Roobert Napisano 29 Listopada 2009 Autor Share Napisano 29 Listopada 2009 szwabu87 jednak mam te same fotki, też z jakiejś koreańskiej strony Klejenia ciąg dalszy. Wyposażam kadłub w drobnicę. Przykleiłem śruby wokół tego kwadrata pod wieżę. Początkowo chciałem zrobić z plasterków rozciągniętej nad ogniem ramki ale nie udawało mi się to. W końcu wpadłem na pomysł aby odciąć śruby ze stalowych kół Pantery W moim złomowisku znalazłem ramki Dragona i poucinałem śruby. Przód kadłuba już jest praktycznie skończony. Brakuje tylko osłon świateł, narazie myślę jak je zrobić. Następnym etapem będzie tył pojazdu. Trzeba wystrugać kilka zasobników i innych drobiazgów. Aha, jak widać zmieniłem blaszane fartuchy na foliowe. Tamte jakoś nie pasowały mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 Okaże się jeszcze, że będę przerabiał każde ogniwo fabrycznego zestawu Trzymam kciuki aby Ci się mózg nie zagotował. Przeróbka kilkudziesięciu ogniwek to hardkor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankista17 Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 Wystarczy niemego podglądania, czas coś napisać Temat już na samym początku mnie zaciekawił. Pojazd piękny, a i sposób wykonania modelu ciekawy Trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 Jaki lans Powodzenia życzę i obserwuje bo to świetny temat i taki niecodzienny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 29 Listopada 2009 Share Napisano 29 Listopada 2009 Pedzisz jak burza z tym tematem. Jestem ciekaw jak to wszystko wyjdzie po podkladzie. Bede sledzil temat dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 29 Listopada 2009 Autor Share Napisano 29 Listopada 2009 Czy ja wiem, czy pędzę. Po prostu mam zaplanowane wszystko. Rano usiadłem i przemyślałem każdy krok ze zdjęciami a potem składałem. Otoczony jestem pudełkami ze złomem i przerzucam ramki w poszukiwaniu odpowiedniego elementu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 16 Grudnia 2009 Share Napisano 16 Grudnia 2009 Co tam u kolegi na warsztacie taki zastój? Czekam (pewnie nie tylko ja) niecierpliwie na jakies fotki z postepu pracy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 16 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2009 Co tam u kolegi na warsztacie taki zastój? Czekam (pewnie nie tylko ja) niecierpliwie na jakies fotki z postepu pracy. Pozdrawiam Ano zastój bo praca wyciąga ze mnie siły i mam czas tylko w łikendy. A poza tym kończę konkursową dioramkę więc loara czeka cierpliwie. Spokojnie, nie zarzuciłem projektu. Po prostu muszę skończyć co zacząłem. Mam teraz mniej czasu i zakorkowało się trochę robiąc 2 projekty. Galeria konkursowa powstanie w sobotę lub niedzielę i wtedy rzucam wszystkie siły w ten model Jeszcze trochę cierpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 24 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2009 Witam w ten Świąteczny poranek Wreszcie trochę wolnego w pracy więc można podłubać przy modelu. Oto co zrobiłem przez ten czas od ostatniej aktualizacji. Trzy zasobniki na płycie nadsilnikowej i to coś nad lewym błotnikiem. Teraz to kadłub jest praktycznie skończony, zostało kilka drobiazgów ale one będą przyklejone na końcu (osłony lamp z przodu, belka drewniana z tyłu kadłuba i pewnie coś co się znajdzie później ). Tak średnio mi wyszły te trzy zasobniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 24 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2009 Dobra, jeszcze mały apdejt. Pochlastałem wieżę Tamki. Porozcinałem ją w różnych miejscach i zeszlifowałem wszystko co wystaje. Ponieważ Loara ma dość szeroka wieżę to musiałem poszerzyć. Ten zabieg jest zrobiony na oko, porównując w kilku rzutach (zresztą jak wszystko inne w modelu ). Na to wszystko pójdzie nowy strop, przód wieży i zmienię wygląd boków do połowy. Te wystające coś po bokach też mają zmieniony kształt a ostatecznie arkusze polistyrenu załatwią sprawę. Sporo roboty jeszcze przede mną, żeby to przypominało chociaż trochę oryginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 25 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2009 Po śniadaniu świątecznym zabrałem się za wieżę modelu. Myślałem, że pójdzie szybko i sprawnie ale niestety przeliczyłem się Wydawało mi się, że te boczne elementy wieży to będą w miarę pasować do zdjęć. A gdzie tam! Całkowicie inna konstrukcja i kąty. Nie pozostało nic innego jak jeszcze bardziej rozpruć element Tamiyi i zabrać się za budowę od podstaw. Parę godzin spędziłem na przeglądaniu zdjęć z różnych kątów i zastanawianiu się jak to wszystko spasować. Nie wiedziałem za co mam się zabrać, żeby mieć punkt odniesienia W końcu zdecydowałem, że będzie to wysokość i to, że element boczny jest płaski. Wyciąłem więc potrzebne części i narazie jest stan surowy. Zawszę daję naddatek materiału. Lepiej później zeszlifować, niż kombinować, jak szczelinę zakryć. Zrobiłem też tył wieży i trochę spodu. Tutaj jakiejś większej filozofii nie było. Jak wszystko powysycha i wkleję górę wieży to się poprzycina nierówności i naddatki. Potem też pójdzie szpachla bo jest trochę nierówności i szczelin. Największym kłopotem jest brak jakichkolwiek planów. Takie wzorowanie się tylko na zdjęciach w tak dużym zakresie (w sumie to w całości) skutkuje, że proporcje mogą być trochę niezachowane i kąty elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 Największym kłopotem jest brak jakichkolwiek planów. Takie wzorowanie się tylko na zdjęciach w tak dużym zakresie (w sumie to w całości) skutkuje, że proporcje mogą być trochę niezachowane i kąty elementów. Skądś to znam, głowa do góry ! Nie przejmuj się, trzeba robić na wyczucie i ... tyle. Można tylko mieć nadzieję, że ktoś kiedyś zobaczy Twój model popuka się w czoło mówiąc "ale gość spaprał" i zrobi wersję Loary 2.0 ;) Imponujesz mi zacięciem do rzeźnickich zabiegów chirurgicznych na modelach. Zdecydowane cięcia, przeszczep, mocy szew. Masz zacięcie Roobson ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 26 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2009 Ktoś narzekał na Skify, że trzeba szpachli używać? Popatrzcie na to Wreszcie zmęczyłem większość wieży. Został do zrobienia przód z podstawą radaru. Nie obeszło się bez kolejnego rżnięcia elementów Tamki. Najwięcej problemów miałem z wycięciem i wpasowaniem tych ukośnych elementów z przodu. Ileż ja się namordowałem z szablonem z tektury, żeby to jakoś pasowało i było podobne do prawdziwego fragmentu. Beż jakiegoś programu i rozrysowania siatek to jest istna mordownia. I tak nie wyszło to co bym chciał, no cóż, czasem trzeba odpuścić bo bym poległ. Ale walczyłem do końca Jak widać z oryginalnych części to został tylko tył wieży z mocowaniem działek Jak złożę przód to będzie już z górki. zostanie dorabianie wszelkiej drobnicy a to już będzie łatwiejsze. Dzięki Jendrass za wsparcie duchowe, przynajmniej wiem, że ktoś czasem zagląda i łączy się w bólu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 Zaglądam regularnie, ale siedzę cicho bo mnie zatyka pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 Ja też jestem "na nasłuchu". Poglądam jeno i się napatrzeć nie mogę ... Szpachla leje się gęsto, ale pacjent chyba przeżyje . P.S. Same działka z mocowaniami będą przeszczepione od Geparda, bez przeróbek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 26 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2009 Same działka z mocowaniami będą przeszczepione od Geparda, bez przeróbek? Raczej tak. Kształt osłon działka jest nawet poprawny. Jeszcze dokładnie nie porównywałem ze zdjęciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek2142 Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 Śledzę relację od początku i jestem pod wrażeniem. Mam pytanie czy koła od podwozi będą takie? Wydaje mi się, że różnią się od oryginalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 27 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2009 Mam pytanie czy koła od podwozi będą takie? Wydaje mi się, że różnią się od oryginalnych. Koła powinny być 6-cio śrubowe w tej wersji co robię. Niestety przed odkupieniem modelu źle spojrzałem (na pierwszy prototyp z 8 śrubami) i zasugerowałem się tym, że wszystkie tak mają. Jeśli ktoś ma niepotrzebny komplet kół z sześcioma śrubami Zvezdy/Dragona to z chęcią przygarnę Mogę się wymienić na posiadane przeze mnie z 8 śrubami. Krótki raport słowny z warsztatu. Dokończyłem przód wieży z podstawą radaru. Zdjęcia wstawię później jak oszlifuję wszystko, żeby nie straszyć ludzi szpachlą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwabu87 Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 Jeśli ktoś ma niepotrzebny komplet kół z sześcioma śrubami Zvezdy/Dragona Poszukam (miałem 2x ten zestaw Zvezdy) ale nic nie obiecuje Jkc to na priv sie odezwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 27 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2009 Pudło wieży zlepione wreszcie. Teraz będzie długie zapełnianie detalami. szwabu87 byłoby fajnie jakby się znalazły kółeczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek2142 Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 Ehhh cudnie to wygląda. No to czekam z niecierpliwością na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 1 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2010 Jedziem dalej z tym pojazdem Wieża już prawie wykończona. Została jeszcze górna płyta z włazami i kilkoma pierdółkami do zrobienia. Skleiłem też działka z obudową. Nie jest jeszcze szlifowana i szpachlowana więc widać łączenie elementów. Wyloty luf odciąłem bo będą inne. Właśnie są w trakcie schnięcia polepione i czekają do dalszej obróbki. Nie mogłem się powstrzymać i poskładałem to co mam na sucho. Muszę przyznać, że coraz bardziej mi się podoba a i coraz cięższe die draństwo robi Nie patrzcie na linie robione cienkopisem, są krzywe bo od ręki zaznaczałem ogólne położenie elementu. Właściwy element jest prosto Pokrywki wyrzutników granatów dymnych powinny być zaszpachlowane? Na fotkach widzę, że pokrywka jest wklęsła na środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 1 Stycznia 2010 Share Napisano 1 Stycznia 2010 Roobert, uwierz mi że stojactwo z mikrometrem u osób trzecich w niczym nie pomaga. Jaram się tym projektem po SETKI kroć, robisz coś fajnego pomimo nieco innych zapatrywań mych. Mnie cieszy już sam zapał(Twój), a patrząc na TWORA jest to Twoja droga, oj jest. Bez klepania w plecki powstaje z wizją finału...a w nim już poocham i poacham(nie zaprzestając zerków..pisałem, że się jaram?..a pisałem, nieważne, czadzik jest ) ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 1 Stycznia 2010 Share Napisano 1 Stycznia 2010 Oj tak, bardzo ciekawy projekt, kawał dobrej roboty choć jeszcze troche pracy zostało widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 2 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2010 Wieża wreszcie skończona. Dostała wszystkie pierdółki, które udało mi się ze zdjęć wyszukać. Teraz czas się zabrać za radar w przedniej części wieży. Już poczyniłem pierwsze cięcia oryginalnych części i zaplanowałem kolejne przeróbki i doróbki. Ufff jeszcze sporo roboty przede mną a najgorsze dopiero nadejdzie, czyli przerabianie gąsienic Mam już plan ale jak to będzie w realu to się okaże. Musze małe poprawki wprowadzić przy zawiasach włazów bo źle to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi