93mati Napisano 6 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2009 Powodzenia z wieżą i malowaniem! Przyda się Muszę zaopatrzyć się w Lifecolora... na pewno będzie pasował sandgrey 61-73 ? Czy dokupić sandgrey 82 i zmieszać ? Bo na zdjęciach kolor Centuriona z wojny Yom Kippur jest bliższy 82... BTW Wczoraj były 2 lata od zarejestrowania się na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 15 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2009 Jarzmo w końcu przyleciało Pudełko In-box na modelu Oraz co udało mi się zrobić w trybie "Szybkiego Lopeza" Zostały jeszcze włazy, linki, gąski i fartuchy BTW Co sądzicie o tych figurkach: http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=HF%20583 ktoś miał z nimi styczność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 19 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2009 Witam i dziękuję za komentarze od mojego ostatniego postu Dalej nie jestem pewien co do kolorów... Na zdjęciach z 1973r. wygląda to tak: zdjęcia z militaryphotos.net IMHO najlepiej będzie pasował Humbrol 84 z domieszką 121... może (Pale Stone). Czy Lifecolory UA020 Sand Grey 61-73 + UA035 Israeli Sand Grey 1982 ? Na tych zdjęciach dokładnie widać, że nie jest to piaskowy jak np. u Abramsów P.S. I co sądzicie o tych figurkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klepas Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Myślę, że co do koloru to najlepiej będzie jakby się wypowiedział Barthass Ja mogę jedynie napisać, że robisz kawał dobrej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 24 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2009 Świąteczny łupdejt W sumie już koniec prac i jest gotowy do podkładu. Fartuchy i gąski oczywiście po Surfacerze... Zawieszenie Wesołych Świąt BTW Figurki może kiedyś kupię. Na prawdę nikt ich nie miał w łapach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 mam małą uwagę, na wcześniejszych fotkach widać było ślady po wypychaczach na gąskach, poprawiłeś mam nadzieję :P a tak to zapowiada się piękny model, czekam na najciekawszą część modelarstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 Zmień może lufkę browninga na RB, tania a piękna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 Fachowa modelarska robótka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 No, no wygląda coraz lepiej, mógłbyś jeszcze się pokusić o dorobienie spawów wokół dodatkowej płyty pancernej z przodu kadłuba Dalej nie jestem pewien co do kolorów... Na zdjęciach z 1973r. wygląda to tak: Ja bym jednak proponował Sandgrey 61-73 , zdjęciami które zamieściłeś bym sie za mocno nie sugerował, bo według mnie są trochę za ciemne i nie oddają prawidłowo kolorów(, ja ze swojej strony mogę pokazać te fotki, na których widać , że kolor jest jednak jaśniejszy)( a od osób, które na prawdę się na tym znają dowiedziałem się, ze właśnie w tym okresie pojazdy miały na sobie dosyć jasny kolor kamuflażu): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 24 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2009 Dzięki na wcześniejszych fotkach widać było ślady po wypychaczach na gąskach, poprawiłeś mam nadzieję ... poprawię Zmień może lufkę browninga na RB, tania a piękna. Zobaczę co da się zrobić. Jak może będę zamawiał Lifecolora to przy okazji lufę... Ja bym jednak proponował Sandgrey 61-73... Znalazłem jeszcze takie coś: http://www.mheaust.com.au/IDF/Research/paint/sandchip.htm Nie wiem na ile można w to wierzyć Więc posłucham się fachowca od IDF-u i kupię tego Lifecolora (albo zrobię własną miksturkę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek_K Napisano 28 Grudnia 2009 Share Napisano 28 Grudnia 2009 Elegancko wszystko wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 29 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2009 Ostatnie zdjęcia przed malowaniem. Założyłem prowizorycznie fartuchy przyklejone kropelką. Taki układ jak na zdjęciach pozostanie, czy macie może jakieś inne pomysły? Może wykonać model bez fartuchów? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 Może wykonać model bez fartuchów? Dobra myśl. Centurion ma fajny układ jezdny, szkoda go zakrywać blachą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 Jeśli nie dajesz ogniwkowych plastikowych gąsek (tudzież metalowych, o ile takie są), to fartuchy bym zostawił - zwłaszcza że są fototrawione i fajnie zasłonią mało naturalną gumę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 Taki układ jak na zdjęciach pozostanie, czy macie może jakieś inne pomysły? Ja bym go tak zostawił. Co do gąsienic, to jeśli masz ochotę to możesz usunąć na co 5 lub co 6 ogniwie zewnętrzne zęby- Izraelczycy stosowali ten patent by ułatwiać wymianę ogniw gąsienicy- zdarzało się, ze zęby wyginały się blokując szpilkę łączącą ogniwa gąsienicy co uniemożliwiało wymianę wadliwego ogniwa: (spójrz na ogniwo na kole napinającym): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 28 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2010 Czołgiem! możesz usunąć na co 5 lub co 6 ogniwie zewnętrzne zęby Myślę, że warto spróbować. Model jest po podkładzie z Mr. Surfacera 1200. Następnym krokiem był preshading. Wykonałem go czarną Pactrą, co zdecydowało, że się przerzucam na akryle Lifecolory i kilka Vallejo już zamówionych. Tutaj razem z "tym złym" Pseudo preshading... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 28 Stycznia 2010 Share Napisano 28 Stycznia 2010 Ładnie to wygląda. I świetne fotki. ..Tutaj razem z "tym złym" .... Pozdrawiam A tam od razu złym. Jeśli chodzi o konflitky izraelsko-arabskie to obie strony są siebie warte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 29 Stycznia 2010 Share Napisano 29 Stycznia 2010 Jak na razie kawał dobrej roboty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 14 Lutego 2010 Autor Share Napisano 14 Lutego 2010 Czołem, Psiknięty Lifecolorem UA020. W ogóle się nie przyłożyłem do malowania, a według mnie lepiej wyszło niż z PT-76... Z kolorku też jestem zadowolony. Właśnie taki sobie wyobrażałem. Następne zdjęcia z rozjaśniania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 20 Lutego 2010 Autor Share Napisano 20 Lutego 2010 Monologu ciąg dalszy Dzisiaj rozjaśniłem. Do bazowego koloru dodałem trochę bieli... Bardziej podobał mi się przed rozjaśnianiem Wrzucić go do kreta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 21 Lutego 2010 Autor Share Napisano 21 Lutego 2010 Wrzucić go do kreta? Jednak nie wrzucam go do kreta. Teraz jest jeszcze bliższy oryginałowi Ten środkowy kolor: http://www.mheaust.com.au/IDF/Research/paint/sandchip.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 21 Lutego 2010 Share Napisano 21 Lutego 2010 Wrzucić go do kreta? Nie! Kolor wygląda jak najbardziej ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 23 Lutego 2010 Share Napisano 23 Lutego 2010 Ja bym go do kreta nie wrzucał. Podoba mi się tak, jak jest. A na przyszłość. Jeśli koniecznie chcesz czyścić model, a nie był malowany lakierami (np. gunze seria c) to polecam cleanlux. Nie narusza blaszek i podkładu. Czyści samą farbę (emalię akrylową i olejną) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 23 Lutego 2010 Share Napisano 23 Lutego 2010 Dobrze jest. Różne olejne brązy i żółcienie na pewno trochę zmienią Ci kolor, nie ma się co bawić w kretowanie jeśli technicznie wszystko jest okej. Tym bardziej, że Barthass tak mówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 23 Lutego 2010 Autor Share Napisano 23 Lutego 2010 Spoko Już nie zamierzam wrzucać go do kreta. polecam cleanlux Będę pamiętał... i starał się nie stosować ani kreta, ani cleanluxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi