Filip Napisano 28 Października 2009 Share Napisano 28 Października 2009 (edytowane) Witam Mój udział w lll ZKM niesie za sobą wiele debiutów: - po raz pierwszy startuje w Zimowym Konkursie Modelwork - po raz pierwszy biorę na warsztat figurkę 54mm - po raz pierwszy stanę przed wyzwaniem:cieniowanie itp. figurki - po raz pierwszy zrobię winietkę Figurka to wypust jakiejś mało znanej firmy Fun Model w skali 54mm. Jakość pozostawia wiele do życzenia: słabe detale, nadlewki, pęcherzyki powietrza itp. A oto i wymagany in-box: Zmieniona zostanie lewa ręka na wyprostowaną, w której będzie trzymany mp40. Edytowane 29 Października 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek B. Napisano 28 Października 2009 Share Napisano 28 Października 2009 Witam. Powodzenia z figurką. Czy dobry dział warsztatowy wybrałeś . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 28 Października 2009 Autor Share Napisano 28 Października 2009 Witam.Powodzenia z figurką. Czy dobry dział warsztatowy wybrałeś . Pozdrawiam. Dzięki za dobre słowo Co do działu to na początku myślałem nad działem figurki ale stwierdziłem, że dioramy będzie bardziej odpowiedni ze względu na to iż winietka będzie znaczącym elementem mojej pracy. Jeśli jednak zarząd Modelwork stwierdzi iż się mylę to proszę o przeniesienie tematu do działu figurki. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 28 Października 2009 Share Napisano 28 Października 2009 co do tej "dioramy" to trochę cię poniosła wyobraźnia zgadzam się z wojtkiem, że chyba jednak pomyliłeś kategorie konkursowe :] poza tym.. prezentujesz już przynajmniej częściowo zbudowaną podstawkę-dioramę, a w konkursie miało być budowane od zera :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 28 Października 2009 Autor Share Napisano 28 Października 2009 co do tej "dioramy" to trochę cię poniosła wyobraźnia zgadzam się z wojtkiem, że chyba jednak pomyliłeś kategorie konkursowe :] poza tym.. prezentujesz już przynajmniej częściowo zbudowaną podstawkę-dioramę, a w konkursie miało być budowane od zera :] Ale miałem robić in-boxa plastelinie i kawałku drewna? Całość wykonałem wczoraj w ciągu 1h a pomalowałem dziś.Wkleiłem fotki pomalowanej podstawki bo przecież w stanie surowym wyglądała identycznie.Przecież to jest mała podstawka więc jej wykonanie zajęło bardzo mało czasu.Kolejnym etapem będzie zróżnicowanie brązu oraz inne zabiegi. Co do działu to tak jak wspomniałem wyżej- niech zadecyduje moderator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 28 Października 2009 Share Napisano 28 Października 2009 Filip, są dwie możliwości - po pierwsze dyskwalifikacja z konkursu. Jednak tak zrobiona podstawka jaką widzimy na fotkach, mogła powstać dużo wcześniej. Powinieneś pokazać fotki elementów wyjściowych i trochę z ich montażu. Regulamin jest regulaminem. Druga możliwość - zrób podstawkę jeszcze raz, pokaż elementy wyjściowe i jak je składałeś i malowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 28 Października 2009 Autor Share Napisano 28 Października 2009 Dobrze postaram się wykonać podobną (może zmienię ją całkowicie..) podstawkę .Proszę tylko o niezamykanie tego wątku.Gdy wykonam i zrobię zdjęcia z produkcji nowej podstawki poprzednie zdjęcia usunę i zastąpię nowymi. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 28 Października 2009 Share Napisano 28 Października 2009 W porządku, czekamy na fotki, tylko nie podmieniaj poprzednich a dorzuć kolejne, bo posty nie będą miały sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 28 Października 2009 Autor Share Napisano 28 Października 2009 Rozkaz Buszując wśród zdjęć zapisanych na dysku znalazłem kilka ciekawych projektów.Myślę, że całe to zamieszanie wyjdzie na dobre dla figurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 29 Października 2009 Autor Share Napisano 29 Października 2009 Witam Zgodnie z obietnicą buduję nową "dioramke".Tym razem aby udowodnić iż jest to budowa od podstaw przedstawiam mały tutorial na temat budowy małych dioramek/winietek pod figurki. Moją inspiracją było to oto zdjęcie: Lesson 1 Look and check (popatrz i sprawdź) Gdy zdobyliśmy już podstawkę należy zmatowić ją papierem ściernym, a następnie porysować jej powierzchnię jakimś rylcem bądź skalpelem.Ta operacja ma na celu polepszenia przyleganie masy, z której wykonamy teren.Kolejnym krokiem jest zabezpieczenie boków podstawki taśmą malarską w celu zapobiegnięcia ubrudzeniu np. farbą. Przyszedł czas na masę.Ja użyłem jakiejś plasteliny kreatywnej z powodu braku zwykłej plasteliny Za jej pomocą modelujemy nasz teren.Z masą pracuje mi się dość dobrze.Nie lepi się zbytnio i ładnie się układa. Następnie przyklejamy na rozrobionym z wodą wikolem elementy naszej dioramki.Oczywiście to tylko mała część tego co się znajdzie na mojej winietce. Czas aby pozbyć się tego jakże pięknego zieloniutkiego kolorku. A tak to wygląda po warstwie czarnej Pactry.Jak widać przykryłem taśmą elementy, których nie chę pokryć farbą Kolejna lekcja niebawem p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Nie chcę straszyć, ale z moją córą już z tej masy lepiliśmy... jeśli nie masz jakiegoś patentu na zabezpieczenie tej substancyi, to szykuj się , Filipie, na kraksę - małe [ 1cmx1,5cm] elementy pękają po 48 godzinach, nie wiem, jak będzie z tak dużą płaszczyzną.... Dużo lepiej zachowuje się choćby najtańsza modelina, bo to , co stosujesz, jest tańszą wersją tzw. ciastoliny - tydzień i do śmieci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinfire Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Dużo lepiej zachowuje się choćby najtańsza modelina, bo to , co stosujesz, jest tańszą wersją tzw. ciastoliny - tydzień i do śmieci... LordDisneyland ma rację, ja z moim dzieciakiem też przećwiczyłem ten temat na tzw. zabawce-dentyście tyle że z oryginalną ciastoliną i wszystko, co tylko było na "otwartej przestrzeni" czyli nie zabezpieczone w szczelnym opakowaniu pękało, kruszyło sie, generalnie schło na wiór, zaś najzwyklejsza modelina tutaj dała by na pewno lepszy rezultat, przynajmniej jeśli chodzi o trwałość, fakt też jest niezaprzeczalny, że zanim modelinka się "podda" trzeba troszkę się garścią napracować Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 30 Października 2009 Autor Share Napisano 30 Października 2009 I tu Was panowie zaskoczę Ta masa nadaje się na tego typu rzeczy. Nic nie popękało. Tak to wygląda dziś: Dodatkowo całość zalana rozrobionym wikolem z wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 31 Października 2009 Share Napisano 31 Października 2009 To gratuluję...na razie sukces... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 31 Października 2009 Share Napisano 31 Października 2009 A tak to wygląda po warstwie czarnej Pactry.Jak widać przykryłem taśmą elementy, których nie chę pokryć farbą Filip nie wiem czy to zrobiłeś umyślnie ale nie zakleiłeś do końca te patyczki na których stoi postać i podczas malowania czarna pectrą zakurzyłeś je, co widać: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 31 Października 2009 Autor Share Napisano 31 Października 2009 Spokojnie.Czarny to jedyny kolor, który użyłem do tej pory na tej scence.To jest baza pod malowanie właściwe.Oprócz czarnej mgiełki między patyczkami widać jeszcze lekko zieloną masę. Czeka mnie jeszcze "dosadzenie" trawki tu i ówdzie oraz dorzucenie liści itp. W zagłębieniu może pojawi się troszkę wody, takiej brudnej sadzawki po deszczu. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 31 Października 2009 Share Napisano 31 Października 2009 No to trzymam kciuki i powodzenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 31 Października 2009 Autor Share Napisano 31 Października 2009 No to trzymam kciuki i powodzenia:) A dziękuje, tego to nigdy za wiele Myślę, że po środzie powinienem coś ruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 1 Listopada 2009 Share Napisano 1 Listopada 2009 Fajnie Ci idzie z tą dioramką. Może faktycznie dodasz grzybki? Np pod nogami figurki w hełmie dasz kilka grzybków i z dwa w okolicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 1 Listopada 2009 Autor Share Napisano 1 Listopada 2009 Fajnie Ci idzie z tą dioramką. Może faktycznie dodasz grzybki? Np pod nogami figurki w hełmie dasz kilka grzybków i z dwa w okolicy? Świetny pomysł z tym hełmem Po za tym sam zastanawiałem się co zrobić z hełmem.. i nie miałem koncepcji. Dzięki p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi