reggy Napisano 2 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2010 Hej! Dzięki panowie za miłe komentarze! Słodzicie, że aż się chce dalej robić! Zabrałem się za środkową nadbudówkę i zorientowałem się, że strzeliłem gafę - przedni komin i tylny mają zamienione podstawy i przez to ten mały "kominek" z tyłu każdego komina jest odwrotnie przyklejony. Na przednim skręca na dole w lewo, a powinien w prawo, na tylnym odwrotnie. Musiałbym piłować, a to w sumie detal... :( Na nadbudówkach zostały już naprawdę detale do doklejenia. Może jeszcze dzisiaj psiknę surfacerem spód kadłuba, żeby zobaczyć czy wszystko jest okej, bo póki co nie udało mi się za to zabrać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 miodzio aż człek zerka tęsknie na zamkniętą stocznię Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Tak patrzę na Twoją pracę... W początkach bytności na Forum podziwiałem Twoje czary-mary wyczyniane przy pancerce, ale wychodzi na to, że jesteś multitalent i to przez duże "M": czołgi, statki, fotografia, brudzing artystyczny, koszulki, obsługa forum i hostingu... Kurza twarz, chylę czoła Wystartowałeś najpóźniej, a najszybciej kończysz. Wprawdzie (jeśli pamięć mnie nie myli) zapowiadałeś udział "relaksacyjno-rozrywkowy", ale wygląda to bardzo smakowicie - mnie w każdym bądź razie satysfakcjonuje, że tak powiem . Boforsy - istne cacuszka. Nie myślałeś o przerzuceniu się na "pływadła" - nawet szwabskie wyglądają ładnie, no i nie kręci się to w zamkniętym kręgu "tygrys-pantera-abrams". Pozdrawiam, wielkamucha edit P.S. Nazwa okrętu celowa, czy przypadkowa? Bo to jest rzeczywiście "quick" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Nazwa okrętu celowa, czy przypadkowa? myślę, że reggy celowo okręt o takiej nazwie wybrał Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Nazwa okrętu celowa, czy przypadkowa? myślę, że reggy celowo okręt o takiej nazwie wybrał Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 3 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2010 Ja Wam Panowie powiem w czym tkwi sekret, w formie anegdotki. Wczoraj sobie klejąc odchyliłem się na krześle wlepiając wzrok w instrukcję do blaszek Gold Medal Models* obmyślając coś. Luba ma z boku patrząc na mnie mówi: -No co się tak patrzysz w te swoje żółte papiery? Prawie spadłem. ----------------------- *instrukcję GMM mają żółty kolor - chyba specjalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 -No co się tak patrzysz w te swoje żółte papiery? "... lepiej byś tu do mnie przyszedł" teraz już wiemy czemu musiał być USS Qiuck Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 3 Stycznia 2010 Share Napisano 3 Stycznia 2010 Luba ma z boku patrząc na mnie mówi:-No co się tak patrzysz w te swoje żółte papiery? Zawodowe "Luba"="Żapcia"? Jeśli to równanie jest prawdziwe, to przekaż jej nasze ukłony i przypomnij, że na Forum są dowody, że Jej też nic nie brakuje wielkamucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 5 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2010 "Luba"="Żapcia"? Jo. I serdecznie pozdrawia Was. Ja z kolei wygospodarowałem całkiem fajną część dnia i trochę pokleiłem. Ponieważ po nałożeniu Surfacera okazało się, że kadłub jest z grubsza okej sklejony i poszpachlowany, zabrałem się za klejenie pokładu głównego. Na pierwszy ogień poszły relingi, bardzo delikatne - ale ładnie wyglądają. Potem przyszła pora na zasobniki bomb głębinowych. Tak - na zdjęciach wyraźnie widać, że Quick nie miał tych skrzyń na burtach, no ale nie mogłem się powstrzymać :( Koniec końców są. W każdym z tych pojemników dałem po 3-4 bombki wycięte z pręcików plastiku. Na rampach zrzutowych na rufie muszę jeszcze dorobić podpórkę wspierającą rampę na samym końcu. Jeszcze tylko parę sesji klejonka i malowanko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 6 Stycznia 2010 Share Napisano 6 Stycznia 2010 Jo. Gadasz jak stary Kaszub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 6 Stycznia 2010 Share Napisano 6 Stycznia 2010 ładnie Waść, te dorobione bombki dobrze wyglądają Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 6 Stycznia 2010 Share Napisano 6 Stycznia 2010 te dorobione bombki dobrze wyglądają Wyglądają jak zestawowe (w pozytywnym tego słowa znaczeniu )- model ma przez to wygląda jak prawdziwy "wymiatacz". Ma czym przywalić... mucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 7 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2010 Kolejnych parę detali i przymiarka całości: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 7 Stycznia 2010 Super Moderator Share Napisano 7 Stycznia 2010 Zawsze mnie zastanawiało, czy jest możliwe dobre wymalowanie okrętu pokrytego w całości blachami (detale, zakamarki etc). Z ciekawością oczekuję, jak to się tobie uda Jeśli pójdzie gładko to bardzo mocno zastanowię się, czy przy kolejnych projektach nie pójść za twoim przykładem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 Jestem pod wrażeniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 7 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2010 Zawsze mnie zastanawiało, Też mnie zastanawia ;) Z drugiej strony nie wyobrażam sobie sklejania na pomalowanym Jakoś to będzie. Prawdopodobnie jaśniejszy szary nałożę na całość aerografem. Z ciemniejszym kolorem zamierzam namalować kontury większych plam pędzlem i wypełnić aerografem, a mniejsze pewnie w całości pędzlem, ewentualnie z "psiknięciem wygładzającym z aerografu". Dzięki za komentarze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 maluj Waść, maluj Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 8 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2010 Psss. Psss. Prace malarskie ruszyły. Na początek nieśmiertelny Surfacer 1200: W sumie w paru miejscach przejechałem papierkiem lekko, pęsetą wyzbierałem włókna z wacików po czyszczeniu CA debonderem i położyłem czarną Vallejo na całość. Zrobiłem tak, żeby mieć pewność że w zakamarkach nie będzie przebijał szary, tylko jak już to czarny Jest okej, zabieram się za szary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 8 Stycznia 2010 Super Moderator Share Napisano 8 Stycznia 2010 Wygląda prawie jak "Black Pearl" Jack'a Sparrow'a Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 8 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2010 Dzięki za komentarz! Siedziałem teraz i mieszałem farbki próbując kolorki na kamuflaż... Patrząc tu: http://www.shipcamouflage.com/ships2_9_41_plate_12.htm i tu: http://www.shipcamouflage.com/ships2_9_41_plate_19.htm I dziwując się czemu kolory Buchanana na zdjęciu tutaj: http://www.shipcamouflage.com/measure_12_modified.htm są takie szare, a nie wpadają w niebieski.... Myślę, że mam to co trzeba, jutro położę to i owo Mam nadzieję, że uda mi się trafić choć trochę z barwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 8 Stycznia 2010 Share Napisano 8 Stycznia 2010 Trick polega na tym, że owe kolory płowiały bardzo szybko do szarych właśnie. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 8 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2010 To się świetnie składa, bo daje mi to szersze pole działania Dzięki za informację, ukoiła mi "barwne nerwy"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 10 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2010 Hej, zabrałem się za malunki! Długo dobierałem mieszanki kolorów... Mam nadzieję, że "z grubsza" trafiłem w kolory... Na zdjęciach może wyglądają ciut za szaro, a za mało niebiesko - ale z szaroniebieskimi ciężko ustawić balans bieli Kolory jakie użyłem to z Vallejo Model Color: Najjaśniejszy szary: 907 Pale Greyblue + 820 Offwhite (zwykły White też może być), około 1:1 Średni szary: 907 Pale Greyblue + 943 Grey blue (3:2) Ciemny szary: 905 Bluegray Pale (porównaj z farbką wyżej - świetne nazewnictwo) + 943 Grey Blue (około 1:1). Czerwony to 985 Hull Red z rozjaśnieniami z dodatkiem 947 Red. Na dobry początek zamaskowałem cieniutkim kawałkiem taśmy czarny pasek na linii wodnej. Potem na nadbudówki napyliłem najjaśniejszy szary. Gdy wysechł, pędzlem naniosłem kontury plam średnio-szarych i zgrubnie wypełniłem pędzlem. Pozostałą farbę średnio-szarą wlałem do aerografu, mocno rozcieńczyłem i minimalnym strumieniem ponownie wypełniłem plamy na środkach aby nie było widać śladów po pędzlu. Pomalowałem nią też kadłub. Potem z ciemnoszarą na kadłubie postąpiłem analogicznie. Teraz tylko trzeba pomalować płaszczyzny poziome... Zastosuję tą samą technikę - pędzel + wypełnienia aerografem. Dzięki temu unikam masy maskowania i urywania części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 10 Stycznia 2010 Share Napisano 10 Stycznia 2010 Model prezentuje się wspaniale. Super wyszedł Ci kamuflaż. Będziesz go trochę fatygował, czy zostawisz "jak z fabryki"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 10 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2010 Trochę dostanie w kość - wiadomo, jakieś zróżnicowanie barw farbami olejnymi, delikatne zacieki, przyjdzie też na niego jeszcze trochę detali (tratwy i łodzie i parę innych). Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi