west Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 Witajcie! Mam nadzieję, że nie znudzi Was kolejny "dzbanek" w warsztacie. Myślę, że nie muszę przedstawiać zestawu który zna chyba każdy. Thunderbolt jest taką małą odskocznią od drugiego modelu na warsztacie - Avengera w 1:48 który rodzi się w wielkich bólach. Potrzebowałem czegoś nieskomplikowanego i w wybranej skali - wybór padł na Thunderbolta. Na pierwszy ogień poszła kabina pilota. Położyłem podkład Mr. Surfacer 1000 a następnie farbę Mr. Color Interior Green (27). Efekt: Od rana zabiorę się za pasy, oraz małą waloryzację. Pomalowane tym samym zestawem co w/w - wnęki podwozia: Kabina: Pokrywy goleni podwozia wycięte i pomalowane: Wstępna obróbka panelu: I na dziś to tyle, od rana dalsza praca. Postępy będę się starał sukcesywnie umieszczać na forum. Pozdrawiam, West Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Model FAN Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 Bardzo chętnie popatrze Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
west Napisano 2 Października 2009 Autor Share Napisano 2 Października 2009 Skończyłem pracę nad tablicą przyrządów: Po sklejeniu połówek kadłuba konieczne było małe szpachlowanie, zamaskowałem również owiewkę przy pomocy taśmy Tamyia i psiknąłem podkładem: Owiewka docelowo ma być otwarta: I jedno ze skrzydeł już schnie: A to teatr zmagań: Generalnie model skleja się bardzo przyjemnie, choć jest dość dużo uproszczeń które psują zabawę. Pierwszy raz malowałem farbami Gunze i jestem z nich bardzo zadowolony. Nie mam tylko pomysłu jaką farbą psiknąć model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 Polecam H11, ja swojego malowałem z pędzla tą właśnie farbką i nie miałem kłopotów. Pooglądam, ostatnio wysyp T-boltów mamy pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
west Napisano 2 Października 2009 Autor Share Napisano 2 Października 2009 Zastanawiam się czy eksperymentalnie nie pomalować go Pactrą A 71 Silver (G). Ale najprawdopodobniej zamówię coś od Gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 Zerknij na ostatnią fotkę malowałem Mr. Hobby Super Metal SM01. Coś pięknego błyszczy się jak prawdziwe aluminium viewtopic.php?t=15637&start=105 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
west Napisano 2 Października 2009 Autor Share Napisano 2 Października 2009 (edytowane) Witaj! Twój temat śledzę od samego początku więc podana przez Ciebie fotka jest mi świetnie znana Wybór padł, Mr. Hobby Super Metal SM01! Na sam koniec dnia pomalowałem opony, do maskowania felgi użyłem Mr. Masking Sol Neo. Farba którą malowałem to Pactra Black Matt. Bliższa na zdjęciu felga wydaje się zniekształcona ale to tylko resztki maski. Pozdrawiam, West Edytowane 2 Października 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 Pooglądam, ostatnio wysyp T-boltów mamy Ja też strugam dzbanuszka ;] Widzę, że Revell w 1:72 momentami ma lepszy detal niż Academka w 1:48 o.O Powodzenia w budowie Idzie bardzo ładnie, czysto i schludnie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 Academy to dramat jest i ogólnie Thunderboltopoodbny produkt. Czemu wszyscy malują wnętrze na IG to ja nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Model FAN Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 Academy to dramat jest i ogólnie Thunderboltopoodbny produkt.Czemu wszyscy malują wnętrze na IG to ja nie wiem... A jak powinno być, możesz rozwinąć myśl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
west Napisano 3 Października 2009 Autor Share Napisano 3 Października 2009 Academy to dramat jest i ogólnie Thunderboltopoodbny produkt.Czemu wszyscy malują wnętrze na IG to ja nie wiem... Witaj! Egzemplarz który tworzę miał właśnie wnętrze w Interior Green stąd ten kolor. Z tego co widziałem na licznych fotkach z udziałem Thunderboltów to wszystkie występowały w właśnie takim kolorze, różniły się jedynie odcieniami - druga sprawa, że fotografie robiły też swoje. Wiem natomiast, że różniły się kolorami foteli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
west Napisano 4 Października 2009 Autor Share Napisano 4 Października 2009 Coś mało srebrny ten srebrny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 4 Października 2009 Share Napisano 4 Października 2009 Wydaje mi się, że lepszy byłby H11.... coś ten kolor dziwny jakiś taki. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
west Napisano 6 Października 2009 Autor Share Napisano 6 Października 2009 Kolor już poprawiłem, położyłem lakier bezbarwny. Kolor się błyszczy, aczkolwiek nie jest to 100% tego co mogłem uzyskać z tej farby. Na chwilę obecną nie wytrzymałem i położyłem trzy kalki celem wypróbowania płynów Mr. Mark Setter i Mr. Mark Softer. Kalki ułożyły się dość ładnie jak na taki staż z modelarstwem jak mój. Oczywiście nie obyło się bez paru baboli ale to już pozostawiam do Waszej oceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 Tylko ten metalik wyszedł jak lakier z brokatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
west Napisano 6 Października 2009 Autor Share Napisano 6 Października 2009 Działałem dalej z kalkami, niestety przesadziłem ze zmiękczaczem i w efekcie w dwóch miejscach kalka się rozpłynęła(?). No nic, na czymś się człowiek musi nauczyć - jak za tę cenę to naprawdę fajny model. Jakoś też zaczyna mi się śpieszyć co już w ogóle jest złym znakiem, na dziś zatem koniec bo efekt gorszy od obecnego stanu. Jestem trochę rozczarowany bo myślałem, że uzyskam znacznie lepszej jakości model, ale jak na początki i tak jest (chyba) nieźle. Jak to wygląda Waszym zdaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid xd Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 A gdzie podziałeś te wloty powietrza??Widać to na drugim zdjęciu od dołu, zaraz jak jest napis G9. W instrukcji jest to część 16 pkt 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 A gdzie podziałeś te wloty powietrza?? Dokładnie, zgubiłeś część. Poza tym - za grubo chyba farby na owiewce, kalka z numerem seryjnym krzywo. Ach, wspominam ten modelik, aż się łezka kręci pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
west Napisano 6 Października 2009 Autor Share Napisano 6 Października 2009 Chciałem mieć więcej miejsca przy operacji umieszczania kalki na miejscu. Elementy są pomalowane, wystarczy wkleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dark2 Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 Ładnie, ale co się stało z krawędzią natarcia lewego skrzydła ? I ten srebrny - jakoś tak brokatowo wygląda.. Bardzo fajnie Ci wyszedł pas przeciwodblaskowy przed kabiną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
west Napisano 6 Października 2009 Autor Share Napisano 6 Października 2009 Ładnie, ale co się stało z krawędzią natarcia lewego skrzydła ? Kleiłem punktowo żeby nie przesadzić z klejem, ścisnąłem żabkami i wyglądało ok. Kiedy zdjąłem żabki element się rozszedł. Planuje podkleić to igłą i strzykawką. I ten srebrny - jakoś tak brokatowo wygląda.. No niestety ale srebrny na zdjęciach wygląda kiepsko, na żywo wygląda lepiej. Większość fotek robię przy lampie, a nie w świetle dziennym. Bardzo fajnie Ci wyszedł pas przeciwodblaskowy przed kabiną. Dzięki, nareszcie jakieś dobre słowa. Wyszło tak jak planowałem - tylko tym razem niestety ;] Chociaż z przodu potrzebny jest mały retusz, błąd maskowania owiewki i połączenia owiewki z kadłubem. Kalkę z numerem namoczę i przykleję jeszcze raz, właśnie położyłem na nią kawałek mokrej waty i czekam aż odejdzie - chyba odejdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 Jeśli niczym nie zabezpieczałeś - puści. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 A powiedz jeszcze czym malowałeś ten samolocik? bo jak widzę te refleksy srebrnego to myśle że akrylowym lakierem samochodowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 (edytowane) Mam w swoim sk?adziku dzbanuszka (Academy 2174) Edytowane 7 Października 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 Mam w swoim sk?adziku dzbanuszka (Academy 2174) i chyba nied?ugo z nim rusz? . Jaki metalizer polecicie ?eby powierzchnia nie wygl?da?a bylejak ? I jakie kolory u?y? do wn?k bo jako? nie mog? dobra? koloru, do kokpitu interior green? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi