Mariusz 72 Napisano 25 Listopada 2009 Share Napisano 25 Listopada 2009 Reaktywacja modelu Pz. III Ausf. L, Gdzieś na wschodzie 1943 r. Tamiya 1/35 Cześć Kupiłem sobie trawę elektrostatyczną co poskutkowało zrobieniem prostej dioramki oraz koniecznością uzdatnienia tego modelu sprzed kilku laty. Mam nadzieję, że tym razem będzie szybko :-) Bardzo proszę o poradę. Jak prawidłowo pomalować te oto narządy: Te blaszki od stuga to jest po prostu max. Jakość Edka, twardość stali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 25 Listopada 2009 Share Napisano 25 Listopada 2009 No ładnie Ci to idzie jakaś scenka morze do modelu? Jakich farb żyłeś? Ten model jest przede mną tylko że ja bez blaszek:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 25 Listopada 2009 Share Napisano 25 Listopada 2009 Oj zapowiada się chyba dłuższa obserwacja model też będziesz tuningował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 25 Listopada 2009 Autor Share Napisano 25 Listopada 2009 Będę tuningował. Po to te blaszki przygotowuję. Model jest prosto z pudła sklejony (nie licząc przewodów do reflektorów) więc już mnie od dawna nie zadawala. Chociaż bardzo go lubię bo to prawdziwe cacko (w sensie producenckim). Malowałem humbrolami. Poprawię co się da... Liczę, że do Świąt skończę. Podstawka jest gotowa, figurki prawie też. Pomyślę tez nad jakimś filtrowaniem czołgu ale bardzo delikatnie. Ma być prawie nowy, niemal prosto z wagonu. Ponawiam zapytanie o malowanie narzędzi. Chodzi mi głównie o nożyce i tą korbkę w kształcie litery "S" oraz o łom. Resztę to raczej w bazowym kolorze trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 25 Listopada 2009 Share Napisano 25 Listopada 2009 A ta podstawka jest wykonano z jakiejś bitwy w sensie historycznym czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 26 Listopada 2009 Share Napisano 26 Listopada 2009 Nozyce, rękojeści ebonit, kolor taki średnio-ciemny brąz, korbka - trudno stwierdzić - ale bazowy bym dał. To czołg z kurska, to jeszcze wtedy stosowali jakieś normy. Późniejsze zdjęcia , to już widać, że kamo- wężyki, czy plamy, albo zimowe malowane jest na wszystkich narzędziach, linach, zapasowych gąsienicach - bez zdejmowania. Słynne zdjęcia tygrysa II podczas malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 28 Listopada 2009 Autor Share Napisano 28 Listopada 2009 Cześć. Oto kilka coostrzejszych fotek z obecnego stanu zaawansowania prac. Chyba muszę wrzucić jakieś śmieci w te trawę bo jest za sterylnie... Wszelkie sugestie mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Chyba muszę wrzucić jakieś śmieci w te trawę bo jest za sterylnie... Ja bym zostawił trawę taką jaką jest. Domyślam się po temacie że model ten jeździ teraz sobie w okolicach Kurska. Tam przed bitwą pola były w stanie nieskazitelnym. Trochę go na końcu przykurzysz będzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 28 Listopada 2009 Autor Share Napisano 28 Listopada 2009 Cośtam jednak dorzucę :-) Może jakiegoś sromotnika. Myślałem też o ptaszku ale chyba musiałby być wypreparowany. Czołg jednak trochę hałasuje :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 A może dorzucisz szwabulca który zrywa grzybki koło tej gałęzi leżącej Ale kurde kto w lipcu grzyby zbiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 20 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2009 Cześć Dewastacji ciąg dalszy. Upaprałem i porysowałem sobie model. Tylko 2 fotki bo mój aparat odmawia współpracy. Chyba matryca pada... ZAPYTANIE: Czy ktoś posiada foty lub rysunki płyty nadsilnikowej za wieżyczką? Bardzo proszę o pomoc. Dotychczas ustaliłem, że brakuje mi tam haków (Tamiya je dała ale nie pokazano w instrukcji). Musiała tam też być linia podziału płyt. Brakuje mi danych na temat zamków. To dość rzadki układ płyty nadsilnikowej. Większość zdjęć pokazuje układ obrócony o 90 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siewie Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 Z czego zrobiłeś te gałązki ? Bardzo fajnie wygladaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 23 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2009 Z czego zrobiłeś te gałązki ? Bardzo fajnie wygladaja Z... takich korzeni. Nie mam pojęcia jaka to roślina. Jakiś chwast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 5 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2010 Cześć W zasadzie ukończyłem ulepszanie. Odpuszczam sobie spód tylnych błotników. Zbyt kłopotliwe na tym etapie do wykonania. Nie zdołałem nic znaleźć na temat płyty nadsilnikowej więc to zasłonię "gratami" :-) Zacząłem powoli malować, a właściwie zamalowywać ubytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 6 Stycznia 2010 Share Napisano 6 Stycznia 2010 Bardzo miło to wygląda trawka na podstawce jest super i reszta tez . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 Czołg i podłoże jeszcze będą brudzone ? Co by nie było zbyt sterylnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 7 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2010 Conieco :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 Te blaszki od stuga to jest po prostu max. Jakość Edka, twardość stali... A Eduard ma jakąś "jakość" ? To już nie te czasy, blaszki Edka do pancerki są słabiutkie. Siatki Dragona to straszna lipa, mają za drobne oczka i w złym kształcie. W oryginale były o wiele delikatniejsze, a oczka były w kształcie plastra miodu. Aber jest lepszy, ale też daleki od oryginału. Bardzo dobre siatki produkuje Voyager. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 7 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2010 Edek to edek Plastry miodu... być może też. Widziałem tylko zwykłą siatkę (jak w płocie) rozciągniętą na drucie ugiętym w prostokąt. Całośc w ramce. Tak jak u Abera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 12 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2010 Cześć Mały update. Aparat miał dzień dobroci i zadziałał. Wyszło całkiem realistyczne zdjęcie. Podmalowałem blaszki, dodałem brakujące haki i buty. Brak jeszcze sznurowadeł :-) Teraz kolej na delikatne cieniowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 13 Stycznia 2010 Share Napisano 13 Stycznia 2010 Brak jeszcze sznurowadeł ... i wkładek ortopedycznych... Zaczyna mnie Twoje modelarstwo porażać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 13 Stycznia 2010 Share Napisano 13 Stycznia 2010 No detal jest super ! Mnie się teraz wydaje, że ja tylko się bawię klockami, Chociaż obserwujac kolegów, zacząłem dodawać nawet łby śrub motylkowych . Ciagle sobie powtarzam, że sklejam dla siebie:). Musze nauczyć się robić dobre zdjecia w sztucznym swietle to coś wyeksponuje na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 1 Lutego 2010 Autor Share Napisano 1 Lutego 2010 Cześć Dziś mały update. W serwisie Canona wymienili mi matrycę. To ładnie z ich strony. Niewiele do przodu ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 2 Lutego 2010 Autor Share Napisano 2 Lutego 2010 Tak dla odmiany wrzucę coś innego. Z pewną obawą... bo w trakcie malowania i światło z lampki. Staram się skończyć 3 figurki z zestawu Alanger. Bardzo marnego zresztą. Sporo części wymieniłem i uzdatniłem ale i tak pozostała połowa nadaje się do wymiany. Zadałem sobie sporo trudu żeby minę zwaloryzować. Wyszła chyba fajnie (na ten czas tylko podkład barwny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 3 Lutego 2010 Share Napisano 3 Lutego 2010 Mario, za dużo od siebie wymagasz. Pozorant jet ok, jedyne, co wymaga dopracowania to jego czupryna (teraz ma taki półmatowy, "gumowaty" kolor, jak zabawki-dinozaury made in China ). Przy Twoim zacięciu chyba się pokusisz o namalowanie słoi na okładzinie Mausera ? Uchwycik miny zacny. Jesteś solidną firmą, więc ufam, iż kierunki wygięcia końcówek drutu są jak trza, podparłeś to jakimiś kwitami etc. P.S. Jeśli to "Grossdeutchland 1943", też mam ten zestaw. Na minie wypada ogromne jamiszcze skurczowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi