Skocz do zawartości

Tiger I Mid - Dragon, 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jachud na przyszłość: DS naprawdę lepiej jest najpierw przykleić, a potem malować. One doskonale się kleją zwykłym klejem do plastiku, a jak to będzie po pokryciu farbą to nie wiem... Ale naprawdę polecam metodę z przyklejeniem przed malowaniem. Od razu mówię, że pomalować gąski po przyklejeniu da się i to bez zbędnych problemów.

Napisano

Dzięki za radę Nie wiem czemu, ale mam wrażenie, że po przyklejeniu ich do kół (a tych do podwozia), nie dostanę się tam pędzlem... a nie chciałbym potem mieć niepomalowanych gąsek w widocznych, acz niedostepnych dla pędzla miejscach

Niemniej jednak sprawdzę, złożę na sucho i wyciągnę wtedy wnioski..

Dzięki

pzdr.

Napisano

najprawdopodobniej gąski odkleją się a farba zejdzie z miejsc gdzie były przyklejone. to smutna częsta praktyka. osobiście zostawiam na DSach nie pomalowane miejsca, gdzie będą koła (trzeba dobrze przymierzyć) i dopiero później sklejam. efekt murowany. poza tym cienki pędzel sięgnie tam, gdzie sięgnie oko, można tez mieć specjalny pędzel z zagięta końcówką co szczerze polecam.

Napisano

Pomalowane gęsi się nie odkleją, wiem, bo już układałem gumy na Nashornie i na Tigerze wczesnym... Pokombinuję jeszcze.

pzdr.

Napisano

jak jest cienka warstwa farby to powinny trzymac, moje trzymaja. Za to jak zaczniesz je zginac i formowac na kołach to szczegolnie na zaokragleniach farba potrafi odpadac >: Ja osobiscie taśmiaków wiecej nie maluje przed nalozeniem bo za duzo potem poprawiania.

Napisano

Sprawdzałem, czy da się jakość obejść proces malowania/klejenia i ku mojemu zdziwieniu sklejone już DSy można swobodnie nałożyć na naklejone już podwozie :D

pzdr!

Napisano

pomaluj je najpierw surfacerem i nic nie odpada - DSy są bardzo fajne - wiele osób ich nie lubi a ja uważam że są dużo lepsze od Magic traków.

• 3 weeks later...
Napisano

Tygrys już w kamo:

DSC05923.jpg

DSC05924.jpg

DSC05925.jpg

(podłoże jest krzywe, sam tank jest prosto)

DSC05926.jpg

DSC05928.jpg

DSC05929.jpg

Troszkę niedoskonałości jest, ale na makro wszystko bezlitośnie wychodzi

Teraz mam zamiar potraktować model tak:

-sido

-kalki

-sido

-wash, filtry

-lakier docelowy.

Podstawki jednak nie będzie. Doszedłem do wniosku, że nie potrafię zrobić dobrej ziemi i wywaliłem w cholerę to co do tej pory z nią robiłem. Będzie sam czołguś.

pzdr.

• 2 weeks later...