p_bladek Napisano 15 Października 2009 Autor Share Napisano 15 Października 2009 Witam po paru dniach przerwy. Na początek przepraszam ale ostatnio pogoda nam obrodziła i zrobiło się trochę pracy serwisowej ale postaram sie już relacje prowadzic bez większych przerw. Ostatnio zajołem się Lukami podwozia. Zostały oszlifowane, pomalowane, zarzuciłem na nie brudzenie, a następnie przykleiłem je do kadłuba. Zabrałem sie też za kalkomanie i ich brudzenie. Pomalowałem tylnie stabilizatory lotu na właściwy kolor, następnie dostały one kalkomanie VF-84. Kalkomanie na modelu dostały warstwe sidoluxu po wyschnieciu zabrałem się za ich brudzenie, a następnie położyłem ostatnia warstwę sidoluxu. Model aktualnie dosycha. A oto i efekty mojej pracy. W tle drabinka z zestawu edka która zostanie pomalowana i wklejona niebawem. Pozdrawiam. Jak Wam sie to podoba? Pewnie nie wystrzegłem sie paru błedów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 16 Października 2009 Autor Share Napisano 16 Października 2009 Witam na kolejnym etapie prac. Dzisiaj pomalowałem drabinkę na właściwy kolor oraz zrobiłem na niej wash. Model otrzymał powyzszą drabinke i dostał lakier matowy Pactry A48. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 16 Października 2009 Autor Share Napisano 16 Października 2009 Kolejna aktualizacja. Modelik otrzymał anteny, sławny sznurek (patrz kilka postów wcześniej), oraz hak hamujący. Nastepnie korzystajac z blaszek Eduarda, zrobiłem tasiemki "remove before fly" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 16 Października 2009 Share Napisano 16 Października 2009 Nie wiem dlaczego ale te tasiemki RBF zawsze dodają ciekawego uroku...w kazdym samolocie...heh mała rzecz a cieszy Brawo...model popełniany bardzo fajnie...brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba_The_Eye Napisano 16 Października 2009 Share Napisano 16 Października 2009 Bardzo przyjemna robota... no i Remove Before Flight jest klasycznym klasykiem klasyków detalu we współczesnych bojowych samolotach odrzutowych!!! Kotek jak ta lala! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 17 Października 2009 Autor Share Napisano 17 Października 2009 Dziękuję za uznanie i miłe słowo Panowie. Korzystając zokazji że ...... jeszcze śpi. Szybkie pytanko. Czym przykleić blachy do oszklenia, niechciałbym białego nalotu jaki zostawia CA, a na clearfix chyba sie trzymać nie będą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 17 Października 2009 Autor Share Napisano 17 Października 2009 Kolejny etap prac. Wyciołem i oszlifowałem owiewki. Następnie Zamaskowałem je taśmą Tamiya i bardzo ostrym nożykiem wyciołem niepotrzebne elementy uzyskując maski. Tak przygotowane oszklenie poddałem pod Areograf i wygląda to tak. Maskowanie. Gotowe maski. Pomalowane Nie otrzymałem odpowiedzi na ostatni post więc zaryzykowałem z CA i jak narazie odpukać jest czysto. Oszklenie dostało blaszki. Wklejone blaszki. Nastepnie zostały one pomalowane. Oszklenie uzupełniłem kalkomaniami Pilota i Radiooperatora, przygotowując podłoże sidoluxem a po wyschnieciu zmatowiłem 2 warstwami matu Pactry. Jak wszystko wyschło przerobiłem oszklenie korzystając z zapasów magazynowych tak aby było w pozycji otwartej, której Italeri nie przewidziało. Niestety producent nie wyposażył modelu także w sonde alfa wiec dorobiłem ja z drucika i wygląda ona tak. Model po pomalowaniu sondy i przyklejeniu oszklenia prezentuje się następujaco. I prawie byłby to koniec, ale...... Ci którzy mnie znają wiedzą że swoje modele lubie uraczyc podstawkami. Ten model równiez takową otrzyma. Użyję do jej budowy ramkę na zdjęcia 30x40 i odpowiednio przyciętą plexi. Aktualne postępy podstawki: Skleiłem i pomalowałem piota i członka obsługi naziemnej. Ludziki z zestawu Hasegawy nabytego jakiś czas temu. Dorobiłem także z pozostałości ramek odpowiednio je szlifując i sklejajac hak do holowania. Dziękuje za uwagę proszę o komenty. Pozdrawiam. C.D.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 18 Października 2009 Autor Share Napisano 18 Października 2009 Kolejny etap prac. Przygotowane elementy pod podstawkę, plexia i ramka. Pomalowałem plexi czarnym matem, a następnie pocieniowałem Pactrą szarą a37. Oczywiście wcześniej zamaskowałem elementy mocowania samolotów do pokładu, wycinając kółeczka z taśmy Tamiya. Po wyschnięciu zamaskowałem podstawkę aby namalować białe pasy. I pomalowana podstawka. . Po wyschnięciu zdiołem maskowanie i wygląda to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 To może troszke późno..ale odpowiadam na zadane wcześniej pytanie...jeśli jest groźba "zadymienia" przez CA plastiku, najlepszym sposobem jest wykorzystanie klejenia na lakier bezbarwny...zreszta jest to najczystsza metoda klejenia elementów fototrawionych...polecam Podstawka fajnie się prezentuje..tylko chyba bym zastosował nieco ciemniejsze kolory... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 Jak dojdą ślady opon itp to sama się ściemni Robiłem bardzo podobną podstawkę i użyłem jeszcze jaśniejszych farb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 18 Października 2009 Autor Share Napisano 18 Października 2009 Dzięki za pomoc Panowie . I doszły ślady opon. A teraz biorę się za figurki i resztę osprzętu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 19 Października 2009 Autor Share Napisano 19 Października 2009 I tak oto dobrneliśmy do końca podstawki. Galeria juz wkrótce. Podstawka. Zapraszam do galerii viewtopic.php?p=274190#274190 Dziekuje za wytrwałość i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOCUR Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 (edytowane) ... [edit by Mod] Edytowane 22 Października 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Model jest tysiąc kroć lepszy od Twojego. I nie zauważyłem, żeby bladek cwaniakował. Odczep się od ludzi, którzy Ci nic nie zrobili. Gratulacje bladku świetnego modelu i tempa! tak trzymaj! Czekam na galerię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KOCUR Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Bełkot niezrozumiały, jeżeli nie zaczniesz korzystać z języka polskiego, wszystkie Twoje posty tak skończą gulus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 22 Października 2009 Autor Share Napisano 22 Października 2009 Dlatego właśnie lepiej nie komentować. Ehh szkoda gadac jaki niektórzy poziom prezentują, KOCUR zwróciłem Ci uwagę jakie błędy popełniasz, olałeś to i oczekiwałeś nie wiadomo czego, ochów i achów. Relacja jest do prezentacji swojej pracy i ewentualnych logicznych pytań, a nie wyssanych z palca, lecz po co pytać skoro sie to "oleje". Ja tez nie buduje modeli rewelacyjnie ale w przeciwieństwie do Ciebie robie to dla frajdy. Gratulacje bladku świetnego modelu i tempa! tak trzymaj! Czekam na galerię Dziękuje bardzo. Dla zainteresowanych galeria jest TUTAJ viewtopic.php?p=274190#274190 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 31 Października 2009 Autor Share Napisano 31 Października 2009 Witam jeszcze raz i ostatni. W zwiazku z pytaniami o podstawke pod model F4J Phantom zrobioną niedawno, odświeżę warsztat i powyzszą kiczowata podstawkę zastapie nową. Będzie nam potrzebna ramka, ja wykorzystałem 30x40 na zdiecia, Kupiłem antyramę w tym samym rozmiarze, paczkę papieru ściernego 20 arkuszy po przecenie, klej ośmiorniczka, wiertarka i wiertło 5mm. inbox Posmarowałem plexi klejem. Klej rozprowadziłem pędzelkiem. Następnie przykleiłem papier ścierny, docisnołem żelaskiem i podstawą ramki, odstawiłem na 24h. Zbędne naddatki papieru ściernego odciołem ostrym skalpelem. nastepnie użyłem czarnego matu w sprayu aby pomalowac podstawkę. A tak wyglada gotowa po nawierceniu otworów na zaczepy pokładowe, cieniowaniu, pomalowaniu pasów i nałożeniu śladów opon. . Pozdrawiam. Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 10 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2010 Mi także miło Cie powitać. Preshading robisz aby nadac modelowi realistyczny wyglad. Ja najcześciej maluje Aerografem (wcześniej robiłem pędzlem) linie podziałowe modelu czarną farba, cienkim strumieniem przed połozeniem właściwej farby czyli lakieru. Tak przygotowany model po polakierowaniu jest w tych miejscach ciemniejszy co w połaczeniu z washem daje ciekawy efekt. Możesz proces poogladac tutaj. Pozdrawiam. Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 16 Stycznia 2010 Share Napisano 16 Stycznia 2010 Zajrzyj do tajników modelarstwa na naszym forum, to wszystkiego się dowiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzio_f Napisano 15 Sierpnia 2010 Share Napisano 15 Sierpnia 2010 Piękny kocurek jestem pod wrażeniem. Mam małe pytanie. Kupiłem ten sam model i chciałbym się dowiedzieć jak zrobiłeś te otarcia na skrzydłach w miejscu gdzie one wchodzą w kadłub podczas zmiany ich geometrii. Gratuluje jeszcze raz wspaniałego modelu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek17 Napisano 15 Sierpnia 2010 Share Napisano 15 Sierpnia 2010 p_bladek. Jak zrobiłeś te ślady opon na podstawce i jakiej grubości użyłeś papieru ściernego na pokład (podstawke)?? Pozd:Arek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 10 Września 2010 Autor Share Napisano 10 Września 2010 jak zrobiłeś te otarcia na skrzydłach w miejscu gdzie one wchodzą w kadłub podczas zmiany ich geometrii. Rozrzedzona farba czarna + pedzelek. Ustawiałem na początku spływu skrzydła pedzelek (lekko zwilżony) i przekręcałem skrzydłem w osi jego obrotu nie ruszając zarazem pędzlem. Jak zrobiłeś te ślady opon na podstawce i jakiej grubości użyłeś papieru ściernego na pokład (podstawke)?? Pędzelek przeznaczony do zmarnowania z twardym włosiem ząbkowałem nożyczkami a póżniej p rzy linijce delikatnie ciągnołem pędzel lekko zwilżony w czarnej farbie rozrobionej z wodą. Grubosć papieru ściernego wg uznania, u mnie 380. Przepraszam za zwłokę ale dawno tu nie zagladałem :( Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi