Skocz do zawartości

F14 Tomcat "Jolly Rogers" VF-84 1976 Italeri 1:48

p_bladek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po paru dniach przerwy. Na początek przepraszam ale ostatnio pogoda nam obrodziła i zrobiło się trochę pracy serwisowej ale postaram sie już relacje prowadzic bez większych przerw. Ostatnio zajołem się Lukami podwozia. Zostały oszlifowane, pomalowane, zarzuciłem na nie brudzenie, a następnie przykleiłem je do kadłuba. Zabrałem sie też za kalkomanie i ich brudzenie. Pomalowałem tylnie stabilizatory lotu na właściwy kolor, następnie dostały one kalkomanie VF-84. Kalkomanie na modelu dostały warstwe sidoluxu po wyschnieciu zabrałem się za ich brudzenie, a następnie położyłem ostatnia warstwę sidoluxu. Model aktualnie dosycha. A oto i efekty mojej pracy. W tle drabinka z zestawu edka która zostanie pomalowana i wklejona niebawem. Pozdrawiam.

PA150022.jpg

PA150023.jpg

PA150024.jpg

Jak Wam sie to podoba? Pewnie nie wystrzegłem sie paru błedów.

• Odpowiedzi 71
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam na kolejnym etapie prac. Dzisiaj pomalowałem drabinkę na właściwy kolor oraz zrobiłem na niej wash.

PA160030.jpg

Model otrzymał powyzszą drabinke i dostał lakier matowy Pactry A48.

PA160039.jpg.

Kolejna aktualizacja.

Modelik otrzymał anteny, sławny sznurek (patrz kilka postów wcześniej), oraz hak hamujący.

PA160030-1.jpg

PA160032.jpg

PA160033.jpg

Nastepnie korzystajac z blaszek Eduarda, zrobiłem tasiemki "remove before fly"

PA1600302.jpg

PA160031.jpg

PA1600322.jpg

Dziękuję za uznanie i miłe słowo Panowie. Korzystając zokazji że ...... jeszcze śpi. Szybkie pytanko. Czym przykleić blachy do oszklenia, niechciałbym białego nalotu jaki zostawia CA, a na clearfix chyba sie trzymać nie będą ?

Kolejny etap prac. Wyciołem i oszlifowałem owiewki. Następnie Zamaskowałem je taśmą Tamiya i bardzo ostrym nożykiem wyciołem niepotrzebne elementy uzyskując maski. Tak przygotowane oszklenie poddałem pod Areograf i wygląda to tak.

Maskowanie.

13-3.jpg

Gotowe maski.

14-2.jpg

15.jpg

Pomalowane

16.jpg

Nie otrzymałem odpowiedzi na ostatni post więc zaryzykowałem z CA i jak narazie odpukać jest czysto.

Oszklenie dostało blaszki.

Wklejone blaszki.

17.jpg

18.jpg

Nastepnie zostały one pomalowane.

19.jpg

Oszklenie uzupełniłem kalkomaniami Pilota i Radiooperatora, przygotowując podłoże sidoluxem a po wyschnieciu zmatowiłem 2 warstwami matu Pactry. Jak wszystko wyschło przerobiłem oszklenie korzystając z zapasów magazynowych tak aby było w pozycji otwartej, której Italeri nie przewidziało.

Niestety producent nie wyposażył modelu także w sonde alfa wiec dorobiłem ja z drucika i wygląda ona tak.

23.jpg

Model po pomalowaniu sondy i przyklejeniu oszklenia prezentuje się następujaco.

24.jpg

25.jpg

26.jpg

I prawie byłby to koniec, ale......

Ci którzy mnie znają wiedzą że swoje modele lubie uraczyc podstawkami.

Ten model równiez takową otrzyma. Użyję do jej budowy ramkę na zdjęcia 30x40 i odpowiednio przyciętą plexi.

Aktualne postępy podstawki:

Skleiłem i pomalowałem piota i członka obsługi naziemnej. Ludziki z zestawu Hasegawy nabytego jakiś czas temu.

20.jpg

21.jpg

Dorobiłem także z pozostałości ramek odpowiednio je szlifując i sklejajac hak do holowania.

22.jpg

Dziękuje za uwagę proszę o komenty. Pozdrawiam. C.D.N.

Kolejny etap prac. Przygotowane elementy pod podstawkę, plexia i ramka.

PA180025.jpg

PA180026.jpg

Pomalowałem plexi czarnym matem, a następnie pocieniowałem Pactrą szarą a37. Oczywiście wcześniej zamaskowałem elementy mocowania samolotów do pokładu, wycinając kółeczka z taśmy Tamiya.

PA180027.jpg

Po wyschnięciu zamaskowałem podstawkę aby namalować białe pasy.

PA180028.jpg

I pomalowana podstawka.

PA180029.jpg.

Po wyschnięciu zdiołem maskowanie i wygląda to tak.

PA180030.jpg

To może troszke późno..ale odpowiadam na zadane wcześniej pytanie...jeśli jest groźba "zadymienia" przez CA plastiku, najlepszym sposobem jest wykorzystanie klejenia na lakier bezbarwny...zreszta jest to najczystsza metoda klejenia elementów fototrawionych...polecam

Podstawka fajnie się prezentuje..tylko chyba bym zastosował nieco ciemniejsze kolory...

Dlatego właśnie lepiej nie komentować. Ehh szkoda gadac jaki niektórzy poziom prezentują, KOCUR zwróciłem Ci uwagę jakie błędy popełniasz, olałeś to i oczekiwałeś nie wiadomo czego, ochów i achów. Relacja jest do prezentacji swojej pracy i ewentualnych logicznych pytań, a nie wyssanych z palca, lecz po co pytać skoro sie to "oleje". Ja tez nie buduje modeli rewelacyjnie ale w przeciwieństwie do Ciebie robie to dla frajdy.

Gratulacje bladku świetnego modelu i tempa! tak trzymaj! Czekam na galerię

Dziękuje bardzo.

Dla zainteresowanych galeria jest TUTAJ

viewtopic.php?p=274190#274190

Pozdrawiam.

• 2 weeks later...

Witam jeszcze raz i ostatni. W zwiazku z pytaniami o podstawke pod model F4J Phantom zrobioną niedawno, odświeżę warsztat i powyzszą kiczowata podstawkę zastapie nową.

Będzie nam potrzebna ramka, ja wykorzystałem 30x40 na zdiecia,

Kupiłem antyramę w tym samym rozmiarze, paczkę papieru ściernego 20 arkuszy po przecenie, klej ośmiorniczka, wiertarka i wiertło 5mm.

inbox

PA220022.jpg

PA220023.jpg

Posmarowałem plexi klejem.

PA220024.jpg

Klej rozprowadziłem pędzelkiem.

PA220025.jpg

Następnie przykleiłem papier ścierny, docisnołem żelaskiem i podstawą ramki, odstawiłem na 24h. Zbędne naddatki papieru ściernego odciołem ostrym skalpelem. nastepnie użyłem czarnego matu w sprayu aby pomalowac podstawkę.

PA230026.jpg

A tak wyglada gotowa po nawierceniu otworów na zaczepy pokładowe, cieniowaniu, pomalowaniu pasów i nałożeniu śladów opon.

PA230027.jpg

PA230028.jpg

PA2300292.jpg

PA230041.jpg

pok.jpg.

Pozdrawiam.

Przemek.

• 2 months later...

Mi także miło Cie powitać. Preshading robisz aby nadac modelowi realistyczny wyglad. Ja najcześciej maluje Aerografem (wcześniej robiłem pędzlem) linie podziałowe modelu czarną farba, cienkim strumieniem przed połozeniem właściwej farby czyli lakieru. Tak przygotowany model po polakierowaniu jest w tych miejscach ciemniejszy co w połaczeniu z washem daje ciekawy efekt. Możesz proces poogladac tutaj.

Pozdrawiam.

Przemek.

• 6 months later...

Piękny kocurek jestem pod wrażeniem. Mam małe pytanie. Kupiłem ten sam model i chciałbym się dowiedzieć jak zrobiłeś te otarcia na skrzydłach w miejscu gdzie one wchodzą w kadłub podczas zmiany ich geometrii.

Gratuluje jeszcze raz wspaniałego modelu.

Pozdrawiam

• 4 weeks later...
jak zrobiłeś te otarcia na skrzydłach w miejscu gdzie one wchodzą w kadłub podczas zmiany ich geometrii.

Rozrzedzona farba czarna + pedzelek. Ustawiałem na początku spływu skrzydła pedzelek (lekko zwilżony) i przekręcałem skrzydłem w osi jego obrotu nie ruszając zarazem pędzlem.

Jak zrobiłeś te ślady opon na podstawce i jakiej grubości użyłeś papieru ściernego na pokład (podstawke)??

Pędzelek przeznaczony do zmarnowania z twardym włosiem ząbkowałem nożyczkami a póżniej p rzy linijce delikatnie ciągnołem pędzel lekko zwilżony w czarnej farbie rozrobionej z wodą. Grubosć papieru ściernego wg uznania, u mnie 380.

Przepraszam za zwłokę ale dawno tu nie zagladałem :(

Pozdrawiam.