Mirek66 Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Witam! Wiem wiem temat oklepany ale ja po prostu nie mam tego pojazdu w kolekcji i bardzo mi się podoba Dla tego muszę go wykonać 8-) Do waloryzacji dokupiłem tylko zestaw blaszek Voyagera model chciał bym wykonać w malowaniu z Arden i jeżeli ktoś posiada fotki był bym wdzięczny za podrzucenie ich do tego tematu Z postępu prac będę informował na bieżąco. POZDRAWIAM Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Witaj, Sam planuje kupić taki pojazd bo mi też się bardzo podoba i niestety nie mam go w kolekcji, fote mam tylko jedną ale słabej jakości. Będę obserwował warsztat powodzenia przy budowie! PoZdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 22 Listopada 2009 Autor Share Napisano 22 Listopada 2009 Dzięki nibur92 , akurat ten pojazd jest obfotografowany. Lecz dla mnie problemem nie do przebicia jest brak kalek , jeśli chcesz zbudować ten pojazd musisz zakupić inny zestaw , którego ja nie mogłem dostać i kupiłem ten który mam z jedną wersją malowania i z czarno-białymi kalkami od 1 do 9. To na razie tyle , pozdrawiam Mirek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Lecz dla mnie problemem nie do przebicia jest brak kalek no to w takim wypadku są 4 wyjścia: 1.kupić kalki 2.poszukać kalek może masz gdzieś z innych zestawów 3.namalować 4.zostawić bez kalek Ps. jak możesz to powiedz gdzie kupowałeś i ile cię wyniósł sam tank bez blach! PoZdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 http://www.ss501panzer.com/Tanks_of_SS501.htm Niżej też masz linki do spisu kompanii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 Ja mam king tigera z Tamiya na warsztacie - ale sam nie mam pomysłu na malowanie. W kazdym razie jakieś kalki mi zostaną, jakby co mozna się jakoś dogadać. Musze sprawdzić dokładnie co mam - chyba "204" z ardenów czerwona, "008" -niiebieskie i 555 z Niemiec 1945 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankista17 Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 http://www.ss501panzer.com/Tanks_of_SS501.htm Niżej też masz linki do spisu kompanii. Z przykrością stwierdzam że 501. batalion czołgów ciężkich miał wczesny typ gąsienic, natomiast zestaw przedstawiony przez Mirka ma gasienice późne, a czołg jest z 506 sSSPzAbt. Jeśli chcesz zrobić pojazd z 501, to należy kupić friule, albo wydzierżawić od kogoś Magic Tracki albo inne gąski Jeśli chodzi o 332 z 501. to zawsze można poprosić kogoś kto sklejał ten zestaw o przesłanie kalek, tak jak to zrobiłem ja KLIK Jeśli można wtrącić: KLIK Ja właśnie mam zamiar ten zestaw przerobic na pojazd z 501. A tu fotki KT z 506: http://www.tiif.de/thread.php?threadid=140&sid=f21c3e682d4e1dd7d4ce9f7106f68dd1 pozdrawiam [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 Wiesz ja myślę żebyś przerobił go na wcześniejszą wersję czyli wcześniejsze gąsienice i jarzmo starego typu (jest w zestawie). Raczej są luzem plastikowe gasienice a jak nie to trzeba friule ATL-22 (a sam sie pomyliłem i kupiłem ATL-16 ) Jeżeli chcesz mieć tylko ladny model to niech taki zostanie, ale jak chcesz konkretną replikę to radzę zrób tak jak napisałem powyżej bo foty do tej wersji nawet nie wiem czy są a jak są to bardzo mało. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 23 Listopada 2009 Autor Share Napisano 23 Listopada 2009 Witam! Dziękuję kolegom za zainteresowanie i pomoc przejrzałem wszystkie linki oraz uwagi i doszedłem do wniosku iż inwestowanie w gąski oraz kalki mija się z celem gdyż lepiej jest kupić drugi zestaw dedykowany dla 501 batalionu gdzie są kalki i gąski odpowiednie do zbudowania wozu Kurta Sowy lub innych z tego batalionu dla tego też mój pojazd będzie z 506 batalionu lecz również podczas walk w Ardenach Dla tego zwracam się z prośbą do kolegów o sugestie sprawy malowania gdyż instrukcja nie jest dość jasna i w razie awarii trzeba będzie wzorować się na obrazku z pudełka Powoli pojazd buduję się jak złoże kadłub do kupy pstryknę fotki i pokaże na razie to tyle pozdrawiam Mirek P.S nibur92 model kupiłem na allegro dałem za niego 120zł włącznie z kosztami przesyłki tak że był to bardzo dobry zakup , natomiast ostatnio widziałem zestaw który poszedł za 144zł tak dla porównania + koszty przesyłki. Trzeba szukać okazji:) Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 kupiłem na allegro dałem za niego 120zł włącznie z kosztami przesyłki no fakt, ale zobacz na to poniżej będę to brał jak będzie dostępne cena super+dodatki i figurki http://www.hobbysta.pl/sdkfz182-king-tiger-henschel-turret-battle-of-the-bulge-p-3104.