Skocz do zawartości

MiG-21PFM Zvezda/Innex 1/72

Damiano82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Startowałem w dwóch poprzednich edycjach niestety nie udało mi się skończyć na czas modelu. Jak mówi przysłowie do trzech razy sztuka, a i termin zakończenia dość odległy - może tym razem dam radę

Wybrałem dość popularny ostanio na forum temat więc o brak doradców jestem spokojny .

Regulaminowy in-box:

Pudełko:

obraz001mh.th.jpg

Elementy:

obraz002i.th.jpg

obraz003hr.th.jpg

Instrukcja i kalkomanie:

obraz004f.th.jpg

Zestaw pomocniczy;

Pudełko:

obraz005wr.th.jpg

Mała blaszka Edka, fotel żywiczny Pavla:

obraz006k.th.jpg

Elementy:

obraz007of.th.jpg

Instrukcja i kalkomanie:

obraz008h.th.jpg

Malowanie prawdopodobnie pudełkowe z Krzesin, to była chyba jedyna jednostka której PFM-y przenosiły belki Monsun, a zamierzam je podwiesić pod skrzydłami.

Pozdrawiam

Damian Biwo

P.S. Wszelka pomoc i sugestie będa mile widziane, a wręcz bardzo porządane.

• Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

No, wreszcie jakiś ''nasz''. Z tego co widzę to w pudełku PFM Innexa znajduje się PF którego robiłem. Nie ma tam nawet osłony dwuczęściowej? Ale warto go chyba kupić dla samych kalek. Tablica z blaszki edka nie za bardzo pasuje do Innexowego PF/PFM wymiarowo, ciekawe jak wpasuje się do zestawu Zviezdy.

Gondole GP-9 będziesz dawał?

Póki co będę obserwował bo napewno wypłyną nowe fakty przy okazji budowy.

Pozdrawiam

mig21_6910_001.jpg

Malowanie prawdopodobnie pudełkowe z Krzesin, to była chyba jedyna jednostka której PFM-y przenosiły belki Monsun

Nu nu nu Monsumy były też bankowo w 2 PLM. Ale, chyba małe szanse żebyś skusił się na malowanie s-tu z tej historycznej jednostki... Jeśli ma być uparcie już z Krzesin to może pójdziesz o krok dalej i zrobisz wersję N? Różnicy wielkiej nie ma tylko panel podobny do tego w R-ach.

mig21c23.jpg

I tak wersją mnie kupiłeś! W końcu nie kolejny BIS.

Edytowane przez Gość

• 3 weeks later...

Witam,

Czasu niewiele więc model bez żadnych wodotrysków. Troszkę przy pomocy edkowego zoom'a i własnej inwencji poprawiłem kabinę pilotów. Brak jeszcze detali (pedały orczyka, przewody, drążek, celownik).

obraz013q.th.jpg

obraz014xz.th.jpg

obraz015z.th.jpg

obraz016m.th.jpg

obraz017nb.th.jpg

obraz018p.th.jpg

Pozdrawiam

Damian Biwo

Edytowane przez Gość

Young - chyba zaczynasz pisać alternatywną historię MiG-a-21 w Polsce!

Nie można z każdego PFM-a zrobić wersji 94N, a na pewno nie z samolotu 7012!

W Polsce było tylko 12 MiG-21 PFM (94N):

7809, 7810, 7811, 7812, 7813, 7814, 7815,

7901, 7902, 7903, 7904, 7905.

8 z nich, 7809, 7814, 7815, 7901, 7902, 7903, 7904, 7905, zakończyło żywot w Sochaczewie. Osobiście zdawałem je w maju 1991 w Mierzęcicach na złomowanie.

Będzie "rozstykówka" ale zastanawiam się nad użyciem do niej właśnie "rury" z inexa. Ta zvezdy ma jakiś dziwny stożkowy kształt. Powinien być lekko rozdymany i taki jest na planach oraz zdjęciach jakie zrobiłem w Gliwicach na lotnisku. Stateczniki pozostaną oryginalne rosyjskiego zestawu.

Pozdrawiam

Damian Biwo

• 1 month later...

Witam po dłuższej przerwie. Praca zawodowa i nowe projekty z nią związane nieco przywaliły mnie obowiązkami dlatego dopiero teraz mogłem wykorzystać kilka dni urlopu by nieco nadgonić z Żelazkiem.

obraz001ok.th.jpg

obraz002wk.th.jpg

obraz003pm.th.jpg

obraz004h.th.jpg

obraz005wi.th.jpg

obraz006kvx.th.jpg

obraz007bk.th.jpg

Podczas prac nad płatami okazalo się, że posiadają one niezbyt głębokie ale za to rozległe jamki skurczowe. Musiałem je zaszpachlować stąd właśnie na ostanich kilku fotkach te białe nieregularne place.

Pozdrawiam

Damian Biwo

Obiecuję zdejmę jeszcze tylko jedną małą pokrywę i koniec na tym bo będzie wyglądał "niesamolotowo" jak mi kiedyś ktoś na forum innym powiedział

Patyk odezwij się w sprawie tych kalek na priv bo chyba przegapiłem temat...

Pozdrawiam

Damian Biwo

Płaty już połączone z kadłubem. Wkleiłem też kilka drobniejszych elementów oraz wszystkie połączenia zagruntowałem srebrnym akrylem MM w celu uwidocznienia ewentualnych braków w CA (użyłem go zamiast szpachli) bądź niewielkich zarysowań.

obraz001qq.th.jpg

obraz002e.th.jpg

obraz003qm.th.jpg

Równocześnie popstepują prace na ogonową cześcią kadłuba.

obraz004dm.th.jpg

obraz005q.th.jpg

Na tą chwilę (3-01-10 godz. 12.03) połówki cześci ogonowej są już sklejone, kadłub wraz z skrzydłami po polerce z przytwierdzonym zasobnikiem z działkiem.

Pozdrawiam

Damian Biwo

Kabina wygląda porządnie zwłaszcza prowadnice do fotela, więcej rozbieranek chyba już nie bedzie ? Miałem sie podłączyc do konkursu ale już nie zdąże. Su-22 za bardzo obsorbuje. Po za tym wszystkie tematy zajęte - jest MiG-21 i Lim-5 się pojawił. Pozostaje tylko oglądać.

• 2 weeks later...

Witam,

Mały update wątka. Na początek część ogonowa w oczekiwaniu na płukankę i imitacje instalacji:

obraz001p.th.jpg

obraz002i.th.jpg

obraz004k.th.jpg

W kadłubie wykonałem już wnękę silnika wraz z imitacjami luków eksploatacyjnych. Również brak płukanki oraz szeregu instalacji:

obraz005m.th.jpg

obraz006au.th.jpg

obraz007gl.th.jpg

obraz008df.th.jpg

Wszelkie uwagi szczególnie te krytyczne mile wiedziane

Pozdrawiam

Damian Biwo