Turecki Napisano 8 Października 2009 Share Napisano 8 Października 2009 A co byś powiedział na doklejenie na dziobie cienkich pasków "odgromników" jak na załączonym zdjeciu i zrezygnowaniu z obecnych wyrytych lini podziałowych..by niejako zbliżyć do stanu rzeczywistego jak na załączonym zdjęciu poniżej...???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 8 Października 2009 Autor Share Napisano 8 Października 2009 Fajny pomysl, ale na obecnym etapie nie chce mi sie wracac do szpachlowania i szlifowania. Jestem zbyt leniwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 17 Października 2009 Autor Share Napisano 17 Października 2009 (edytowane) Wznawiam prace nad modelem. Dobilem targu z kolega Patyk i mam nowa sprezarke. Przy okazji nowej sprezarki zbudowalem nowy kompresor w wersji full wypas - zawor zwrotny, zawor bezpieczenstwa, wylacznik cisnieniowy , dwa wyjscia jedno regulowane pod aerograf, drugie do pompowania kol, podstawa na kolach itp. Pochwale sie zdjeciem: Niebawem kolejne zdjecia z zbudowy modelu. Edytowane 25 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 19 Października 2009 Autor Share Napisano 19 Października 2009 (edytowane) Model pomalowany. Oslone radaru pomalowalem w koncu bialym z dostakiem tan. Wyszlo calkiem fajnie. Edytowane 25 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 19 Października 2009 Share Napisano 19 Października 2009 Hello. W sumie te odgromniki mógłbyś wkleic na dziobie z cienkiej folii samoprzylepnej, nie było by fajniej ? Ale i tak mi sie podoba. Poczekam az skończysz i rusze ze swoim. Nigdzie nie mogę dostać mechanizmu składania skrzydeł (żywicznego oczywiście) W Polsce nieosiągalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 19 Października 2009 Autor Share Napisano 19 Października 2009 (edytowane) W Polsce nie dostaniesz. Ja kupilem tutaj http://obchod.valka.cz Ok 5 tyg. czekania. Kupilem tez ostatnio u nich kalki i kabine vacu do vikinga. Czekam teraz na nie. Maja tam sporo dodatkow do vikinga (sciagaja to z Hannants). Co do odgromnikow to jak trafie na tasme to moze i wkleje. Silniki skonczone. Edytowane 25 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 12 Listopada 2009 Share Napisano 12 Listopada 2009 Czyżby projekt zmarł? czy przestój w produkcji? Pozdrawiam, Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 14 Listopada 2009 Autor Share Napisano 14 Listopada 2009 (edytowane) Nie zmarl Prace zwolnily bo dostalem maila , ze na kabine i kalki kolejne 4 tyg czekania (a czekam od wrzesnia), wiec sie nie spiesze. Jak narazie modelik tak sie prezentuje: Edytowane 25 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy1123 Napisano 14 Listopada 2009 Share Napisano 14 Listopada 2009 Wygląda bardzo fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 14 Listopada 2009 Share Napisano 14 Listopada 2009 Trochę mocny wash, ale może później sie to jeszcze zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 14 Listopada 2009 Share Napisano 14 Listopada 2009 Model rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 3 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2009 Podwieszone torpedy i zamontowane pokrywy luku bombowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 4 Grudnia 2009 Share Napisano 4 Grudnia 2009 wow...brak słów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 6 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2009 Po 2,5 m-cach oczekiwania na kabine i kalki wreszcie dostalem maila , ze towar gotowy do wysylki. W przeciagu tygodnia powinien do mnie dotrzec. Model wlasciwie na ukonczeniu. Zostalo tylko pomalowac krawedzie tylnych statecznikow (umknelo mi to wczesniej), dokleic silniki i pylony , polozyc kalk i zamontowac kabinke. Wszystko to zrobie jak dotrze przesylka. Nic wczesniej zrobic sie juz nie da. Przedstawiam zdjecia obecnego stanu modelu. Zastanawiam sie czy podwiesic harpoony czy zostawic gole pylony. Sam nie wiem. Jak sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frosty Napisano 6 Grudnia 2009 Share Napisano 6 Grudnia 2009 Jak dla mnie? Harpoony! Strasznie mi się twój S-3 podoba... Tak bradzo, że wczoraj sam kupiłem jednego na E-Bay'u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 6 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2009 Jak dla mnie? Harpoony! Strasznie mi się twój S-3 podoba... Tak bradzo, że wczoraj sam kupiłem jednego na E-Bay'u Dzieki za uznanie. Mozna wiedziec za ile ten viking jaka firma i skala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frosty Napisano 6 Grudnia 2009 Share Napisano 6 Grudnia 2009 Skala? Ta sama (ERTL - a jakże!). W sumie, to kupiłem ES-3A Viking Shadow, ale wypraski są te same co S-3A (dodatkowo dorzucaja osobno elementy do ES-3), więc pozastaje jedynie dokupic kalki... i kokpit... i wnęki podwozia... i balchy... Sam model nabyłem dość okazyjnie - 12 funtów Ale kiedy się za niego wezmę to nie mam pojęcia. Njapierw obiecałem sobie skończyć F-4D, a później albo F-8, albo HH-65... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 14 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2009 Nareszcie otrzymalem dlugo oczekiwana paczke zagraniczna z kalkami i kabina. Paczka przyszla z protokolem poczty polskiej sporzadzonym na okolicznosc stwierdzenia, ze opakowanie paczki zostalo naruszone (odklejona tasma i rozerwane pudelko). Mam nieodparte wrazenie, ze ktos z pracownikow poczty chcial sprawdzic czy paczka nie zawiera czegos wartosciowego. No chyba , ze sluzby specjalne zagladaja do moich paczek . W kazdym razie komisyjnie sprawdzilem , ze w paczce jest to co byc mialo i nic nie zostalo uszkodzone. No wiec fotka kalek: Kabinka zrobiona jest ze stosunkowo grubego materialu. Niestety trzeba bedzie ja wyciac i tu pytanie do bardziej doswiadczonych forumowiczow, czy ciac po linii niebieskiej czy czerwonej? Wg mnie po czerwonej bo ten rant wydaje mi sie nieopotrzebny, ale wole sie upewnic. Samo ciecie tez latwe nie bedzie ze wzgledu na grubosc materialu. Nie wiem jak skalpel poradzi sobie z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 14 Grudnia 2009 Share Napisano 14 Grudnia 2009 Skalpel da radę, pierwsze ciecie ostrożne, drugie nieco bardziej zdecydowane, a za trzecim pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 14 Grudnia 2009 Share Napisano 14 Grudnia 2009 Wytnij z zapasem, przymierz, dotnij, przymierz, dotnij, szlifuj, przymierz i tak w kółko... chyba jedyna metoda. Poza tym nie możesz być w 100% pewien że kabinka jest poprawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 14 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2009 Po 2 godzinach wycialem kabine. Niestety doszlo do minimalnego pekniecia na skutek zbyt silnego docisniecia slkalpela. Na szczescie czesc rysy przykryje malowanie krawedzi oszklenia. Kabina wycinala sie tragicznie. Strasznie twardy rant. Do tego po wycieciu kabina bardzo duzo stracila na sztywnosci. Odpada szpchlowanie polaczenia oszklenia z kadlubem bo przy szlifowaniu tak gietkiej kabiny szpachla popeka. W ogole zastanawiam sie dlaczego producent nie sprzedaje wycietej kabiny, tylko trzeba sie z tym meczyc domowymi sposobami. W kazdym razie teraz czeka mnie oszlifowanie krawedzi i malowanie oszklenia. Wycieta kabina: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 14 Grudnia 2009 Share Napisano 14 Grudnia 2009 Ale pasuje Ci to tam jakoś znośnie do modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 14 Grudnia 2009 Share Napisano 14 Grudnia 2009 Chyba zamiast skalpela lepiej sprawdziłaby się piłka. Możesz ciąć dużo delikatniej i dokładniej. A sam model - miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajen Napisano 14 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2009 Ale pasuje Ci to tam jakoś znośnie do modelu? Niespecjalnie. Chyba jednak bede musial uzyc szpachli, a kabinke juz psiknalem. Troche przeraza szpachlowanie modelu na tym etapie prac. Ale nie ma wyjscia przerwa przy laczeniu oslony z kadlubem jest zbyt duza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 14 Grudnia 2009 Share Napisano 14 Grudnia 2009 Ja bym spróbował doszlifować kabine do kadłuba zamiast szpachlować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi