Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zakupiłem ostatnio model plastikowy Italeri, a do niego farby akrylowe Italeri. Nie wiem dlaczego, ale muszę nałożyć bardzo dużo warstw, aby plastiku nie było widać, a farba jakby się nie trzyma, bardzo łatwo złazi. Niestety zniechęciło mnie to trochę, bo próbowałem naprawde długo.

Bardzo proszę o pomoc użytkowników o wspólne rozwiązanie problemu.

Napisano

Pod farby akrylowe należy zawsze połóżyć podkład którego celem jest zwiększenie przyczepności farby do plastiku. tutaj tkwi cały szkopół.

Napisano

Nakładać normalnie pędzlem? A jaki podkład byś polecał i z jakiego sklepu?

Ostatnim, chyba najważniejszym pytaniem jest to czy przed malowaniem zmatowieć plastik papierem wodnym?

Napisano

Rozumiem że nie masz aerografu, więc najlepszy dla Ciebie będzie podkład w sprayu np.:

Mr. Primer Surfacer 1000

Fine Surface Primer

Super Surfacer Primer (plastic/metal) Gray - 100ml.

W zasadzie każdy powyższy daje ten sam efekt, zwiększa przyczepność farby i wygładza powierzchnie modelu

Gdybam że poniższe mógłbyś także nakładać pędzlem, ale nie dam sobie ręki obciąć ;)

White Primer - 60ml.

Primer

Primer (22ml)

Acrylic Polyurethane - Primer Grey - 200ml.

Napisano

No właśnie aerografu niestety nie mam (drogi sprzęcik), ale gdybyś mógł polecić jakiś dobry, za niewielkie pieniądze, może używany

Napisano

Ja ostatnio używałem podkładu akrylowego samochodowego i fajnie wszystko przylega, nic nie odpada i wygląda solidnie.

Napisano

Według mnie pod pędzel nie potrzeba kłaść podkładu. Po prostu trzeba pamiętać o kilku zasadach.

-przed malowaniem odtłuść model

- dobrze wymieszaj farbę

- odpowiednio ją rozcieńcz, konsystencja mleka mniej więcej

-nakładaj kilka cienkich warstw, następna po wyschnięciu poprzedniej

Sam używam akryli z Italeri i bardzo dobrze mi się nimi maluje. Poza tym wrzuć zdjęcia, łatwiej będzie doradzić jeśli zobaczymy jak sprawy się mają.

Jeśli już koniecznie chcesz używać podkładu to polecam podkład w sprayu Motip.

Napisano

Niestety zdjęć nie potrafię wstawiać. A ty przed malowaniem usuwasz warstwę tego "śliskiego" plastiku, aby był szorstki i jałowy?

Napisano

Można delikatnie przetrzeć wodnym papierem, tylko w miarę gładkim żeby potem pod farbą rysy nie wyszły.

Napisano

Mam jeszcze takie pytanie, a mianowicie czy aerografem wygodniej się maluje?

Napisano

Odwrócę pytanie.

Jakbyś miał do odkręcania i przykręcania sporo różnych rozmiarów śrub i nakrętek wolałbyś to robić tzw. kombinerkami czy kompletem kluczy do tego przeznaczonych?

PS.

Co to jest AŻ TYLE?

Mnie cały czas zastanawia jak ludzie inwestują w model od 100 do kilkuset złotych (z dodatkami) i kupują najtańszy aerograf...

Jak chcesz uprawiać to hobby (zresztą według mnie każde) to dobre narzędzia to podstawa.

Napisano

A co ile nakładać kolejne warstwy farby, aby poprzednia wystarczająco wyschnęła?

Napisano

Zależy od farb ale przy akrylach to kamuflaż możesz nawet (przy odpowiednim rozplanowaniu etapów malowania aerografem) w czasie "jednego posiedzenia" zrobić.

Ale generalnie w modelarstwie jest jedna główna zasada - śpiesz się powoli

Napisano

Bosch121- tak łopatologicznie to oczywiście zależy- akryle po kilkunastu minutach, emalie i oleje lepiej zostawić nawet na jakieś 20h.

Napisano
Mam jeszcze takie pytanie, a mianowicie czy aerografem wygodniej się maluje?

Nie wiem jak innym, ale mnie o wiele wygodniej maluje się pędzlem. Żadnych problemów, nie muszę martwić się jakością farby, nie muszę myśleć o dedykowanych rozpuszczlnikach. Nie muszę myśleć o czystości powietrza, o wilgotnosci, o tym, że jak jest za gorąco to muszę dodać retardera. Biorę Pactrę, dolewam trochę wody i maluję. Wbrew pozorom o wiele łatwiej dojść w różne zakamarki (włosie pędzla da się zagiąć, strumień z aero leci zawsze prosto). Umycie pędzelka zajmuje mi 7 sekund. Pełna wygoda.

PS. Proszę mnie nie kontrować, że z aero jest bez porównania lepsza powierzchnia, cieńsza warstwa farby, niepozalewane szczegóły, połysk bez smug, tonalne przejscia itd. itp. Odpowiadałem tylko na pytanie kolegi - czym jest malować WYGODNIEJ.

• 1 month later...
Napisano

Witam serdecznie

Jestem nowy na tym forum i zarazem nowy w świecie modelarstwa.

Chciałbym was prosić o pomoc, potrzebuje pomalować model Sd. Kfz 184 Ferdinand/ Elefan od Italeri. Interesuje mnie jakie barwy ochronne posiadały te niszczyciele

Ps.sorki ze dołączyłem z pytaniem w tym poście ale za bardzo nie wiedziałem gdzie go dodać by nie zaśmiecać forum

Pozdrawiam Łukasz