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 no fakt, ale zobacz na to poniżej będę to brał jak będzie dostępne Cena sprzed dwóch i pół roku. Jak się pojawi (w co wątpię - zważywszy że dawno go nigdzie nie widziałem w detalu, a z luckymodel już w ogóle wypadł z katalogu) to odpowiednio ustalą cenę do obecnych trendów. A na ebayu kosztuje po 60 zielonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 24 Listopada 2009 Share Napisano 24 Listopada 2009 MOżesz z niego oprócz 506 batalionu zrobić jakiegoś najpóźniejszego tygrysa z końca wojny, oznaczenie sam krzyż, sam nr lub nawet bez oznaczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 24 Listopada 2009 Autor Share Napisano 24 Listopada 2009 Witam! W zasadzie to jeszcze nie ma co pokazywać ale jak zamontowałem lufkę to to co mi się najbardziej podoba w KT Piękna lufa Teraz skupię się na pozostałych blaszkach oraz gąskach jak zrobię to pokaże fotki co do malowania mam jeszcze problem gdyż w zasadzie chciał bym go pomalować w 1+09 gdyż posiadam jedną fotkę iż był taki pojazd z drugiej strony kolega namawia mnie na wykonanie bardzo późnego Tygryska z okresu Marzec-Kwiecień 45. Mam jeszcze chwilę czasu na zastanowienie zanim poskładam to wszystko do kupy. Wszelkie uwagi i sugestię są mile widziane pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 24 Listopada 2009 Share Napisano 24 Listopada 2009 Mam nadzieję, że hamulca wylotowego jeszcze nie przykleiłeś? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 24 Listopada 2009 Autor Share Napisano 24 Listopada 2009 Dzięki za czujność hamulec wklejony do lufy na stałe ale lufa do jarzma jeszcze nie gdyż chcę zrobić na wieży i kadłubie małą nitro strukturę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 24 Listopada 2009 Share Napisano 24 Listopada 2009 czy nie bedzie trudnosci w pomalowaniu powierzchni pod siatkami czyli wloty i ich wnetrze. ja dla bezpieczenstwa bazgram wrzystko pod siatkami na czarno no ale to sie zobaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 30 Listopada 2009 Autor Share Napisano 30 Listopada 2009 Witam! Sklejanie praktycznie skończone teraz zagruntuje model dam mu dobrze wyschnąć a następnie będę brał się za kamo. POZDRAWIAM Mirek P.S dweler na pewno było by lepiej pomalować przed wklejeniem siatek teraz będę musiał przelać bardzo rzadką farbą ale już nie raz tak robiłem gdy za mocno się zagalopowałem z klejeniem dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 30 Listopada 2009 Share Napisano 30 Listopada 2009 Jak Ci sie udało ułożyć tak świetnie ta linę holownicza na bokach kadłuba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 30 Listopada 2009 Share Napisano 30 Listopada 2009 Lina jest miedziana , to ułatwia sprawę , przynajmniej tak mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 30 Listopada 2009 Share Napisano 30 Listopada 2009 Jak Ci sie udało ułożyć tak świetnie ta linę holownicza na bokach kadłuba? O tak, miedziane układają się pięknie. Nie to co te Dragona, wykonane chyba ze stali sprężynowej. Taka mała rada - wyżarzcie liny przed układaniem nad płomieniem gazowym. Rozgrzejcie jak najbardziej się da (do białości wręcz) i przesuwajcie. Używajcie tylko czegoś do trzymania liny - szczególnie miedziane robią się w parę chwil całe gorące. Poczekajcie aż spokojnie ostygną. Będą się o wiele łatwiej formować. Podobnie można obrobić same blaszki fototrawione. Stają się bardziej plastyczne i nie pękają tak szybko (choć łatwiej się odkształcają - może wada - może zaleta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 30 Listopada 2009 Autor Share Napisano 30 Listopada 2009 To są miedziane liny Voyagera które były razem z blaszkami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 1 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2009 Witam! Model pokryłem kolorem bazowym teraz musi z 3,4 dni dobrze przyschnąć aby przy naklejaniu szablonów i potem zdejmowaniu ich nie odeszła mi farba , zrobiłem też dzisiaj kawałek podstawki to na razie surówka coś tam się jeszcze dorzuci. To na razie tyle POZDRAWIAM Mirek P.S jakoś udało mi się zamalować wentylatory:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 1 Grudnia 2009 Share Napisano 1 Grudnia 2009 z czego to podloze i w jaki spsob uzyskales taki orginalny ksztalt? prezentuje sie zacnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 3 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2009 Styropian trochę ponacinałem potem klej do styro i wibrowanie Nie wiem jak to wykończę gdyż praktyki 2% ale spróbuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 14 Grudnia 2009 Share Napisano 14 Grudnia 2009 i jak tam wygląda sprawa z szablonami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi