RH Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 No...i Bulldog dolecial do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 Jakby kogoś zainteresowała historia, to jest model samolotu, w którego katastrofie Douglas Bader stracił nogi. Modelik przedni. Jak rozumiem prosto z pudła i z malowaniem jakie zaproponował producent. I tu jest feler, bo samoloty 23 dywizjonu nie miały malowanych na biało stateczników pionowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von.Hans Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 (..) samoloty 23 dywizjonu nie miały malowanych na biało stateczników pionowych. Skad wiesz? Widziales caly 23 dywizjon? Bo mnie sie wydaje ze mogly miec: http://glostransporthistory.visit-gloucestershire.co.uk/royalair30.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 9 Kwietnia 2014 Share Napisano 9 Kwietnia 2014 (..) samoloty 23 dywizjonu nie miały malowanych na biało stateczników pionowych. Skad wiesz? Widziales caly 23 dywizjon? Bo mnie sie wydaje ze mogly miec: http://glostransporthistory.visit-gloucestershire.co.uk/royalair30.htm Oznakowanie samolotu Badera jest rekonstrukcją na podstawie zdjęć innych maszyn i ówczesnych regulaminów, bo zdjęcia tego samolotu przed wypadkiem nie ma. Odsyłam do "On Silver Wings", " "Wings of Silver", stratusowego mushrooma czy "Data Plan". Rekonstrukcja tego malowania, którą możesz obejrzeć w drugiej z wymienionych książek, opiera się na ogólnych zasadach i wyglądzie innych maszyn. Mam kilkadziesiąt zdjęć tego samolotu, bo to akurat coś co lubię i na 100% wykluczam biały. Biały nie ma żadnego uzasadnienia ani w zdjęciach, ani w żadnym innym źródle. Nie wiem, czy w ogóle znajdziesz jakiś brytyjski myśliwiec z tego okresu z białym statecznikiem? Nie pamiętam takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 10 Kwietnia 2014 Share Napisano 10 Kwietnia 2014 Lubie takie historyczne dyskusje. Zrobiłem ostatnio spita Mk 1. I pomalowałem klapy na zielono. Potem byłem prawie pewien, ze to błąd. I wtedy jeden gość na Brittcie napisał mi, że jedna wytwórnia klap produkowała je od samego początku wykraczając zieloną farbą. Oczywiście mój egzemplarz, mógł mieć akurat srebrne, ale ja zrobiłem samolot teoretyczny. Nazwijmy go hipotetycznym. I przy takim podejściu wystarczy, żeby zielone klapy istniały w spitach MK 1 , żebym mógł spać spokojnie ,-)) Tak zwany historyzm nieortodoksyjny ,-)) Niemniej trudno przypisać takiemu podejściu całkowitą ahistoryczność ,-)) A co do modelu. Bardzo lubię Twoje srebrne modele dwupłatów. W tej konwencji jesteś świetny, a modeliki przepiękne !!! Gdybyś jeszcze wymyślił patent jak robić im foty w naturalnym świetle z PRAWDZIWYM niebem w tle.... ,-)) Byłaby bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von.Hans Napisano 10 Kwietnia 2014 Share Napisano 10 Kwietnia 2014 (..)Nie wiem, czy w ogóle znajdziesz jakiś brytyjski myśliwiec z tego okresu z białym statecznikiem? Nie pamiętam takiego. Cos w tym stylu? : http://www.ebay.ie/itm/Bristol-Bulldog-Mk-II-RAF-Royal-Air-Force-Postcard-/141169758550 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 10 Kwietnia 2014 Share Napisano 10 Kwietnia 2014 (..)Nie wiem, czy w ogóle znajdziesz jakiś brytyjski myśliwiec z tego okresu z białym statecznikiem? Nie pamiętam takiego. Cos w tym stylu? : http://www.ebay.ie/itm/Bristol-Bulldog-Mk-II-RAF-Royal-Air-Force-Postcard-/141169758550 Fajne zdjęcie, ale nie wiem co chcesz nim pokazać. Ja widzę na nim regulaminowo oznakowany samolot, prawdopodobnie z 3 dywizjonu ( o ile to zielony pas na skrzydle) i bez żadnych odmienności w rodzaju białego statecznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von.Hans Napisano 10 Kwietnia 2014 Share Napisano 10 Kwietnia 2014 Czy tobie chodzi o miejsce na ktorym jest kalka z "ptaszkiem" ? bo mnie sie wydaje ze to wina blysku swiatla, raz jest biala raz srebrna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 10 Kwietnia 2014 Share Napisano 10 Kwietnia 2014 Czy tobie chodzi o miejsce na ktorym jest kalka z "ptaszkiem" ? bo mnie sie wydaje ze to wina blysku swiatla, raz jest biala raz srebrna Tak, chodzi mi o statecznik pionowy, którego większość jest pomalowana w modelu na biało. I nie jest to kwestia oświetlenia. Ten ptaszek na stateczniku to godło dywizjonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 10 Kwietnia 2014 Share Napisano 10 Kwietnia 2014 Bardzo sympatyczny piesek, raczej Bulldog. Brakuje mi tylko słynnego krzaczka balkonowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 11 Kwietnia 2014 Share Napisano 11 Kwietnia 2014 Bardzo ładny. ___________________________________________________________________________ Na warsztacie: Aj-37 Viggen - heller 1/72 - ukończony I-16 Type 28 - ICM 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi