Skocz do zawartości

[PBG] USS Quick DD-490, Dragon 1:350

reggy

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! Dzięki panowie za miłe komentarze! Słodzicie, że aż się chce dalej robić!

Zabrałem się za środkową nadbudówkę i zorientowałem się, że strzeliłem gafę - przedni komin i tylny mają zamienione podstawy i przez to ten mały "kominek" z tyłu każdego komina jest odwrotnie przyklejony. Na przednim skręca na dole w lewo, a powinien w prawo, na tylnym odwrotnie. Musiałbym piłować, a to w sumie detal... :(

Na nadbudówkach zostały już naprawdę detale do doklejenia.

quick61of6.jpg

quick62of6.jpg

quick63of6.jpg

quick64of6.jpg

quick65of6.jpg

quick66of6.jpg

Może jeszcze dzisiaj psiknę surfacerem spód kadłuba, żeby zobaczyć czy wszystko jest okej, bo póki co nie udało mi się za to zabrać...

• Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Tak patrzę na Twoją pracę... W początkach bytności na Forum podziwiałem Twoje czary-mary wyczyniane przy pancerce, ale wychodzi na to, że jesteś multitalent i to przez duże "M": czołgi, statki, fotografia, brudzing artystyczny, koszulki, obsługa forum i hostingu... Kurza twarz, chylę czoła

Wystartowałeś najpóźniej, a najszybciej kończysz. Wprawdzie (jeśli pamięć mnie nie myli) zapowiadałeś udział "relaksacyjno-rozrywkowy", ale wygląda to bardzo smakowicie - mnie w każdym bądź razie satysfakcjonuje, że tak powiem . Boforsy - istne cacuszka. Nie myślałeś o przerzuceniu się na "pływadła" - nawet szwabskie wyglądają ładnie, no i nie kręci się to w zamkniętym kręgu "tygrys-pantera-abrams".

Pozdrawiam,

wielkamucha

edit

P.S. Nazwa okrętu celowa, czy przypadkowa? Bo to jest rzeczywiście "quick"

Ja Wam Panowie powiem w czym tkwi sekret, w formie anegdotki.

Wczoraj sobie klejąc odchyliłem się na krześle wlepiając wzrok w instrukcję do blaszek Gold Medal Models* obmyślając coś.

Luba ma z boku patrząc na mnie mówi:

-No co się tak patrzysz w te swoje żółte papiery?

Prawie spadłem.

-----------------------

*instrukcję GMM mają żółty kolor - chyba specjalnie

Luba ma z boku patrząc na mnie mówi:

-No co się tak patrzysz w te swoje żółte papiery?

Zawodowe

"Luba"="Żapcia"? Jeśli to równanie jest prawdziwe, to przekaż jej nasze ukłony i przypomnij, że na Forum są dowody, że Jej też nic nie brakuje

wielkamucha

"Luba"="Żapcia"?

Jo. I serdecznie pozdrawia Was.

Ja z kolei wygospodarowałem całkiem fajną część dnia i trochę pokleiłem. Ponieważ po nałożeniu Surfacera okazało się, że kadłub jest z grubsza okej sklejony i poszpachlowany, zabrałem się za klejenie pokładu głównego. Na pierwszy ogień poszły relingi, bardzo delikatne - ale ładnie wyglądają. Potem przyszła pora na zasobniki bomb głębinowych. Tak - na zdjęciach wyraźnie widać, że Quick nie miał tych skrzyń na burtach, no ale nie mogłem się powstrzymać :( Koniec końców są. W każdym z tych pojemników dałem po 3-4 bombki wycięte z pręcików plastiku. Na rampach zrzutowych na rufie muszę jeszcze dorobić podpórkę wspierającą rampę na samym końcu. Jeszcze tylko parę sesji klejonka i malowanko!

quick75of5.jpg

quick74of5.jpg

quick73of5.jpg

quick72of5.jpg

quick71of5.jpg

• Super Moderator

Zawsze mnie zastanawiało, czy jest możliwe dobre wymalowanie okrętu pokrytego w całości blachami (detale, zakamarki etc). Z ciekawością oczekuję, jak to się tobie uda Jeśli pójdzie gładko to bardzo mocno zastanowię się, czy przy kolejnych projektach nie pójść za twoim przykładem

Zawsze mnie zastanawiało,

Też mnie zastanawia ;) Z drugiej strony nie wyobrażam sobie sklejania na pomalowanym Jakoś to będzie. Prawdopodobnie jaśniejszy szary nałożę na całość aerografem. Z ciemniejszym kolorem zamierzam namalować kontury większych plam pędzlem i wypełnić aerografem, a mniejsze pewnie w całości pędzlem, ewentualnie z "psiknięciem wygładzającym z aerografu".

Dzięki za komentarze!

Psss. Psss. Prace malarskie ruszyły. Na początek nieśmiertelny Surfacer 1200:

quick91of8.jpg

quick92of8.jpg

quick93of8.jpg

quick94of8.jpg

quick95of8.jpg

W sumie w paru miejscach przejechałem papierkiem lekko, pęsetą wyzbierałem włókna z wacików po czyszczeniu CA debonderem i położyłem czarną Vallejo na całość. Zrobiłem tak, żeby mieć pewność że w zakamarkach nie będzie przebijał szary, tylko jak już to czarny

Jest okej, zabieram się za szary

quick96of8.jpg

quick97of8.jpg

quick98of8.jpg

Dzięki za komentarz!

Siedziałem teraz i mieszałem farbki próbując kolorki na kamuflaż...

Patrząc tu:

http://www.shipcamouflage.com/ships2_9_41_plate_12.htm

i tu:

http://www.shipcamouflage.com/ships2_9_41_plate_19.htm

I dziwując się czemu kolory Buchanana na zdjęciu tutaj:

http://www.shipcamouflage.com/measure_12_modified.htm

są takie szare, a nie wpadają w niebieski....

Myślę, że mam to co trzeba, jutro położę to i owo Mam nadzieję, że uda mi się trafić choć trochę z barwami.

To się świetnie składa, bo daje mi to szersze pole działania Dzięki za informację, ukoiła mi "barwne nerwy"!

Hej, zabrałem się za malunki!

Długo dobierałem mieszanki kolorów... Mam nadzieję, że "z grubsza" trafiłem w kolory... Na zdjęciach może wyglądają ciut za szaro, a za mało niebiesko - ale z szaroniebieskimi ciężko ustawić balans bieli

Kolory jakie użyłem to z Vallejo Model Color:

Najjaśniejszy szary: 907 Pale Greyblue + 820 Offwhite (zwykły White też może być), około 1:1

Średni szary: 907 Pale Greyblue + 943 Grey blue (3:2)

Ciemny szary: 905 Bluegray Pale (porównaj z farbką wyżej - świetne nazewnictwo) + 943 Grey Blue (około 1:1).

Czerwony to 985 Hull Red z rozjaśnieniami z dodatkiem 947 Red.

Na dobry początek zamaskowałem cieniutkim kawałkiem taśmy czarny pasek na linii wodnej.

Potem na nadbudówki napyliłem najjaśniejszy szary. Gdy wysechł, pędzlem naniosłem kontury plam średnio-szarych i zgrubnie wypełniłem pędzlem. Pozostałą farbę średnio-szarą wlałem do aerografu, mocno rozcieńczyłem i minimalnym strumieniem ponownie wypełniłem plamy na środkach aby nie było widać śladów po pędzlu. Pomalowałem nią też kadłub. Potem z ciemnoszarą na kadłubie postąpiłem analogicznie. Teraz tylko trzeba pomalować płaszczyzny poziome... Zastosuję tą samą technikę - pędzel + wypełnienia aerografem. Dzięki temu unikam masy maskowania i urywania części

quick101of13.jpg

quick102of13.jpg

quick103of13.jpg

quick104of13.jpg

quick105of13.jpg

quick106of13.jpg

quick107of13.jpg

quick108of13.jpg

quick109of13.jpg

quick1010of13.jpg

quick1011of13.jpg

quick1012of13.jpg

quick1013of13.jpg

Trochę dostanie w kość - wiadomo, jakieś zróżnicowanie barw farbami olejnymi, delikatne zacieki, przyjdzie też na niego jeszcze trochę detali (tratwy i łodzie i parę innych).

Pozdrawiam!