raz współpracowałem z blaszkami. No i cała reszta: Tu to co mi jeszcze zostało czyli owiewka: A tu takie małe zestawienie: Na całość tylko brakuje lakieru matowego jak na razie całość błyszczy sie sidoluxem. Jak zwykle jako początkujący proszę o krytykę i porady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyznat Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 Za mocny wash to nie jest pancerka.... Proponował bym uzycie zamiast Czerni Kostnej Brązu Van Dycka jak farba do washa w lotnictwie no i jeszcze pomaluj owiewke....A tak jak na pierwszy raz to naprawde fajnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 To jest 1:72?. Brakuje linii podziału wzdłuż ogona od spodu. Przewody hamulcowe nie były raczej obwijane wokół goleni podwozia(o ile w 109'kach w ogóle występowały), a i same golenie chyba trochę do przodu powinny wychodzić. Co ze swastykami?. Poza tym przyjemnie się prezentuje.. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 14 Października 2009 Autor Share Napisano 14 Października 2009 Za mocny wash to nie jest pancerka No tak też tak uważam, ale po 2 warstwach sido wash się scierał razem z farbą. Farba humbroll/revell a wash to czerń kostna olej dla plastyków. A tak jak na pierwszy raz to naprawde fajnie Drugi.. To jest 1:72? Tak jest. Brakuje linii podziału wzdłuż ogona od spodu A były? Co ze swastykami? Takie kwadraciki były w kalkomanii instrukcji i wogóle wszędzie, mój błąd nie zastanawiałem się nad tym. Przewody hamulcowe nie były raczej obwijane wokół goleni Oderwać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 Pomaluj lufy k-mów na silniku. Gdzie jest maszt anteny i linka? Linia podziału powinna być też na grzbiecie kadłuba za kabiną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 14 Października 2009 Autor Share Napisano 14 Października 2009 Maszt anteny i linka czekają jeszcze na swoją kolej. A lufy ups. byłbym zapomniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 Lepiej oderwać (przewody) Linia wzdłuż kadłuba to charakterystyczna cecha messerschmittow pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi